General Electric ile Borsa İstanbul Mutabakat Anlaşması imzaladı
General Electric (GE) ve Borsa İstanbul’un Türkiye’deki girişim ekosistemini güçlendirmek için iş birliği yapmasını içeren Mutabakat Anlaşmasının iki kurum arasında imzalanmasıyla birlikte GE, Borsa İstanbul Özel Pazar’ın “Enerji ve Sağlık Teknolojileri” alanlarındaki “Çözüm Ortağı” oldu.
General Electric (GE) ile Borsa İstanbul; sağlık, enerji ve endüstriyel internetGE1 hedefli olmak üzere, Türkiye’deki teknoloji ve yenilik odaklı girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla işbirliği yapmak ve birbirlerine destek olmak konusundaki Mutabakat Anlaşmasını 27 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da imzaladı.
Mutabakat anlaşmasında, GE program ve/veya iş ortakları, grup şirketleri, iştirakleri vb. girişimci şirketlerin finansman ve likidite ihtiyaçlarının Özel Pazar üzerinden karşılanmasına yönelik olarak ortak çalışmalar yapılması, GE’nin girişimci koç ve mentorlarının Özel Pazar’da yer alan ve sağlık ve enerji alanlarında faaliyet gösteren girişimcilere iş rehberliği (mentorluk) desteği sağlaması, tarafların girişimcilere yönelik olarak yaptıkları çalışmalar ve etkinlikler ile bu yönde verdikleri hizmetlerin duyurulması ve tanıtımında birbirlerine destek olmaları, birbirlerinin girişimcilikle ilgili etkinliklerine aktif olarak katılmaları, GE’nin girişimcilik programlarına dahil olan ve Özel Pazar kriterlerini sağlayan şirketlerin Özel Pazar’a yönlendirilmesi, bu şirketlerin Özel Pazar üyeliklerinin Borsa İstanbul tarafından desteklenmesi ve üyelik ücretlerinde indirim yapılması, girişimci şirketlerin GE’nin girişimcilikle ilgili programlarına katılmalarının teşvik edilmesi gibi konular yer alıyor.
Bu kapsamda taraflar, Özel Pazar’a üye olan girişimci şirketlere büyüme ve kurumsallaşma için, finansman dışında ihtiyaç duydukları mentorluk, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi konusunda işbirliği yapacaklar.
GE mentorları Enerji ve Sağlık Teknolojileri alanında faaliyet gösteren Özel Pazar şirketlerine mentorluk desteği verecekler. Bu anlaşmayla birlikte BİST, GE’yi Özel Pazar’ın “Enerji ve Sağlık Teknolojileri” alanlarındaki “Çözüm Ortağı” olarak konumlandırmış oluyor.
General Electric’in Özel Pazar’ın çözüm ortaklarından biri olmasının girişimci şirketlerin gelişimine katkı sağlayacağını vurgulayan Borsa İstanbul Genel Müdür/CEO’su Tuncay Dinç sözlerine şöyle devam etti: “Dünyanın önde gelen şirketlerinden General Electric ile bu mutabakat anlaşmasını imzalamaktan memnuniyet duyuyoruz.
Gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde Türkiye’deki teknoloji ve yenilik odaklı girişim eko sistemine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu mutabakat zaptıyla birlikte gelecekte Özel Pazar’a üye şirketlerimize büyük katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz.”
İmza sonrasında yaptığı açıklamada General Electric (GE) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy “Borsa İstanbul Özel Pazar ile birlikte Türkiye’de inovasyon ekosisteminin güçlenmesi, genç fikirlerin ürüne, ürünlerin katma değerli şirketlere dönüşmesine patent pazarıyla katkıda bulunmak üzere işbirliği anlaşması imzalamaktan memnuniyet duyuyoruz.
Bu protokolün, birlikte yapacağımız çalışmaların ilk kilometre taşı olduğunu ve bundan sonra yapacağımız pek çok değerli çalışmaya imza atacağımızı bildirmek isterim.” dedi.
GENERAL ELECTRİC (GE)
175 ülkede 300.000’den fazla çalışanıyla GE, dünyanın dijital endüstriyel şirketi olarak; birbiriyle bağlı, iletişim kurabilen ve öngörülebilir yazılımlara sahip makine ve çözümleri ile endüstriyi dönüştürüyor. GE’deki her iş kolu aynı teknolojiye, pazara, yapıya ve bilgiye erişim sağlayan GE Store ile küresel olarak bilgi alışverişi gerçekleştiriyor.
GE’nin her icadı, bulunduğu endüstrilerdeki inovasyon ve uygulamaları daha ileri taşıyor. Çalışanları, hizmetleri, teknolojisi ve ölçeği ile endüstrinin dilini konuşuyor ve müşterileri için daha iyi sonuçlar üretiyor. Daha fazla bilgi : http://geturkiyeblog.com
BORSA İSTANBUL
Kökleri 1873’e kadar uzanan Borsa İstanbul; pay, türev ürünler, borçlanma araçları, repo, kıymetli maden, kıymetli taş ve İslami finans ürünleri gibi geniş bir yelpazeye yayılan ürünlerin alım-satım, takas, saklama ve kayıt işlemlerini gerçekleştiren, zengin hizmet ağına sahip, Türkiye’de kurulu bölgesel bir borsadır. 2013 yılında anonim şirkete dönüşen Borsa İstanbul, vadeli işlemler ve opsiyon ile altın borsalarını bünyesine katarak yatay entegrasyonunu ve bundan kısa bir süre sonra da, işlem sonrası süreçleri gerçekleştiren iki yerel kurumun hâkim ortağı olmak suretiyle de dikey entegrasyonunu tamamlamıştır.
Borsa İstanbul, piyasaları aracılığıyla bölgesindeki şirketlere ve yatırımcılara ihtiyaçlarına uygun çok çeşitli finansal ürünler ve sermaye piyasalarına geniş çaplı etkin erişim sunar. Borsa İstanbul piyasaları için işlem sonrası takas ve saklama hizmetlerini, Borsa İstanbul’un büyük hissedarı olduğu İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) gerçekleştirir. Borsa İstanbul, Türkiye’de işlem gören paylar ve sabit getirili enstrümanlar için 360 farklı endeks hesaplamaktadır.
Borsa İstanbul 2014 yılında, halka açılmadan finansman sağlamak isteyen şirketler ile yatırımcıları bir araya getiren Borsa İstanbul Özel Pazarı hayata geçirmiştir. Özel Pazar hakkında daha fazla bilgi için www.bistozelpazar.com adresini ziyaret edebilir ve Özel Pazar’ı Facebook (https://www.facebook.com/bistozelpazar) ve Twitter’dan (https://twitter.com/BistOzelPazar) takip edebilirsiniz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?