VİOP’ta Yeni Piyasa Yapıcılar
Borsa İstanbul VİOP’ta Yeni Piyasa Yapıcılık Programı kapsamına alınan Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. ve Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Piyasa Yapıcı oldular.
Borsa İstanbul VİOP’ta, Türk Sermaye Piyasalarında Ocak 2015’te ilk defa uygulamaya başlanan gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık programı, pay vadeli, endeks opsiyon ve döviz opsiyon pazarlarında başarıyla devam etmektedir. Sürekli olarak dar alım satım kotasyonları bulundurarak likidite sağlayan piyasa yapıcı kurumlar sayesinde, yatırımcılar her zaman piyasada işlem yapılabilecek fiyat bulabilmektedir. VİOP’ta başarıyla uygulanan gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık programı, Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerini kapsayacak şekilde 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren genişletillmiştir.
Borsa İstanbul VİOP’ta gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık programına dahil edilen Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde, Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığıyla Zorlu Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Ticaret A.Ş., Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla ise Fina Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Satış A.Ş. 1 Ekim 2015 tarihi itibariyle piyasa yapıcı olmuşlardır. Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde vade ayları 4 aydan 16 aya çıkarılmış ve özel emir pazarı minimum emir büyüklükleri küçültülmüş olup ayrıca iki kurumun piyasa yapıcı olması, sektörün risk yönetimini merkezi karşı taraf güvencesiyle VİOP’ta yapabilme imkanını artırmıştır. Piyasa yapıcılık, artan vade ayı sayısı ve özel emir pazarı minimum emir büyüklüklerinin küçültülmesi sayesinde, Haziran 2015 ayından itibaren hızla yükselen işlem hacminin daha da ivmelenerek artması beklenmektedir.
Borsa İstanbul VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır konuyla ilgili görüşlerini “Halihazırda ağırlıklı olarak tezgahüstü piyasalarda işlem gören elektrik ticaretinin önümüzdeki dönemde merkezi takas güvencesi veren VİOP’a doğru ivmelenerek yönelmesini beklemekteyiz. Bu amaçla, sektörün risk yönetim ihtiyaçlarına cevap verecek yeni ürünler çıkarmaya devam edeceğiz. Diğer ürünlerde başarıyla uyguladığımız gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık programına elektrik vadeli işlem sözleşmelerini de dahil ederek, elektrik fiyat riskini yönetmek isteyen tüketiciler için de güzel bir imkan oluşturduk.” şeklinde ifade etti.
Borsa İstanbul VİOP, paydan, dövize, elektrikten, çeliğe varan geniş ürün yelpazesiyle yatırımcıların ve şirketlerin her türlü risklerinin yönetilmesinde merkezi karşı taraf güvencesi, artan likiditesi ile bölgesinin tercih edilen risk yönetim platformu olma yolunda ilerlemeye devam ediyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?