“Kurumsallaşma, Kolay Finansman ve İtibar”
Pagasus Genel Müdürü Sertaç Haybat ile yapılan röportaj...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf505d601c04688fbd653a.jpg">
Pagasus Genel Müdürü Sertaç Haybat ile yapılan röportaj...
1. Halka arz gerçekleştirmek ve Borsa İstanbul’da işlem görmek konusunda sizleri motive eden faktörler neler oldu? Diğer bir ifade ile şirketler paylarını neden halka arz etmeliler, halka arzın şirketlere faydaları nelerdir?
Halka arz, şirketler için zor ve karmaşık bir süreçtir. Halka arza karar vermeden önce şirketlerin kendi kendilerini değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz Pegasus Ailesi olarak buna hazırdık. Zamanlamamızı doğru yaptık, doğru iş ortaklarını seçtik. Tüm bunlar bir araya geldiğinde başarı da beraberinde geliyor zaten.
Pegasus’un halka arz kararının ardında yatan temel nedenler olarak sürdürülebilir büyümenin finansmanı için kaynak sağlamak ve şirketimizi global bir platforma taşımak olarak sıralayabiliriz.
Halka arzın faydalarını çok daha uzatabiliriz ancak sonuç olarak değerlendirirsek en büyük kazanımların kurumsallaşma, kolay finansman ve itibar olduğunu söyleyebiliriz.
Halka arz şirketlere pek çok önemli getiri ve fayda ile dönebiliyor. Elbette bu faydalar belli sorumluluklarla birlikte geliyor ama bu sorumlulukların çoğu da sürdürülebilirlik anlamında zaten şirketlerimizin uyması gereken kurallar. Tabi olunan mevzuat bir anlamda çerçeveyi daha disiplinli bir şekilde tanımlamış oluyor.
2. Finansman temini yöntemlerinden biri olarak halka arz hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz faydaların yanı sıra şirket aktiflerinin finansmanında borç finansmanının tersine uzun vadeli ve bir faiz yükü getirmeyen bir kaynaktır. Halka arz geliri ile şirket ucuz bir kaynak ile büyüme ve gelişimine hız verebilir. Bununla beraber halka açık bir şirkete yatırım yapan tasarruf sahipleri ve yatırımcılara da şirket hisse değerinin artması ile de geri dönüş sağlayabilir.
3. Halka arzdan sağladığınız fonları hangi alanlarda değerlendirdiniz?
Önümüzdeki döneme baktığımızda halka arzdan elde ettiğimiz fon ile likidite durumumuzu geliştirmeyi, markamızın, filomuzun ve yeni açılacak hatlarımızın gelişimi için finansal kaynak sağlamayı hedefliyoruz.
4. Halka arzın ve Borsa İstanbul’da işlem görmenin şirketinizin kurumsallaşma düzeyine olan etkileri hakkındaki görüşleriniz nelerdir, şirketinizin sonraki nesillere sağlıklı bir biçimde aktarılması hususunda halka arzın önemli bir araç olduğu fikrine katılıyor musunuz?
Şirketlerin paylarını halka arz etmeleri ve Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamaları bir hazırlık dâhilinde gerçekleşiyor ve bu hazırlık kapsamında şirketin, organizasyonel ve yönetsel yapısında kurumsallaşmaya katkı sağlayacak değişiklikler gerçekleştiriliyor. Biz Pegasus Ailesi olarak halka açılmadan öncede iç yapımızı halk açık bir şirket gibi yönetiyorduk. Bağımsız üyelerimiz ve Denetim Komitemiz zaten mevcut idi. Halka arzımızdan 8 ay gibi kısa bir süre sonra kurumsal yönetim derecelendirmemizi de alarak kurumsal yönetim anlamında şirketimizi açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik vizyonu ile daha da ileriye taşıdık.
5. Halka arzın şirket ortaklarına faydaları nelerdir?
Daha Güçlü Mali Yapı, Likidite Sağlanması, Prestij / İtibar Artışı, Kredibilite Artışı, Nitelikli İnsan Kaynağına Erişim, Kurumsallaşma, Değer Artışı olarak özetleyebiliriz.
6. Borsa İstanbul’da işlem görmenin şirketinizin tanınırlığı ve kredibilitesine olumlu etkileri olduğunu düşünüyor musunuz?
Halka arz ile birlikte şirket oldukça yüksek bir görünürlüğe kavuşuyor. Şirket, finansal medyanın yanı sıra analistler ve yatırımcılar tarafından da yakından takip ediliyor. Aynı zamanda hisse senetlerinin bir çok bireysel ve kurumsal yatırımcıya dağılması sonucu şirketin sağladığı ürün ya da hizmetler ile ilgili kamunun farkındalığı da artabiliyor. Müşteriler ve tedarikçiler açısından şirketin halka açık olması mali ilişkileri bakımından bir güven ortamı yaratabiliyor.
7. Halka açık olmanın iş süreçleriniz ve karar alma mekanizmalarınız üzerinde olumsuz etkileri oldu mu?
Tam tersine aslında bizleri disipline ettiği için son derece olumlu etkileri oldu diyebiliriz.
8. Halka arzı ve Borsa İstanbul’da işlem görmeyi düşünebilecek şirketlere bu konuda neler söylemek istersiniz? Şirketler halka arz karar vermeleri durumunda, halka arza nasıl hazırlanmaları gerekir?
Halka arzdan önce şirketlerin kendi kendilerini değerlendirmeleri ve test etmeleri gerekir. Halka arzdan belirli bir süre önce sanki halka açık bir şirket gibi kendi iç düzenlemelerini ve organizasyonlarını bu şekilde oluşturmalarında fayda görüyoruz. Tabii ki zamanlama ve halka arz sürecinde beraber çalışacakları iş ortaklarını doğru seçmenin de büyük önemi olduğunu düşünüyoruz.
ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?