Kıymetli Madenler Piyasası’nda tabanı genişletecek adımlar atıldı

13.11.2014 - 14:55 | Son Güncelleme :

BIST'ten Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası’ya olan ilgiyi artırmanın yolu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5031601c04688fbd6404.jpg">

Borsa İstanbul, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’na olan ilgiyi artırmak amacıyla elektronik altyapı yatırımlarıyla işlem kolaylığı sağlıyor.

Borsa İstanbul çatısı altında yaşanan değişimle birlikte daha önce İstanbul Altın Borsası olarak bilinen ve bugün içinde Kıymetli Madenler Piyasası, Kıymetli Madenler Ödünç Piyasası ve Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nı barındıran Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası, yatırımcı tabanının genişletilmesi yönünde adımlar atıyor.

Farklı ağırlıkta külçe altında AL-SAT imkanı

Bu kapsamda 17 Nisan 2014 tarihi itibariyle piyasa sistemlerinin gelişen ve değişen sektör ihtiyaçlarına cevap verebilecek esnekliğe kavuşturulması amacıyla geliştirilen Elektronik İletişim Arayüz Yazılımı (KMTP API), borsa üyelerinin kullanımına sunuldu. Üyelerin geliştirdikleri uygulamalar ile KMTP API yazılımı entegre edilerek, EBS sistemi üzerinden müşteri işlemleri yaptırmalarına imkan verildi. Bunun yanı sıra gram işlemleri ile 1 gr’dan başlamak üzere, 5 gr, 10 gr, 25 gr, 50 gr, 100 gr, 250 gr, 500 gr gibi farklı ağırlıklarda altın külçeleri alım satım imkanı da yatırımcılara sunuldu. İnternet tabanlı Kıymetli Madenler Piyasası Elektronik Borsa Sistemi’nde mini külçe işlemleri ayrı bir yayın ekranı ile görüntülenirken, bu işlemler küçük yatırımcılar için bir pazar olabilecek şekilde düzenlendi.

Müşteri bazında saklama

Kıymetli Madenler Piyasası üyelerine başvuran yatırımcılar öncelikle bu üyelerin nezdinde hesap açabilecekler, daha sonra üyelerin müşterilerine açtıkları bu hesaplar Kıymetli Madenler Piyasası Elektronik Borsa Sistemi’nde tanımlanacak ve müşterilerin API vasıtasıyla satın aldıkları kıymetli madenler işlem yaptıkları üyelerin alt hesaplarında yer alan kendi hesapları altında doğrudan kendileri adına saklanacak. Böylelikle piyasa müşteri bazında saklamaya da imkan verecek. Öte yandan 4 Nisan 2011 tarihinde faaliyete geçen Kıymetli Taşlar Piyasası’nın 68’i kuyumculuk sektörü üyesi, 54’ü borsa üyesi olmak üzere toplam 122 üyesi bulunuyor. Kıymetli Taşlar Piyasası’nın işlerlik kazanabilmesi amacıyla uluslararası entegrasyon sağlanırken, BIST, Dünya Elmas Borsaları Federasyonu’na da üye oldu. Kıymetli taşlardaki vergi yükünün hafifletilmesi yönündeki çalışmalar ise halen sürüyor.

Altın mevduatının değeri 8 yılda 185 kat arttı

Bankaların altın hesabı açma kampanyaları sayesinde altın depo hesaplarında biriken altın miktarı giderek artıyor. BDDK verilerine göre, altın depo hesaplarında biriken altın miktarı 2005 sonunda 91 milyon TL iken, 2014 Haziran sonunda yaklaşık 16.8 milyar TL’ye yükseldi. Altın mevduatının değer olarak 8 yılda 185 kat arttığı görülüyor. Bu artış özellikle son iki yılda hızlandı ve biriken altın miktarı 2010 sonunda 2.4 milyar liradan 2014 Haziran sonunda yaklaşık 16.8 milyar TL’ye yükseldi.

KDV kalkarsa, platin ve paladyum işlem hacmi artar

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altın, gümüş, platin ve paladyum işlem görüyor. Gerek altın, gerek gümüşte KDV’nin sıfır olması bu madenlerin kolay alınıp satılmasına ve Kıymetli Madenler piyasasında altın ve gümüş işlem hacimlerinin yüksek seyretmesine yol açıyor. Platin ve paladyumda KDV uygulamasında düşük işlem hacminde etkili oluyor. BİST işlemlerinde KDV’nin kaldırılmasıyla özellikle katılım bankacılığının platin ve paladyuma dayalı olarak kullandığı murabaha işlemlerinin yapılması ve bu işlemlerin de katkısıyla platin ve paladyum işlem hacminin artması bekleniyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.