Finans Odaklı İlk Tematik Teknopark
Finans Teknopark, Türkiye’de finansal teknolojiler alanında yapılacak çalışmalara ayrılan ilk teknoloji geliştirme bölgesi olma özelliğiyle Borsa İstanbul ile Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçiyor
Türkiye bankacılık ve finans sektörlerinin daha rekabetçi bir yapı kazanması ve küresel piyasalardaki pazar payını artırması için kurulan Teknopark, teknoloji geliştirmenin üniversite ve borsa işbirliğiyle etkin bir şekilde sağlanabileceğini ortaya koyan yapısıyla da uluslararası alanda yeni bir model oluşturuyor.
Borsa İstanbul yerleşkesi içinde Bakanlar Kurulu kararı ile Finans Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Bölge) olarak ilan edilen 10.272 metrekare büyüklüğündeki bir arazi üzerine inşa edilmesi planlanan Finans Teknopark Ar-Ge ve Ofis Binasının 2016 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor
Finans Teknopark Kurulmasının Amacı
Finans Teknopark, finans sektörüne yönelik yazılım geliştiren ve bu alanda çalışan yerli ve yabancı şirketleri bir araya getirerek üretken bir ekosistem yaratmayı amaçlıyor. Bununla birlikte sahip olduğu kuluçka merkeziyle sektöre yeni girişimler kazandırılmasını da destekliyor. Küresel finans sektörü için teknoloji üretim merkezi olmayı hedefleyen Teknopark’ın İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesine de çok önemli katkıları olacak.
Ayrıca yeni finansal mimaride önemli bir rol üstlenecek olan İstanbul’da üniversiteler, araştırma kurumları, bilişim şirketleri ve finansal kuruluşların aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürmesi sağlamak; birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferine yardımcı olmak; yenilikçi ve yetkin insan kaynağı için gereken altyapıyı oluşturmak Teknopark’ın amaçları arasında yer alıyor.
Borsa İstanbul Kampüsünde Bulunmanın Avantajları
Borsa İstanbul kampüsünde kurulan Teknopark’ın hemen yanı başında İstanbul Teknik Üniversitesi ve çok yakınında Boğaziçi Üniversitesi bulunmakta. Seçilen yerin diğer avantajlarını birçok uluslararası şirketin genel müdürlüğünün ve finans kuruluşlarının yer aldığı Levent-Maslak bölgesine yakın mesafede yer alması, alternatifli toplu taşıma imkânları, alışveriş, yeme/içme, sinema, tiyatro gibi birçok olanağa yakınlık ve yaşamla iç içe kurulması olarak sıralamak mümkün.
Bunlara ilave olarak Türkiye sermaye piyasalarının merkez kurumları olan Borsa İstanbul, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank ile aynı kampüste yer alan Finans Teknopark, bu sayede bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerin sermaye piyasaları ile entegrasyonuna katkı sağlayacak.
Kuluçka Merkezi
Kuluçka Merkezleri, şirketlerin başlangıç aşamasındaki gelişimini sağlayan, dünya genelindeki en etkili yapılar. Kuluçka merkezlerinin başarısı, sadece bir ofis alanı sunmaktan değil girişimcilere sunacakları ve katacakları değerden kaynaklanıyor.
Ülkemizde son yıllarda TÜBİTAK, KOSGEB, STK’lar, ulusal ve hatta uluslararası pek çok kurum ve kuruluşlar girişimciler için giderek artan miktarda mali kaynak sağlamakta. Ancak kritik olan girişimcilik ekosisteminde var olan bilgileri kullanarak strateji oluşturmak ve rotayı iyi belirlemek.
Bu noktada, girişimcilerin ihtiyacı etkin bir kuluçka merkezi desteği. Teknoparkın mimari tasarımında kiralanabilir alanının yüzde 10’u kuluçka firmalarına tahsis edildi.
Başvuru
Bölge Yönetici Şirketi olarak Finans Teknopark A.Ş. ilk aşamada 4.000 metrekarelik alan için firma ve proje başvurularını Haziran 2015’de aldı. Kurumsal websitesi finansteknopark.com.tr üzerinden yapılan başvurularda öncelikle bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösteren Ar-Ge odaklı firmalar ve projeleri Teknopark Değerlendirme Kurulu görüşleri çerçevesinde incelenerek, uygun görülenler kabul edilecek.
Daha fazla bilgi için:
http://finansteknopark.com.tr/
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?