İş Bankası İştirakleri Endeksi Borsa İstanbul’da
Türkiye İş Bankası ile Borsa İstanbul arasında yapılan anlaşmaya göre, İş Portföy için hazırlanıp yatırımcıya sunulan ‘İş Bankası İştirakleri Endeksi’, bundan sonra Borsa İstanbul tarafından hesaplanacak
Borsa İstanbul’da işlem gören Türkiye İş Bankası A.Ş. iştirak şirketlerinin paylarının fiyat ve getiri performanslarının ölçülmesi amacıyla oluşturulan ‘İş Bankası İştirakleri Endeksi’ni (ISIST) bundan sonra Borsa İstanbul hesaplayacak. İçinde Türkiye İş Bankası A.Ş. ile iştiraklerinden oluşan 15 adet payın yer aldığı endeks, Borsa İstanbul tarafından gerçek zamanlı olarak ölçülecek.
Türkiye İş Bankası A.Ş. grubu şirketlerinin performansının ölçülmesine, bu endeksi takip edecek olan yatırımcılara ve Türkiye İş Bankası A.Ş. ile Borsa İstanbul’da işlem gören iştiraklerinin performansına yatırım yapılması imkanı sağlayacak olan endeksle ilgili yeni anlaşma, Borsa İstanbul’da yapılan gong töreniyle açıklandı.
Törene katılan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç, 2000’li yıllarda endekslerin ve borsa yatırım fonlarının yatırımcıya sunulmaya başladığını belirterek, “Bizim 90’lı yılların sonunda oluşturduğumuz fon, Türkiye’deki pasif yönetim anlayışının da en önemli örneklerinden biri oldu. O dönemde endeks oluştururken yurtdışına gitmek zorunda kalıyorduk. Çünkü Türkiye’de endeks yapan bir kurum yoktu. Şimdi artık yurtdışından destek almıyoruz; Borsa İstanbul, piyasadaki oyuncularla işbirliği halinde burada endeksleri hesaplıyor. Bu, bence kritik bir aşama. Çünkü dünyada özellikle pasif yönetime dayalı endeks fonlar, borsa endeks fonları hızla büyüyor ama Türkiye’de henüz istediğimiz yerlere gelemedik. Borsa İstanbul’la birlikte bu rakamların yukarı çekilmesini bekliyoruz” dedi.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ise İş Bankası ve halka açık 15 iştirakinin piyasa değerinin 12 Haziran itibarıyla 17 milyar dolar olduğunu söyledi. Borsada işlem gören şirketlerin toplam değerinin aynı dönemde 223 milyar dolara ulaştığını dile getiren Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benzer şekilde söz konusu şirketlerde işlem hacmi 2014 yılında 27 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılı pay piyasası toplam işlem hacminin 399 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında, İş Bankası Grup şirketlerinin piyasa değerimize ek olarak piyasamız likiditesine de çok ciddi katkı yaptığı görülecektir. Bu kapsamda, pay piyasamızda büyük bir ağırlığa sahip olan ve geniş bir yatırımcı kitlesinin tasarruflarını değerlendirdiği İş Bankası ve iştiraklerine ait payların performansının ölçülmesi de önemli hale gelmektedir. İş Portföy için Borsa İstanbul tarafından hesaplanmaya başlanan endeks, İş Bankası ve iştirakleri hakkında yerli ve yabancı yatırımcı farkındalığını arttıracak, bu endeksi takip eden fonlar da yatırımcılarımıza söz konusu şirketlerin performansına yatırım imkanı sağlayacaktır.”
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?