KOBİ’lere Finansman Destek
KOBİ’lerin finansmana daha kolay erişimi için Borsa İstanbul önderliğinde kurumlar arası işbirliği imza töreni gerçekleşti
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun KOBİ’lerin sermaye piyasası araçlarından yararlanmasını hedefleyen eylem planı kapsamında düzenlenen imza töreni Borsa İstanbul'da gerçekleşti.
KOBİ'lerin finansmana daha kolay erişmesini teminen, Borsa İstanbul önderliğinde Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş., T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş., Akbank T.A.Ş., Finans Portföy Yönetimi A.Ş. ve Finansbank A.Ş. işbirliği ile Türkiye’de ve Avrupa’da ilk defa KOBİ’ler tarafından gerçekleştirilecek toplu tahvil ihracı için protokol imzalandı.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç'in de bulunduğu, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) da paydaşı olmak için çalışmalar yaptığı projede, adı geçen bankalar, portföy yönetim şirketleri ve TSPB, Borsa İstanbul öncülüğünde ilk ihracın gerçekleştirilmesi için düzenlenen işbirliği protokolü imza töreni Borsa İstanbul'da gerçekleştirildi.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun KOBİ'lerin sermaye piyasası araçlarından yararlanmasını hedefleyen eylem planı kapsamında, bağımsız denetimden geçen ve yatırım yapılabilir notu alan KOBİ'lerin ihraç edecekleri tahvillere portföy yönetim şirketlerinin kuracakları girişim sermayesi yatırım fonları yatırım yapacak.
Bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan ilk ihraçta yaklaşık 100 KOBİ'nin toplamda 300 ile 500 milyon lira arasında ve bir yıldan uzun vadeli kaynağı banka kredi limitlerine ilave olarak ve teminat vermeden sağlaması hedefleniyor.
Borsa İstanbul ve paydaş kurumların üst düzey yöneticilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen imza töreni sonrasında açıklama yapan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, burada her bir portföy yönetim şirketinin 50 ile 100 KOBİ'yi bir araya getirerek toplu tahvil ihraç etmelerini sağlayacaklarını söyledi.
Son dönemde Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası özel sektör tahvillerinde bir patlama olduğunu anımsatan Yılmaz, geçen yıl 30 milyar dolara yakın ihraç olduğunu, ancak bu ihraçları yapanlar arasında KOBİ niteliğinde şirket olmadığını, ihraçların minimum 50 ile 100 milyon lira arasında olduğunu kaydetti.
KOBİ'lerin finansmana ihtiyacı olduğunu ve özel sektör bonolarını da kullanmak istediğini vurgulayan Yılmaz, ancak mevcut durumda KOBİ'lerin küçük montanlı yapacakları ihraçlarda maliyet ve yatırımcı ilgisi konularının çok kolay olmadığını dile getirdi.
Yılmaz, bu mekanizma ile portföy yönetim şirketlerinin kendi bankalarındaki müşteri portföylerinde küçük montanlı olan ama özel sektör borçlanma aracı ihraç edip finansman temin etmeye çalışan şirketleri bir portföy içinde bir araya getirip, toplamda 300 ile 500 milyon lira arasında bir portföy büyüklüğü oluşturup bunun üzerine girişim sermayesi yatırım fonu üzerinden ihraçlar yaparak finansman temini sağlayacaklarını ifade etti.
"Her bir KOBİ 1 ile 5 milyon lira arasında tahvil ihracı yapabilecek"
Borsa İstanbul Kotasyon ve Özel Pazar Grup Müdürü Sertac Fuad Karaağaoğlu ise protokole imza atan bankaların tespit edecekleri KOBİ'lere bağımsız denetim raporu düzenlettikten sonra portföy yönetim şirketleri vasıtası ile SPK ve Borsa İstanbul'a yönlendireceklerini söyledi.
Burada her bir KOBİ'nin 1 ile 5 milyon lira arasında tahvil ihracı yapabileceği bilgisini veren Karaağaoğlu, onay alan KOBİ'lerin projede yer alan aracı kurumlar vasıtasıyla ihraçları gerçekleştireceğini, girişim sermayesi yatırım fonlarının da ihraç edilen tüm tahvilleri satın alacağını, fon katılım belgelerinin ise nitelikli yatırımcılara satacağını dile getirdi.
Karaağaoğlu, şunları da kaydetti:
"Tahvilleri cazip kılan 4 unsur; projede yer alan tüm KOBİ'lerin tek bir havuzda toplanarak yatırımcıların bu havuza yatırım yapmaları riski minimize etmektedir. Portföy havuzunda bağımsız denetçiden sadece olumlu not alan ve yatırım yapılabilir notu alan KOBİ'lerin yer alacak olması yatırımcı ilgisini arttıracaktır. Projede yer almak için çalışmalar yapan KGF portföyün tamamına kefalet verdiği takdirde yatırımcının anapara riski sıfırlanmaktadır. Projede yer almak için çalışmalarına devam eden diğer kuruluş olan KOSGEB bağımsız denetim, derecelendirme, aracılık, SPK, Borsa ve MKK kayıt ücretlerini karşıladığı takdirde KOBİ'lerin maliyeti asgaride kalacaktır."
Bu arada toplantıda Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Ziraat Portföy Genel Müdürü Hakan Eryılmaz, Ak Portföy Genel Müdürü Alp Keler, Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, Finansinvest Genel Müdürü Özgür Güneri, Finans Portföy Genel Müdürü Tunç Erdal, Ziraat Bankası Finansal Piyasalar Bölüm Başkanı Bilge Levent, TSPB Genel Sekreteri İlkay Arıkan ve Genel Sekreter Yardımcısı İlker Savuran da hazır bulundu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?