Yatırım İçin Neden Türkiye? Neden Borsa İstanbul?
“Yatırım İçin Neden Türkiye? Neden Borsa İstanbul?” Sorusuna Dünya Devleri Cevap Verdi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4b22601c04688fbd3fff.jpg">
İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu 45. Yıllık Toplantıları kapsamında Borsa İstanbul tarafından İstanbul Finans Merkezi Girişimi iş birliğiyle “Yatırım İçin Neden Türkiye? Neden Borsa İstanbul?” konulu toplantı düzenlendi.
ımg>EBRD Birinci Başkan Yardımcısı ve COO Philip Bennett, Nasdaq CEO’su Robert Greifeld ve Silver Lake Kurucu Ortağı Glenn H. Hutchins, ekonomik yıldızı parlayan Türkiye’ye neden yatırım yapılması gerektiğini anlattılar.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Volkan Bozkır ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in teşrif ettikleri toplantıda, Türkiye’nin ekonomik gücü ve potansiyeli gündeme getirildi. Ürün çeşitliliği ve etkin piyasa yapısıyla küresel ölçekte etkili bir borsa olma vizyonu doğrultusunda yoluna devam eden Borsa İstanbul’un gerçekleştirdiği atılımlar, küresel iş ve yatırım çevrelerinin önde gelen temsilcilerine aktarıldı.
Borsa İstanbul tarafından İstanbul Finans Merkezi Girişimi iş birliğiyle Dünya Ekonomik Forumu 45. Davos Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlenen, “Yatırım İçin Neden Türkiye? Neden Borsa İstanbul?” konulu toplantı 22 Ocak 2015 tarihinde İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirildi.
Türkiye’nin ekonomik gücü ve potansiyeli gündeme getirilirken, artırılan ürün çeşitliliği ve etkin piyasa yapısıyla küresel ölçekte daha etkili bir borsa olma vizyonu doğrultusunda yoluna devam eden Borsa İstanbul’un gerçekleştirdiği atılımlar küresel iş dünyasına aktarıldı. Dünya çapında önde gelen yatırımcıların da yer aldığı toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Volkan Bozkır ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek teşrif ettiler. Toplantıda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay da bulundu.
Başbakan Davutoğlu’ndan Borsa İstanbul Profesyonellerine Yeni Hedef
Başbakan Ahmet Davutoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, son 3 yıla bakıldığında Borsa İstanbul’un küresel finansal merkezler endeksinde 30 sıra birden atlayarak yukarı çıktığına dikkat çekerek, “Borsa İstanbul profesyonellerine bir talimatım var: İstanbul’un dünya'da ilk 10 finansal merkezden biri haline gelmesini istiyorum. Çünkü bununla ilgili bütün altyapıyı hazırladık dedi. Her zaman yatırımcılara açık olduklarını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, Eğer yatırımcılar yatırım yapma yolunda herhangi bir engelle karşılaşırlarsa, Hükümetim ve ben kişisel olarak bu konuda onlara her türlü yardımı sağlayacağız” dedi. Davutoğlu yatırımcılara, “Önünüze herhangi bir engel çıkarsa, küçük de olsa, bize haber verin. Biz de güçlü Hükümetimizle güçlü siyasi irademizle yatırımları kolaylaştırmak için her şeyi yapacağız diye seslendi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan Özel Konuşma
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, toplantının “Özel Konuşma” bölümünde, Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal olarak çok büyük bir dönüşümün içinde olduğunu belirterek, “demokrasi ve insan hakları konusunda çok büyük gelişmeler” kaydedildiğini anlattı. Siyasi reformların, Türkiye’nin AB çalışmalarının bir parçası olarak devam edeceğini belirten Ali Babacan, “Türkiye olarak AB kriterlerine bağlı hareket ediyoruz” dedi.
Türkiye ekonomisinin gelişmesindeki ivmeye bağlı olarak İstanbul’un bölgesel üs olma işlevinin giderek önem kazandığına dikkat çeken Ali Babacan, birçok ülke ve şirketin İstanbul’u üsleri olarak seçtiğini söyledi.
Mali Disiplinlerdeki Başarı
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan da, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 1980’lerin sonundan 2000’li yılların başına kadar istikrarsızlık nedeniyle çok büyük sıkıntılarla karşılaştığını hatırlattı.
2001 krizi sonrasında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara gelmesiyle mali disiplinlerin düzenlenmesine büyük önem verildiğini anlatan İbrahim Turhan, “Bu bağlamda çok büyük bir başarı sağlandı. Bütçe açığı geçtiğimiz yıl sadece 22 milyar TL civarındaydı. Bu da Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1’inden daha düşük bir rakam” dedi.
Bankacılık sektöründe çok büyük reformların başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini kaydeden İbrahim Turhan, “Bu reformlar o kadar başarılı oldu ki, son krizde Türkiye’deki şirketler, Batı Avrupalı bankaların aslında kurtarıcısı durumuna geldiler” diye konuştu.
Borsa İstanbul, Finansal Mali Hizmetler Sektöründe Uluslararası Bir Süpermarket Konumuna Geldi
2012 yılında da sermaye piyasalarının yapılandırıldığını, yeni bir Sermaye Piyasası Kanunu çıkarıldığını, bu kanun sayesinde uluslararası standartlara kavuşulduğunu anlatan İbrahim Turhan, Borsa İstanbul olarak izledikleri stratejinin 4 ana unsurunu şöyle anlattı:
“Bu dört unsurdan ilkinde; İstanbul Altın Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Türkiye Türev Ürünler Borsaları birleştirilerek Borsa İstanbul oluşturuldu. İkinci unsur yatay ve dikey entegrasyondu. Şimdi sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum. Borsa İstanbul, finansal mali hizmetler sektöründe uluslararası bir süpermarket konumuna geldi. Yani Türkiye sermaye piyasasının Walmart’ı... Bu ne anlama geliyor? Aradığınız her şeyi bulabiliyorsunuz. Pay senetleri, sabit getirili menkul kıymetler, sukuk gibi ürünler dahil olmak üzere türevler, emtia, altın, değerli metaller tüm bunlara ek olarak elmas, çok yakında elektrik enerjisi sözleşmeleri de kapsam dahilinde olacak. Özellikle Türkiye’nin bir enerji üssü haline geldiğini düşünecek olursak elektrik enerjisi piyasasında Borsa İstanbul enerji ürünlerine yönelik türev ürünler piyasaya sunacak.
Üçüncü adım stratejik ortaklık… Nasdaq ile 2013 yılında bir araya geldik. Nasdaq en yeni teknolojileri bakımından sektörün öncüleri arasında yer alıyor. Bu ortaklık sadece teknolojinin satın alınmasından ibaret değil. Bu, en kapsamlı bilişim teknolojileri dönüşüm ortaklığıdır. 21 Eylül 2015 tarihinde inşallah bu ortaklığı uygulamaya geçirebileceğiz. Sadece Türkiye için değil bölge için çok önemli bir gelişme… Bu teknolojinin tekrar satım haklarına da sahibiz. Bölgedeki 25 ülkeye biz buradan hizmet vereceğiz.
Son olarak bölgesel sermaye piyasalarıyla bağlantılarımız güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İstanbul’da 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz genel kurulda bir mutabakat zaptı imzaladık. EBRD ve Borsa İstanbul’un bölgede birlikte iş birliği içinde hareket etmeye karar verdiğini söyleyebilirim.”
“Sermaye Piyasaları, Türk Ekonomisini 2023 Hedeflerine Ulaştırmak İçin İkinci Kanadı Sağlayacak”
İbrahim Turhan, Saraybosna Borsası ile bazı projeler gerçekleştirildiğini, Karadağ, Arnavutluk Hırvatistan ve Slovenya ile çalışmaların devam ettiğini söyledi. Orta Asya’da Azerbaycan, Kırgızistan ile iş birlikleri bulunduğunu anlatan İbrahim Turhan, Kazakistan ile ilişkilerin geliştirildiğini belirtti.
Sermaye piyasalarının, sağlıklı ve istikrarlı bir ekonomi için çok gerekli olduğunun farkında olduklarını belirten İbrahim Turhan, “Şu anda Türkiye’deki ticari işlemlerin yüzde 75’i ticari bankalar tarafından gerçekleştiriliyor. Elbette Türkiye’deki bankaların gücünün bu kadar yüksek olduğunu görmek çok güzel ama hiçbir kuş tek kanatla uçamaz. Uçabilmek için iki kanada ihtiyacımız var. Sermaye piyasası Türk ekonomisine bu ikinci kanadı sağlayacak” dedi.
“Yatırım İçin Neden Türkiye? Neden Borsa İstanbul” Oturumu
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Yatırım İçin Neden Türkiye? Neden Borsa İstanbul” başlıklı oturumda, EBRD Birinci Başkan Yardımcısı ve COO Philip Bennett, Nasdaq CEO’su Robert Greifeld ve Nasdaq Yönetim Kurulu Üyesi ve Silver Lake Kurucu Ortağı Glenn H. Hutchins birer konuşma yaptı.
EBRD’nin Sağladığı Finansmandan En Büyük Payı Alan Ülke Türkiye
Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) Birinci Başkan Yardımcısı ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (COO) Philip Bennett, EBRD’nin Türkiye’de güçlü bir yatırım geçmişi olduğunu söyledi.
Bankanın, Türkiye’de yalnızca son beş yıldır faaliyette bulunmakla birlikte, 2014 yılında Türkiye’nin EBRD’nin sağladığı finansmandan en büyük payı alan ülke olduğunu belirten Bennett, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl, Türkiye’ye 1.4 milyar € tutarında yatırım yaptık. Üretimini bir sonraki aşamaya taşımak ve yüksek gelirli bir ülke olmak için, Türkiye’nin sadece sermayeye değil aynı zamanda inovasyona da ihtiyacı var. Buna yönelik en etkin sermaye kaynağı yabancı doğrudan sermayedir ve bunun hükümet politikalarında da benimsendiğini görüyoruz. EBRD özellikle, Türkiye sermaye ve yerel kur piyasalarını derinleştirmeyi hedefliyor. İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi olması yönünde çalışmalar devam ederken, Borsa İstanbul da Orta Asya’dan Güneydoğu Avrupa’ya ve Kuzey Afrika’ya kadar uzanan geniş bir bölgenin finans merkezi olmak için çabalıyor. Borsa İstanbul’un stratejisi, etkinlik ve likiditeyi geliştirmek suretiyle hem yerel hem bölgesel şirketleri çekmeyi ve borsaları bir araya getireceği bir ağ kurmayı öngörüyor. EBRD bu hedefleri; yatırımlar, teknik yardım ve politika diyaloglarıyla destekleyecek.”
Türkiye’nin Gelişimine Heyecanla Katılıyoruz
Nasdaq CEO’su Robert Greifeld de, Türkiye’nin ekonomik yıldızının parlamaya devam ettiğini vurgulayarak, “Uluslararası büyüme ve ekonomik gelişmede tanık olduğumuz şey, yatırım olanaklarını da geliştiriyor. Nasdaq, Borsa İstanbul ile yaptığı stratejik ortaklık yoluyla, Türkiye sermaye piyasalarının dinamizmini destekliyor ve Türkiye yükselişini sürdürürken, biz de memnuniyetle izliyor ve bu gelişime heyecanla katılıyoruz” diye konuştu.
“Borsa İstanbul’un dünya çapındaki teknoloji platformu uygulaması, Türkiye’nin sermaye piyasası altyapısının gelecek için güven vermesini sağlıyor”
Glenn Hutchins, “Bana göre, Türkiye, uluslararası yatırımcılar için zaten çekici bir olanak sunuyor ve bunu geliştirmek için akıllıca önlemler alıyor. Örnek vermek gerekirse, Borsa İstanbul’un dünya çapındaki teknoloji platformu uygulaması, Türkiye’nin sermaye piyasası altyapısının gelecek için güven vermesini sağlıyor” dedi.
Küresel teknoloji yatırım şirketi Silver Lake’in kurucularından biri olan Glenn Hutchins, Borsa İstanbul’un stratejik teknoloji ortağı NASDAQ’ın Yönetim Kurulu Üyeliği, AT&T, the Federal Reserve Bank of New York (New York Merkez Bankası) ve Harvard Management Company’nin de dahil olduğu çok sayıda kurumun yönetim kurulu üyeliğini yapıyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?