Sürdürülebilirlik Platformu Bildirgesi İmzalandı
Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Platformu Bildirgesi Platform Üyeleri Tarafından İmzalandı
Sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmaların sonuca dönük ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda değerlendirmeler yapmak ve sürdürülebilirlik konusunda atılacak müşterek adımların tartışılmasına imkân sağlayacak bir paylaşım ağı oluşturmak amacıyla Borsa İstanbul’un girişimiyle 2013 yılında kurulan Sürdürülebilirlik Platformu, 3 Mart 2015 tarihinde Bildirge’nin imzalanmasıyla resmiyet kazandı.
Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yapan ve sürdürülebilir kalkınma hedefine destek veren meslek birlikleri, dernekler ve vakıflardan oluşan sivil toplum kuruluşlarını, uluslararası kuruluşları ve kamu düzenleyici otoritelerini bir araya getirmeyi hedefleyen Sürdürülebilirlik Platformu, imzalanan Bildirge’yle amaçlarını belirlemekle kalmamış ayrıca üyelerinin üzerinde anlaştığı çalışma prensiplerini de ortaya koymuştur.
Sürdürülebilirlik Platformu’nun halihazırdaki üyeleri arasında Borsa İstanbul’un yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Global Compact Türkiye, Carbon Disclosure Project (CDP) Türkiye, Türkiye Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD), Sürdürülebilirlik Akademisi ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) yer alıyor.
Borsa İstanbul’un girişimleriyle oluşturulan Platform, üyelerinin sürdürülebilirlik kapsamındaki etkinlik ve faaliyetleri arasında bir sinerji yaratmayı hedeflediği gibi kamuoyunun, basının ve iş dünyasının sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirilmesini ve algının güçlendirilmesini amaçlıyor. Sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla bu uygulamaların paylaşılmasına yönelik çalışmalar yürütmek ve sürdürülebilirlik kapsamına giren konuların çeşitli plan, program, mevzuat ve düzenlemelerde yer alması için çaba göstermek, düzenleyici otoritelerin karar alma mekanizmalarını destekleyici çalışmalar yapmak ve görüş bildirmek Platformun diğer görevleri arasındadır.
Sürdürülebilirlik Platformunun 3 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında, Platform toplantılarına başkanlık eden Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa K. Yılmaz, Türkiye’nin G20 liderliğini üstlendiği 2015 yılında Platform’un önemli katkılar sağlayacağının altını çizerken, meslek gruplarına yönelik eğitimlerin, KOBİ’lere yönelik bilinçlendirme faaliyetlerinin ve tedarik zinciri odaklı çalışmaların sürdürülebilirliğin tabana yayılmasında önemli olduğuna değinerek Platform’un özellikle bu alandaki faaliyetlerini hızlandıracağını ifade etti.
Toplantıda, katılımcılarca sürdürülebilirliğin şirketlerin iş yapış şekillerine ve stratejilerine yansıtılması için bu anlayışın yönetim kurulu üyeleri ve üst yönetim tarafından sahiplenilmesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, yöneticilerin şirketlere ilişkin karar alma süreçlerinde uzun vadeli bakış açısına sahip olmalarının önemli bir unsur olduğu paylaşıldı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?