İkinci Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı

24.11.2015 - 11:13 | Son Güncelleme :
İkinci Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı | Borsa İstanbul Haberleri

“İkinci Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı” ve “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülke Borsaları Forumu 9. Toplantısı”, yurt dışından konuşmacıların da katılımıyla 19 Kasım’da The Marmara Hotel’de eş zamanlı olarak yapıldı. İslami finans otoriteleri etkinliklerde bir araya geldi.

İkinci Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı, Borsa İstanbul ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliği ile 19 Kasım Perşembe günü The Marmara Hotel’de gerçekleştirildi.

“İslami Finans Kurumlarında Fetva ve Murakabe Süreci” oturumuyla başlayan konferansta, “İslam Ekonomisinde Temel Kavram ve Kurumlar” ve “Dünyada İslami Finans Uygulamaları” başlıkları altında dört oturum düzenlendi. Malezya, Körfez ülkeleri ve Türkiye’den konuşmacıların katılımıyla İslam finansı ve iktisadı çeşitli boyutlarıyla tartışıldı.

Haberin Devamı

Konunun tarihsel kökenlerine ve günümüzdeki yansımalarına ışık tutan konferansta İslam finansı ve iktisadının temellerini oluşturan kavramlar değerlendirildi. Konferansta Türkiye, Malezya, Körfez ve Batı merkezli İslami finans örnekleri detaylı bir şekilde ele alındı. Konferans akademisyenler, uygulayıcılar ve politika oluşturucularını bir araya getirdi.

Anadolu Ajansı İkinci Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı’nı Global İletişim Ortağı olarak destekledi.

İkinci Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı konferansının açılışında konuşan Marmara Üniversitesi Rektörü M. Emin Arat “İslam Finansı ve İktisadı’nın kökeni her ne kadar İslam'ın ilk günlerine kadar uzansa da, İslam Finansı ve İktisadı başlığı altında çalışmalar 20. yüzyılın başlarından itibaren başlamış ve özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hız kazanmıştır” dedi.

Prof. Arat konuşmasında akademik organizasyonların İslam Finansı ve İktisadı alanının bilimsel olarak gelişimi için önemine vurgu yaparak, bu tür organizasyonların geleneksel hale gelip her yıl tekrarlanması gerektiğini ifade etti, Borsa İstanbul ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi organizasyon komitesine teşekkür etti.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever ise “İslam Finansı ve İktisadı alanlarında geliştirilecek yeni ürünler ve uygulamalar neticesinde, sermayenin tabana yayılmasının kolaylaştırılması ve özellikle düşük ve orta gelir grubunun yüksek getirili ürünlere yatırım yapma imkânlarının çoğaltılması gerekmektedir.

Böylece, ekonomiye katkıda bulunurken gelir adaletsizliğini de azaltma noktasında ilerleme sağlanacağını düşünmekteyim. Bu amaç doğrultusunda başta Borsamız olmak üzere sermaye piyasalarımızın tüm aktörleri ile birlikte ülkemizin gayrimenkul, enerji, bilişim teknolojisi ve savunma sanayii alanlarındaki büyük projelerinin halkımız tarafından finanse edileceği ve ortaya çıkacak gelirin de yine halkımız ile paylaşılacağı yapıları canlandırma gayreti içerisindeyiz.” dedi.

İkinci Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı’na konuşmacı olarak katılan AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim M. Turhan, Türkiye başkanlığındaki G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde İslami finans konusunun zikredilmesinin çok önemli bir kazanım olduğunu belirtti. Turhan, İslami finans konusunun bildirgede “alternatif finansman yöntemleri” şeklinde ifade edildiği ve bu konunun Türkiye'nin girişimiyle sonuç bildirgesinde yer aldığına dikkati çekerek, "İçinde bulunduğumuz dünya değişen bir ekonomi politik yapı ile karşı karşıyadır. Gelişmekte olan ülkeler dünya ekonomisinde giderek artan bir ağırlığa sahip olmaktadır.

Zaten G7’den sonra G20'nin ortaya çıkması da bu değişimin neticesinde olmuştur. İslami finans sisteminin vurgu yaptığı ahlakilik ve insanilik boyutlarına dünyanın ihtiyacı vardır. Cumhurbaşkanımızın B20-L20 ortak toplantısında ifade ettiği adalet ve dünyada kalıcı istikrarın temin edilmesi açısından İslami finans son derece önemlidir.

İslami finansın, gelişmekte olan ülkelerde ve yükselen piyasa ekonomilerinde yatırım açığını kapatacak şekilde devreye girmesi, iktisadi hayata kazandırdığı ahlakilik ve insanilik boyutlarıyla finansal kapsayıcılığı artırmada rol oynaması beklenmektedir. G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinin İslami finanstan beklentileri bunlardır " dedi.

Haberin Devamı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) ÜYESİ ÜLKE BORSALARI FORUMU 9. TOPLANTISI

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülke Borsaları Forumu 9. Toplantısı ise 19 Kasım Perşembe öğleden sonra The Marmara Hotel, Taksim’de yapıldı. İİT Üyesi Ülke Borsaları Forumu toplantısı, İİT üyesi ülkelerin borsaları arasındaki iş birliğini geliştirmeye yönelik olarak 2005 yılından beri her yıl Borsa İstanbul koordinatörlüğünde gerçekleştiriliyor.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, İİT üyesi ülkelerin borsa, takas, saklama ve kayıt kuruluşlarının yetkilileri katıldı. Forumda Katar Menkul Kıymetler Borsası CEO’su Rashid Ali al-Mansoori, İran Merkezi Takas Kuruluşu CEO’su Mohammad Reza Mohseni ve S&P Dow Jones Avrasya Sorumlusu Charbel S. Azzi de birer sunum gerçekleştirdi.

İİT Üyesi Ülke Borsaları Forumu 9. Toplantısı açılışında konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç; “İslami sermaye piyasaları küresel anlamda parçalı ve dağınık bir yapıya sahip gibi görünebilir. Bu noktada, piyasalarımız arasında bağlantı ağları kurmak amacıyla hep beraber çaba sarf edersek ve bu bağlantıları etkin ve etkili şekilde kullanabilirsek, bu yapıyı avantaja dönüştürebiliriz ve bir buçuk milyarı geçen bir büyüklüğe sahip olan camiamıza daha başarılı ve doğru şekilde hizmet sağlayabiliriz.

Bu doğrultuda, İİT Üyesi Ülke Borsaları Forumu toplantımızın en önemli amacı da, bağlantılarımızı genişletmek, kuvvetlendirmek ve gelecek hedeflerimize yönelik aksiyon planlarımızı ortak akılla oluşturabilmektir.” dedi.

4’ÜNCÜ İSEDAK SERMAYE PİYASASI DÜZENLEYİCİLERİ FORUMU

İİT Üyesi Ülke Borsaları Forumu 9. Toplantısı ile eş zamanlı olarak 4'üncü İSEDAK Sermaye Piyasası Düzenleyicileri Forumu gerçekleştirildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş’ın katılımıyla The Marmara Hotel, Taksim’de gerçekleştirilen Forum, İSEDAK üyesi ülkelerin sermaye piyasası düzenleyici kuruluşlarını bir araya getirdi. Forum çerçevesinde ayrıca SPK ve Brunei-Darussalam Finansal Piyasalar Otoritesi arasında mutabakat zabtı imzalandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.