Türkiye, EPİAŞ ile enerjinin merkezi olmaya hazırlanıyor
Türkiye, elektrik ve doğal gaz gibi ana enerji kaynaklarının merkezi olmaya adım adım yaklaşıyor
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5030601c04688fbd63ff.jpg">
ımg>Enerji Borsası’nın kurulması çalışmaları doğrultsunda EPDK’ya şimdiden 114 şirketin başvurmasıyla Türkiye, elektrik ve doğal gaz gibi ana enerji kaynaklarının merkezi olmaya adım adım yaklaşıyor.
Borsa İstanbul çatısı altında kurulacak ve enerji borsasını bünyesinde barındıracak olan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) özel sektöre açılması planlanan yüzde 40 payı için bugüne kadar 114 şirket başvuruda bulundu. Enerji borsasının oluşmasıyla, elektrik fiyatlarının aşağı çekilmesi bekleniyor. Ülkemizde sermaye piyasalarında olduğu gibi enerji piyasalarında da hızlı bir yeniden yapılanma süreci yaşandığı gözleniyor.
Enerji piyasalarında 1980’li yıllarda başlayan liberallesme süreci 30 Mart 2013 tarihli “Elektrik Piyasası Kanunu” ile birlikte yeni bir aşamaya girerken, bu kanunla TEİAŞ tarafından işletilen spot elektrik piyasalarının, yeni kurulacak Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) tarafından işletilmesi öngörüldü.
Talep toplamada sona yaklaşıldı
Borsa İstanbul, kurulacak olan Enerji Borsası’nda yüzde 30 paya sahip olacak ve Borsacılık tecrübesini ve bilgi birikimini Elektrik Piyasası katılımcılarıyla paylaşacak. Enerji Borsasının diğer ortakları yüzde 30 pay ile TEİAŞ ve yüzde 40 pay ile özel sektör katılımcıları olacak. Enerji Borsası ile ilgili mevzuat düzenlemeleri büyük ölçüde tamamlanırken, ortaklık için özel sektör katılımcılarından talep toplanması aşamasında ise sona yaklasılıyor.
Aşırı fiyattan korunma
EPİAŞ’ın faaliyete geçmesi ile birlikte spot enerji piyasalarında dinamik ve genis katılımlı bir karar alma yapısının oluşması ve sektör tarafından spot fiyat oluşumunda talep edilen şeffaflığın sağlanması bekleniyor. EPİAŞ’ta oluşan sağlıklı ve güvenilir spot fiyatın, Borsa İstanbul’da işlem gören elektrik vadeli sözleşmelerine olan talebi de artıracagı öngörülüyor. Spot piyasanın yanında mevcut türev ürünler ile birlikte yeni türev ürünlerin çıkarılmasıyla piyasa katılımcıları fiyat dalgalanmalarına karşı korunma sağlayabilecek, ayrıca arz ve talep dengesi etkin bir şekilde kurularak üreticilerin ve tüketicilerin kararlarını daha sağlıklı vermelerine katkıda bulunulacak.
Elektrik sözleşmeleri olacak
İlk etapta elektrik sözleşmeleri ile işlemeye başlayacak enerji piyasasında, başta doğalgaz olmak üzere kömür ve karbon gibi diğer enerji ürünlerinin işlem görmesi de gündeme gelecek. Kurulacak olan enerji piyasası İstanbul’un finans merkezi olmasının yanında, Türkiye’nin elektrik ve doğalgaz ürünlerinde önemli bir merkez olma hedefine de önemli katkılarda bulunacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?