Küresel Para Haftası Gong Töreni ile başladı
Geçtiğimiz yıl 38 ülkede borsa açılış gonguyla başlatılan Küresel Para Haftası (Global Money Week), bu yıl ülkemizde Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen gong töreni ile başladı. SPK-FODER iş birliğinde ve Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen gong töreni Küresel Para Haftası’nda gençlere, onların hayallerine ve finansal geleceklerine yönelik sembolik destek olarak ifade edildi.
Küresel Para Haftası (Global Money Week), Borsa İstanbul, Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) işbirliği ile düzenlenen gong töreni ile başladı. Küresel Para Haftası geçtiğimiz yıl 38 ülkede gerçekleştirilen borsa açılış gongu törenine, bu yıl ilk kez Türkiye’de Borsa İstanbul ev sahipliği yapıyor.
14 Mart 2016 tarihinde Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer, SPK Kurumsal İletişim Daire Başkanı Emre Önyurt, FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen’in yanı sıra yaşları 9-25 arasında değişen çocuk ve gençlerin katılımı ile gerçekleşen Küresel Para Haftası Açılışı Gong Töreni ile genç kuşakların hayallerine ve finansal geleceklerine yönelik sembolik destek ifade edildi.
Kuresel-Para-Haftasi-Gong-4-Huseyin-ZaferGerçekleştirilen gong töreninin ardından konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer Ankara’da gerçekleşen elim olay nedeniyle vefat edenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi. Zafer konuşmasında tasarrufların artırılması ve bilinçli ve en verimli şekilde değerlendirilmemesinin Türkiye’nin en önemli ekonomik meselelerinin başında geldiğini belirtirken, Türkiye’de toplumun 2014 yılında GSYH’nin yüzde 13’ü oranında tasarruf ettiğine, GSYH’nin yüzde 19’unu ise yatırımlara yönlendirdiğini ifade etti. Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Zafer “Aradaki farkı yurtdışı kaynaklardan karşılamak zorunda kalan bir ülke olduğumuz bu en basit istatistikte açıkça görülmektedir. Türkiye’de tasarruf oranının yükselmesi ve söz konusu tasarrufların Türkiye sermaye piyasalarında değerlendirilmesi bu sebeple büyük önem arz etmektedir.” dedi.
Borsa İstanbul’un diğer paydaşları ile beraber sermaye piyasasını derinleştirmek ve İstanbul’u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri yapmak için çalışmaların var güçleriyle devam ettiklerini belirten Zafer, “Finansal okur-yazarlığın geliştirilmesi, tasarruf ve yatırım bilincinin güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Tasarruf konusu bireylerin belirli bir gelir seviyesine ulaştığında gündemine alacağı bir konu olmaktan çıkmalıdır. Borsa İstanbul olarak, sosyal sorumluluk anlayışımız çerçevesinde, gerek konferanslar ve kampanyalar, gerekse de eğitimlerimizle bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Kuresel-Para-Haftasi-Gong-3-Ozlem-DenizmenÇocuklar ve gençler için para farkındalığını artırma amaçlı uluslararası Child & Youth Finance International (CYFI) organizasyonu, her yıl Mart ayının ikinci haftasında dünyanın pek çok noktasında Küresel Para Haftası etkinlikleri düzenlediğini vurgulayan Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen ise konuşmasında “FODER olarak biz, finansal okuryazarlığı sürdürülebilir kalkınma ve büyümenin temel parametresi olarak görüyoruz. Gençler ve çocuklar ise bu parametrenin en önemli yapıtaşları. Küçük yaşta oluşacak tasarruf bilinci, hem gençlerimizin hem de ülkemizin geleceği için atılmış verimli bir tohum. FODER üyeleri, bu sorumluluğun son derece farkında. Akıllı tasarruf etmeyi bilen yeni nesiller, akıllı ekonominin olmazsa olmaz koşulu.
Tüm FODER bileşenleri olarak bizler, gençlerimize ve çocuklarımıza bu bilinci kazandırmak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız. Küresel Para Haftası boyunca pek çok etkinlik ve eğitimle çocuklarımıza ve gençlerimize ulaşacağız. Türkiye’nin ekonomik geleceğini genç nesillerin finansal okuryazarlığı belirleyecek. Bu görüşü bizimle paylaşarak çalışmalarımızda daima bizlere destek olan başta Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul olmak üzere iş birliği yaptığımız tüm kurumlara ve aynı zamanda FODER’in bireysel ve kurumsal üyelerine teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.
Kuresel-Para-Haftasi-Gong-1-Emre-OnyurtSPK Kurumsal İletişim Daire Başkanı Emre Önyurt ise konuşmasında finansal eğitim kavramının yaşadığımız küresel finansal kriz sonrasında daha da önemli hale gelmeye başladığını belirterek finansal konulardaki bilgi yetersizliğinin, önce bireylerin sonra da ülkelerin ekonomik istikrarını tehdit ettiğini ifade etti. Önyurt konuşmasında ayrıca, “Finansal eğitim denildiğinde iki temel konunun ele alınması gerektiğini düşünüyoruz: Küçük yaşlardan itibaren düzenli tasarruf yapma alışkanlığının kazandırılması ve bireylerin hem gelirlerini hem de bu gelirlerinden artırıp tasarruf ettikleri birikimlerini planlı ve bilinçli kullanma tecrübesinin kazandırılması.
Sermaye piyasalarımız ve ülke kalkınması için kritik öneme sahip bilinçli yatırımların temelini, bilinçli yapılan tasarruflar oluşturmaktadır. O nedenle bu seneki Küresel Para Haftası’nın teması olan “Akıllı Tasarruf”u oldukça anlamlı bulduğumu belirtmek isterim. Bu konuyla alakalı olarak tüm halkımızın finansal konulardaki bilinç düzeyini arttırmayı amaçlayan finansal eğitim web sitesinin lansmanının önümüzdeki günlerde yapılacağını buradan belirtmek istiyorum. Bu sistem üzerinden vatandaşlarımız tarafsız ve doğru bilgiye hiçbir kısıtlama olmadan ulaşabilecekler. Yatırım araçları, bireysel emeklilik, Faizsiz bankacılık gibi birçok konuda geniş bir yelpazede sunulan eğitimler neticesinde ülkemizdeki finansal eğitim seviyesinin farklı bir noktaya gelmesini hedefliyoruz.” dedi.
Hafta boyunca “para konuşacak”
Küresel Para Haftası’nda FODER çatısı altında, SPK’nın da destek verdiği ve birlikte yürütecekleri etkinlikler gerçekleştirilecek. Bir yandan tasarruf bilincini oluşturacak projeler yürütülürken eş zamanlı olarak üyelerinin dahil olacağı etkinlikler gerçekleştirilecek. Hafta boyunca ülke genelinde pek çok ilköğretim okulu, lise ve üniversitede FODER tarafından finansal okuryazarlık eğitimleri verilecek. Eğitimler ile on binlerce çocuk ve gence ulaşılması hedefleniyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?