Şirketlerin halka açılmadaki kaygıları giderildi

13.11.2014 - 14:46 | Son Güncelleme :

2 bini aşkın katılımcıyla bir araya gelindi...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5037601c04688fbd6430.jpg"> 

Borsa İstanbul, 2012 yılında başlattığı halka arz hamlesi doğrultusunda her yıl ilan edilen İSO I. ve II. 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan şirketleri ziyaret ederek halka arzı anlattı. 30’un üzerinde organizasyonla 2 bini aşkın katılımcıya ulaşan Borsa İstanbul, sunduğu fırsatları anlatmaya devam ediyor.

Borsa İstanbul, şirketlerin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha etkin bir biçimde faydalanmasına yardımcı olmak amacıyla 2012 yılının Eylül ayında başlattığı Halka Arz Seferberliği ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl ilan edilen ISO I. ve II. 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listelerinde yer alan şirketler başta olmak üzere, Anadolu'nun dört bir yanındaki şirketlerle bir araya geldi.

2 bini aşkın katılımcıyla bir araya gelindi

İki yıllık süreçte toplam 600 şirkete ziyaret gerçekleştirilirken, doğrudan karar verme yetkisine sahip olan hakim ortaklar ile görüşüldü, Borsa İstanbul’un sunduğu fırsatlar, halka arz ve Borsa İstanbul’da işlem görme süreci ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bu görüşmeler sonucunda, ziyaret edilen 600 şirketin yarıdan fazlasının halka açılmayı gündemlerine aldıkları anlaşıldı. Gerçekleştirilen bire bir ziyaretlere ek olarak, çeşitli illerde geniş katılımlı halka arz zirveleri düzenlendi, sanayi ve ticaret odaları, çeşitli meslek örgütleri, dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte 30’un üzerinde organizasyon gerçekleştirildi ve 2 bini aşkın katılımcı halka arz ve Borsa İstanbul’un sunduğu diğer olanaklar hakkında bilgilendirildi.

Yapılan görüşmelerde şirketlerin halka arzla ilgili belli kaygılar taşıdıkları ve bir takım hususlarla ilgili bilgi eksikliği bulunduğu görüldü. Bu hususlarla ilgili gerek geçmişte halka arz gerçekleştiren şirketlere ilişkin başarılı örneklerin gerekse yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen tedbirlerin paylaşımı yoluyla şirketlere bilgilendirme yapılarak eksik ve yanlış bilgiden kaynaklanan çekinceler büyük oranda giderildi.

Halka arzla ilgili giderilen endişeler şunlar:

·         Halka Açık Olmanın İş Süreçlerini Yavaşlatacağı Endişesi:  SPK’nın ve Borsa İstanbul’un şirketin Borsada işlem görmesi sonrasında şirketin iş süreçlerine ve iş yapış yöntemlerine müdahil olmadığı ve faaliyetlerin yavaşlamasına neden olacak bir onay mekanizması bulunmadığı aktarılarak bu konudaki çekinceler giderildi.

·         Şirketin Kontrolünde Zaafa Uğranılacağı Endişesi: Halka arzdan pay alacak ortakların şirketin yönetimine müdahil olmak gibi bir tutumları ve olanakları bulunmadığı, şirketin başarılı yönetimini devam ettirmesi ve halka arzdan elde edilen kaynakla birlikte büyümesini artırarak sürdürmesi beklentisinde oldukları görüşmelerde ifade edildi.

·         Aile Şirketlerinin Gelecek Nesillere Aktarımında Risk Bulunmadığı Düşüncesi: Şirketin sonraki nesillere iletilmesinde karşılaşılabilecek riskler, kurumsallaşmanın ve halka arzın bu risklerin minimize edilmesinde oynadığı rol görüşmelerde dile getirilerek bu konudaki bilinç düzeyinin artırılması yönünde çaba sarfedildi.

·         Borsa İstanbul’da İşlem Görebilecek Büyüklüğe Henüz Erişilmediği Düşüncesi: Şirket ortaklarına Borsa İstanbul bünyesinde her büyüklükte şirketin işlem görebileceği pazarlar oluşturulduğu ifade edilerek pazarlar hakkında bilgi verildi.

·         Kamuyu Aydınlatma Yükümlülüklerinin Rekabet Gücünü Olumsuz Etkileyebileceği Endişesi: SPK düzenlemelerinin ticari sırların korunması ve bazı önemli açıklamaların ertelenebilmesi imkanı sağladığı vurgulanarak rekabet gücü üzerinde olumsuz etkisi olmayacağı ifade edildi.

·         Halka Arz Sonrası Şirket Paylarında Yapay Fiyat Hareketleri Olacağı Endişesi: Borsa bünyesinde oluşturulmuş olan etkin denetim ve gözetim mekanizmalarına ilişkin bilgilendirmede bulunularak bu kaygılar giderildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.