“Kurumsal Yönetim için Halka Arz”

13.11.2014 - 15:10 | Son Güncelleme :

Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu ile yapılan röportaj...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf505c601c04688fbd6535.jpg">

Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu ile yapılan röportaj...

1. Halka arz gerçekleştirmek ve Borsa İstanbul’da işlem görmek konusunda sizleri motive eden faktörler neler oldu? Diğer bir ifade ile şirketler paylarını neden halka arz etmeliler, halka arzın şirketlere faydaları nelerdir?

Halka arz firmamız için kurumsallaşma ve karlılığı arttırmaya dönük önemli adımların atılmasını sağlama yönünde önemli bir hedef noktasını oluşturmuş ve 2008 yılında aldığımız karar neticesinde bu hedefe ulaşmak için gerekli tüm adımların atılması yönünde motivasyon kaynağı olmuştur. Bu amacın, şirketin tüm çalışanlarına bu amaca ulaşılmasının öneminin aktarılması şirket içi kurumsal kültürü de geliştirmiş ve hedef birliği oluşturmuştur.

Aynı zamanda sektörde önemli yer edinen Royal Halı markasının tanıtımında halka arz öncesi ve sonrasında yapılan çalışmaların önemli payı da bulunmaktadır. Halka arz sırasında yapılan reklamda şirketin detaylı tanıtılması, payları borsada işlem gören şirketlerin kamuyu aydınlatma ilkesi ve sermaye piyasası mevzuatı gereği basın ve yayın kuruluşları ile diğer görsel yayın kuruluşları vasıtasıyla yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılara ulaşabilmek.

Aynı zamanda başarılı geçen bir halka arz faaliyeti sonrası uzun yıllardır üzerinde sabırla emek verdiğiniz şirketinizin piyasa değerini de saptamış olmaktasınız. Ayrıca piyasa bilinirliğiniz ve piyasa kredibilitenize de olumlu etkileri olmaktadır.

Halka arz sonrasında tıpkı öncesinde olduğu gibi kurumsallaşma ve özellikle performans takibi konusunda adımların devamlılığı şirketinizi ve çalışanlarınızı sürekli dinamik, gelişmeye açık ve yenilikçi tutmaktadır.

2. Finansman temini yöntemlerinden biri olarak halka arz hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

Halka arz, aynı zamanda cazip bir finansman yöntemidir; Kredi kullanımları gibi belli dönemlerde geri ödeme yükümlülüğü yoktur, bilançonuza mali bünyeyi güçlendirici etki yapar, sağlanan kaynakla kısa ve uzun vadeli yatırımlarınızı finanse edebilirsiniz. Firmamız da halka arzdan elde ettiği kaynakla, likidite gücünü kullanarak hem daha uygun maliyetli hammadde tedarik imkanı elde etmiş, hem de mali yapısını daha da güçlendirme imkanı bulmuş ve piyasa kredibilitesini de arttırmıştır. İlave olarak mevcut kapasiteyi arttırmak amacında kaldıraç etkisi yaratmıştır.

3. Halka arzdan sağladığınız fonları hangi alanlarda değerlendirdiniz?

Royal Halı olarak elde edilen gelirleri, iskontolu hammadde alımlarında, mevcut işletme sermayesinin finansmanında ve kapasite artışı amaçlı yatırımlarımızda kullandık. Bu sayede firmamızın hem halı dokuma hem de iplik üretim kapasitesi % 20 seviyesinde arttırılmıştır.

4. Halka arzın ve Borsa İstanbul’da işlem görmenin şirketinizin kurumsallaşma düzeyine olan etkileri hakkındaki görüşleriniz nelerdir, şirketinizin sonraki nesillere sağlıklı bir biçimde aktarılması hususunda halka arzın önemli bir araç olduğu fikrine katılıyor musunuz?

Royal Halı A.Ş’nin bağlı bulunduğu çatı firma Naksan Holding olup farklı sektörlerde şirketlerimiz mevcuttur. Holding kurucuları babalarımız olmakla beraber bizler 3. Kuşak aile bireyleriyiz.  Ülkemizdeki aile şirketlerinin çoğunda şirket ömrü aile bireylerinin ömrü ile sınırlı kalabiliyor. Royal Halı olarak şirketimizi halka açarak sonraki nesillere daha sağlıklı şekilde aktarılması hususu bizim için önem arz etmektedir. Halka arz ile birlikte kurumsallaşma, raporlama disiplini, artan bilgilendirme ve denetim zorunluğunun olması tüm süreçlerin daha disipline olmasını ve gelecek nesillere daha sağlıklı ulaşmasını sağlıyor, böylece firmanızın gelecek nesillere daha güçlü olarak aktarılmasını sağlıyorsunuz.

5. Halka arzın şirket ortaklarına faydaları nelerdir?

Bu faydaları;

- Sağlanan bu finansmanla yatırımların finanse edilebilmesi, finansal riski dağıtıcı etkisi, ortaklardan talep edilen öz kaynağın bu sayede azalması.
- Şirketin kurumsal yönetime geçişi ve kurumsallaşmanın sağlanması, bununla birlikte performans takibi ve değerlendirmelerin daha güncel hale getirilebilmesi.
- Şirketin büyümesinde pozitif etkisi, bulunduğu sektöre göre piyasada güvenirliğinin daha da artması
- Halka arz süreçleri esnasında şirket değerlemelerinin yapılması ve ortakların şirketin piyasa değeri hakkında ve gelişimi hakkında fikir sahibi olarak gelecek planlamalarını daha kolay yapabilmeleri şeklinde sıralayabiliriz.

6. Borsa İstanbul’da işlem görmenin şirketinizin tanınırlığı ve kredibilitesine olumlu etkileri olduğunu düşünüyor musunuz?

Halka arz süreçlerinden geçmiş ve SPK – Borsa İstanbul denetimlerine tabi olmuş bir şirketin finansallarına olan güven ile diğer halka açık olmayan şirketler arasında çok fark olduğunu düşünüyoruz.

Şirketinizin her türlü finansal verilerinin kamuyu aydınlatma platformunda 3’er aylık dönemlerle yayınlanması finans kuruluşlarının kolay erişimini ve firmanın şeffaflığını gösterir. Bağımsız finans ve denetim kuruluşları firma değerini hesaplayabilir. Bu da sizin kredibilitenizi yükseltir. Nitekim 2014 yılında Gaziantep bölgesinde en yüksek kredibilite oranına sahip şirketlerden biri olmuş olmamız da bunun bir kanıtıdır.

7. Halka açık olmanın iş süreçleriniz ve karar alma mekanizmalarınız üzerinde olumsuz etkileri oldu mu?

Halka arz süreci ve olduktan sonraki dönemde SPK ve Borsa İstanbul iş süreçlerine iş yapış yöntemlerine müdahil değil ve faaliyetlerin yavaşlamasına neden olacak herhangi bir onay mekanizması da bulunmamaktadır.

8. Halka arzı ve Borsa İstanbul’da işlem görmeyi düşünebilecek şirketlere bu konuda neler söylemek istersiniz?


Kesinlikle tavsiye ediyoruz, öncelikle ellerinizle büyüttüğünüz şirketinizin değerini tespit edebiliyorsunuz ve bunu bağımsız kuruluşlar aracılığı ile görebiliyorsunuz. Yaptığınız uzun vadeli projeksiyon ve planlamalar ile şirketinizin vizyonunu tespit edebiliyorsunuz. Kurumsal ve uluslararası yönetim seviyelerine ulaşmış oluyorsunuz.

Ve  biz bu doğrultuda hem Gaziantep hem de sektörümüzde  örnek olacağımıza inanıyoruz. Halka açık şirket olmanın yüklediği sorumlulukla artık sadece çalışanlarınıza ya da müşterilerinize karşı değil paylarınızı alıp satacak olan yeni ortaklarınıza karşı da sorumlu hale geliyorsunuz, bu bilinçle şirketinizin bundan sonra sağlıklı büyüme planları yapması için motivasyon sağlamış oluyorsunuz.

9. Şirketler halka arz karar vermeleri durumunda, halka arza nasıl hazırlanmaları gerekir?

Royal Halı olarak halka arza 3 yıl öncesinde karar verdik ve öncelikli icraatlarımızın arasına koyduk. Son 3 yılı halka arz sürecini ve sonrasını planlayarak geçirdik. Bu süreçte halka arz ile öncelikli firmamızda yapılması gereken önlemler ve düzenlemeler almaya başladık ve bunları bu süreçte gerçekleştirdik.

Halka arzın firmalara kaynak oluşturmak dışında, kayıt disiplini gelişimi ve şeffaflık açılarından da ciddi fayda sağlayacağını ve kurumsallaşma tarafında tüm gerekliliklerin yerine getirilip, uluslararası standartlara ulaşılması açısından bir dönüm noktası olduğunu halka açık şirketlerden ve özellikle Borsa İstanbul’dan takip ederek, bu yolda ilerledik.

Şirket olarak geçmiş finansal verilerinizin sağlıklı olarak kaydının tutulması gerekir, bunun ilk adımı da bağımsız denetim yaptırmaktır. Firmamızın kuruluşundan kısa süre sonra bağımsız denetimden raporlarımızı yaptırmaya başladık.

Firma içi kurumsal yapının oluşturulması için gerekli tüm süreçleri gerçekleştirdik. Raporlama disiplini, yapılan raporların okunması, düzenli olarak yönetime sunulması ve sonuçlarının takip ve analiz edilmesi halka arza hazırlanma ve sonraki süreçlerde işimizi çok kolaylaştırdı.
Firma olarak finansal verilerimizi yani karlılığımızı analiz edebilmek adına, yıllık bütçe ve faaliyet raporlarının hazırlanması, aylık gerçekleşmeler ile icra kurulunda tüm yönleriyle detaylı incelenmesi, alınacak önlemlerin önceden belirlenmesi bize yol gösterici olmuştur.

Halka arza karar veren şirket yetkileri öncelikle neden halka arz olmak istediklerine iyi karar vermelidirler çünkü halka arz sadece bir finansman yöntemi değildir.  Halka açık şirket olmak sorumluluk gerektirir. Artık sadece çalışanlarınıza  ya da müşterilerinize karşı değil paylarınızı alıp satacak olan yeni ortaklarınıza karşı da sorumlusunuz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.