Girişimci ile Yatırımcının Yeni Buluşma Noktası: Borsa İstanbul Özel Pazar

26.05.2015 - 17:29 | Son Güncelleme :
Girişimci ile Yatırımcının Yeni Buluşma Noktası: Borsa İstanbul Özel Pazar | Borsa İstanbul Haberleri

Borsa İstanbul’un, finansal zorlukları aşmak ve Türkiye’de 9 bin yıllık tarihsel süreç içerisinde gelişmiş, kök salmış Ahilik teşkilatıyla bir değerler zincirinde kendini ifade etmiş girişimciliği hayata geçirmek, potansiyeli aktive etmek için başlattığı ve dünyada bir borsanın sıfırdan kurduğu ilk geniş kapsamlı özel şirket pazarı olan “Borsa İstanbul Özel Pazar”, girişimcilerle yatırımcıları yepyeni bir platformda buluşturuyor

Türkiye ekonomisinin sürükleyici gücü küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), girişimciliğin de ilk adresi konumundalar. Bu yüzden girişimcilik ve girişimciler Türkiye’nin özel gündem maddesi olmaya devam ediyor. İstihdamın artırılması için de büyük bir önem teşkil eden girişimcilik, ileri teknoloji ile büyümenin yolunu da genç girişimciler ile açabilecek potansiyel taşıyor. 

Haberin Devamı

Türkiye’de girişimcilik iştahı çok yüksek, bunu birçok araştırmada da görüyoruz. Avrupa Komisyonu’nun Eurobarometre (Eurobarometer) adlı araştırma kuruluşunun açıkladığı sonuçlara göre; Türkiye yüzde 82 ile girişimcilik iştahı en yüksek ülke olurken bu oran, Brezilya’da yüzde 63, Çin’de yüzde 56 ve ABD’de yüzde 46’yı geçmiyor. AB ortalaması ise yüzde 37 civarında seyrediyor. Diğer taraftan yaşam evresinin erken dönemlerindeki KOBİ’ler üzerine yapılan incelemelerde de Türkiye’nin istihdam yaratma potansiyelinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Örneğin KOBİ’lerin önümüzdeki 5 yıl içinde en az 5 kişi istihdam etme beklentisi oranında Türkiye yüzde 59 ile ilk sırada yer alıyor.

Bu istatistikler aslında çok da şaşırtıcı değil. Ticaretin, girişimciliğin, borsanın ve alışverişin beşiği olan Anadolu, bu topraklarda bir girişimcilik kültürünün oluşmasına da zemin oluşturmuş bulunuyor. Ticaret ortaklığını sadece ticaret ve kâr ortaklığı olarak değil aynı zamanda kardeşlik hukuku, eşitlik ve adil paylaşım olarak gören bu girişimcilik kültürü, günümüzde de farklı alanlarda dünyaya örnek olmaya devam ediyor. Bunun en güncel örneklerinden biri de dünyada bir ilk olan Borsa İstanbul Özel Pazar… 

Borsa İstanbul’un, finansal zorlukları aşmak ve Türkiye’de 9 bin yıllık tarihsel süreç içerisinde gelişmiş, kök salmış Ahilik teşkilatıyla bir değerler zincirinde kendini ifade etmiş girişimciliği hayata geçirmek, potansiyeli aktive etmek için başlattığı “Özel Pazar” girişimcilerle yatırımcıları yepyeni bir platformda buluşturuyor. California Üniversitesi, Berkeley gibi saygın araştırma ve eğitim kurumlarıyla girişimcilik ile ilgili işbirliklerine imza atan Borsa İstanbul’un girişimcilikte bir inovasyon kültürü oluşturmak için yaptığı çalışmaların bir parçası olan “Özel Pazar”, aynı zamanda Borsa İstanbul’un vizyoner liderliğinin de ne kadar güçlü olduğu gösteriyor.
 
BORSA İSTANBUL TARAFINDAN SIFIRDAN KURULDU

Haberin Devamı

Özel Pazar, aslında halka açık, borsaya kote şirketlerin yer aldığı pazarlardan farklı bir yapı arz ediyor. Burada, büyümek için sermaye arayan şirketler ile yatırımcıları bir araya getiren web tabanlı ve üyelik bazlı geniş kapsamlı bir platform hizmeti sunuluyor. Özel Pazar’ın en büyük özelliği ise bu alanda dünyada ilk defa bir borsa tarafından geliştirilen en geniş kapsamlı platform olması… Bu platform şirketlere halka açılmadan finansman bulma, ortak olduğu şirketteki payını satmak isteyen şirket ortaklarına likidite sağlama, yatırımcılara ise hem pek çok farklı sektörde ve büyüklükteki şirketlere yatırım alternatifleri hem de yaptıkları yatırımları likide edebilecek alıcıları bulma imkânı sağlamayı hedefliyor. 

Dünyadaki ve özellikle de ABD’deki örnekleri incelenerek ve ülkemizdeki konu ile ilgili tüm tarafların katkıları ile hazırlanan Özel Pazar, sermaye piyasaları için büyük bir değişim ve gelişim olarak değerlendirilebilir. Çünkü bu pazar, hem şirketler hem de yatırımcılar için Borsa İstanbul imkânlarından imtiyazlı bir şekilde faydalanma imkânı sunacak. Özel Pazar’da yer alacak şirketler halka kapalı oldukları için halka açık şirketlerin tâbi oldukları izahname düzenleme, kamuyu aydınlatma gibi yükümlülüklerden muaf olacaklar. Yatırımcılar ise hem melek yatırımcılara tanınan vergi teşviklerinden yararlanabilecek hem de nitelikli yatırımcı olarak halka açık olmayan, seçkin bir yatırımcı grubuna sunulan imkânlardan yararlanabilecekler. 

Haberin Devamı

Tek platform, çok yönlü hizmet

Özel Pazar’ın en ilgi çekici özelliklerinin başında, ortaklık ve pay devri anlaşmaları için gerekli tüm hizmetleri tek bir platformdan sağlıyor olması geliyor. Platforma; yatırımcılar ve likidite amaçlayan şirket ortaklarının yanı sıra fikrini ticarileştirmiş en az 6 aylık yeni girişimler (start up) ile üst limit bulunmaksızın 5 milyon TL’lik aktif veya ciro rakamını geçmiş en az 2 yıllık yükselen girişimler (pre-ipo) anonim şirket olarak üye olabiliyorlar. 

Üyeler için benzersiz avantajlar

Özel Pazar, üye şirketler için farklı avantajlar da sağlıyor. Örneğin ilk aşamada şirket isterse unvanını gizli tutup, sadece şirket ile ilgili temel bilgileri yatırımcılara sunabiliyor. Yatırımcı ile şirketin birbirleri hakkında görüş oluşturmalarını sağlayacak temel bilgiler tüm üyelere sunulduktan sonra Özel Pazar, şirketlerin ve yatırımcıların tercihlerine uygun algoritmik bir eşleştirme yaparak üyelerini yönlendiriyor. Bu yönlendirmenin dışında üyeler kapsamlı bir arama motoru ile tercihlerine göre yatırımcı ya da şirket seçme imkânına da sahip olabiliyorlar.

Karşı taraf ile ilgilenen bir yatırımcı ya da şirket diğerine ilgi bildirimi gönderip, karşı taraf da bu bildirimi kabul ettiğinde her iki taraf kapalı devre çalışan sanal ya da Borsa ortamında oluşturulan fiziki bir görüşme odasına (deal room) dahil ediliyor. Güvenli bir ortamda yapılacak bu görüşmelerde tüm bilgi ve belgeler sadece iki tarafın erişimine açık oluyor. Sanal ortamda paylaşılan tüm bilgi ve belgeler kriptolu olarak saklanabiliyor. Bu görüşmelere değerleme sürecinde yer alan tüm ilgili taraflar katılabiliyor ve doküman yönetimi yapılabiliyor. Bu görüşmelerde taraflar; aracı, danışman, hukuk danışmanı ve bağımsız denetçi de kullanabiliyorlar. Bunu ister kendileri temin, isterlerse Özel Pazar’dan talep edebiliyorlar.

Kolay ödeme, hızlı pay devri

Pay devri ve ödeme aşamasına geçildiğinde de, tüm ödeme ve pay devirleri Özel Pazar’ın anlaşmalı çözüm ortakları veya servis sağlayıcılar vasıtasıyla kolaylıkla yapılabiliyor.

Ayrıca üye yatırımcılar, bir şirkete ortak olduklarında şirket ortağı olarak sisteme giriş yapabilir ve paylarını yine Özel Pazar üzerinden başka yatırımcılara satabilirler. Böylece, Özel Pazar ile finansmana ihtiyaç duyan ya da bilançoları gün geçtikçe daha ağır bir borç yükü altında olan şirketler, sermayeleri kendi kontrolleri altında olacak şekilde finansman ve likidite ihtiyaçlarını ortaklarını kendileri seçerek sağlayabilecekler. Kolay, hızlı ve düşük maliyetlerle sağlanan bu finansman imkânı, şirket satın alarak büyümek ya da tedarik zincirini kontrolü altına almak isteyen şirketlere, girişimci şirketleri ya da bireyleri bulmaları için etkili bir pazar sunmuş olacak. Yatırımcılar ise farklı sektörlerden farklı büyüklüklerde pek çok şirket ile tanışma, geniş yatırım alternatiflerini değerlendirme ve hızlı büyüyen şirketlere yatırım yapma fırsatlarına sahip olacak.

NEDEN ÖZEL PAZAR?

•    Dünyada bir borsanın sıfırdan kurduğu ilk geniş kapsamlı özel şirket pazarı, halka açılmadan pay alım-satımı, tek platformdan ulaşım.
•    Borçlanmadan kaynak sağlama,  ortaklarını seçme ve şirket yönetimini kontrol etme olanağı.
•    Yeni ortak ve finansman bulmak için yerli ve yabancı pek çok yatırımcı alternatifini değerlendirme imkânı.
•    Yatırımcılar için yatırımlarını nakde dönüştürerek çıkış imkânı.
•    Sertifikalı melek yatırımcılar için dünyadaki en yüksek vergi avantajlarından yararlanma fırsatı.
•    İlgi alanına göre algoritmik eşleşme, kapsamlı bir arama motoru ile karşı tarafı bulma, veri ve görüşme odası uygulaması ile güvenli bir ortamda doküman paylaşımı ve görüşme yapma olanakları.
•    Şirketlerin finansman bulma sürecini kendi kontrolünde ve aracısız yürütebilme imkânı.
•    Şirketlerin ve yatırımcıların finansman ve likidite ihtiyaçlarına kolay, hızlı ve düşük maliyetli çözüm.
•    Halka açık şirketlerin tabi olduğu izahname düzenleme, kamuyu aydınlatma vb. yükümlülüklerden ve SPK mevzuatından muafiyet.
•    Yatırımcılar için farklı sektörlerden farklı büyüklüklerde çok sayıda şirket ile tanışma ve hızlı büyüyen şirketlere yatırım yapma fırsatı.
•    Çözüm ortakları tarafından sunulan hukuki ve finansal danışmanlık, değerleme, aracılık gibi hizmetlere talep halinde uygun fiyatlarla ulaşım.
•    Verilecek bilgiler ile bilgi verme sürecini yönetme ve kontrol etme, bilgilerin gizliliğini sağlama imkânı.
•    İsim göstermeden karşı tarafı bulma imkânı.
•    Borsa İstanbul güvencesinde tanışma ve görüşme imkânı ve Borsa İstanbul’un sağlayacağı diğer desteklerden faydalanma imkânı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.