Kaynak temininde iki alternatif yöntem

07.11.2014 - 12:59 | Son Güncelleme :

Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır

Borsa İstanbul, şirketlere pay halka arzı yoluyla finansman temininin yanı sıra, sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır. Bu çerçevede, borçlanma aracı ihracı da, şirketlerin finansmana erişiminde önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

Özel sektör tahvili ve finansman bonosu, varlığa dayalı menkul kıymet, kira sertifikası ihraçları şirketlerimize bir yandan daha uygun koşullarda borçlanma imkanı sağlarken, bir yandan da finansman kaynaklarını çeşitlendirme ve borçlanma vadelerini uzatma imkanı sunmaktadır. Böylece şirketlerimiz, banka limitlerini kullanmadan, uzun vadeli ve teminatsız borçlanma imkanlarına erişebilmektedirler.

Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası, kamu menkul kıymetlerinin ikinci el işlemlerinin yanı sıra özel sektör borçlanma araçlarının ve kira sertifikalarının şeffaf, etkin ve organize bir piyasada işlem görmesini sağlayarak borçlanma araçlarına ve kira sertifikalarına likidite kazandırmakta, yatırımcılara güvenli bir yatırım ortamı sağlamakta, şirketlerin daha ucuz maliyetle borçlanabilmelerini mümkün kılmaktadır.

Borçlanma Araçları Piyasası’nda özel sektör şirketleri tarafından yapılan ihraçlar özellikle son yıllarda enflasyon ve faiz oranlarının düşük seyretmesiyle birlikte büyük oranda artış göstermiştir. Özel sektör şirketlerimiz son üç yılda yaklaşık olarak yıllık ortalama 50 milyar TL’lık borçlanma aracı ihraç ederek kaynak temin etmişlerdir.

Bu artışın bir nedeni de, borçlanma araçlarının ihracında halka arz yöntemi dışında, şirketlerimizin “Nitelikli Yatırımcıya İhraç” yöntemini kullanabilmeleridir. Borçlanma aracı ihracına yönelik olan bu yöntemde şirketler, Sermaye Piyasası mevzuatının halka arz yönteminde aradığı bir çok belge ve süreçlerden muaf olarak bono, tahvil, kira sertifikası vb. borçlanma araçlarını 4 ila 6 hafta gibi kısa bir sürede tüm gereklilikler yerine getirmek suretiyle borçlanabilmelerine imkanına sahiptirler.

Kira Sertifikası İhraçları Hızla Artıyor

Kira sertifikaları ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişen, önümüzdeki dönemde finansal piyasalar içerisinde çok daha fazla yer alması beklenen bir finansal enstrüman olarak göze çarpmaktadır.

İhraç eden açısından faizsiz borçlanma imkanı sunan kira sertifikaları, faize hassasiyeti olan yatırımcıların birikimlerinin de ekonomiye kazandırılması açısından büyük önem taşımaktadır.

Hazine Müsteşarlığı’nın ihraç ettiği kira sertifikaları dışında özel sektör tarafından 2012 ve 2013 yılları ile 2014 yılının ilk 10 ayında ihraç edilen kira sertifikalarının toplam tutarları sırasıyla 662, 463 ve 852 milyon TL’dir.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf50c7601c04688fbd67ca.jpg">


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4358 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3533 Değişim: 0,33%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.836,92 Değişim: 0,09%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.