“Bu dönüşümün bir parçası olmaktan heyecan duyuyoruz”
Nasdaq Başkan Yardımcısı Lars Ottersgård
Borsa İstanbul ve NASDAQ arasındaki bu teknolojik işbirliğinin bir parçası olarak son bir yılda gerçekleştirdiğiniz dönüşüm programından bahsedebilir misiniz?
Borsa İstanbul bu süreci aslında 3 yıl önce başlattı. Sinerjiyi artırmak, karmaşık süreçleri azaltmak ve ülkeyi uluslararası yatırımcıların daha kolay erişebileceği bir konuma getirmek için piyasa yapısını yükselterek sürece başladı. Bunun için yeni düzenlemeler uygulamaya kondu; işlem sonrası organizasyonları ile sermaye piyasaları birleştirildi. Biz, teknoloji unsurlarını en iyi global uygulamalar seviyesine yükseltme aşamasında sürece dahil olduk. Borsa İstanbul’un teknoloji altyapısı ve sistemlerinin tümünü (alım satım, takas, risk yönetimi, piyasa gözetimi ve merkezi kayıt kuruluşunun operasyonlarına destek) yeniliyoruz. Ayrıca operasyonları belirleme, üyelere yönelik programlar oluşturma ve Türkiye’ye yatırım çekecek piyasa yapısı geliştirme konusunda danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
Sizce söz konusu dönüşüm süreci İstanbul sermaye piyasaları için nasıl bir katma değer sağlayacak? NASDAQ bu ortaklık kapsamında Borsa İstanbul’a ne gibi getiriler sunacak?
Sermaye piyasaları, bir ülkenin ekonomisi ve finansal altyapısı için temel unsurlardır. Yatırım miktarını artırmak, GSYİH’da büyüme sağlamak ve ülkedeki refah seviyesini geniş tabana yaymak için (ki Türkiye, bu son maddeyi gelişmekte olan diğer ülkelere göre çok daha başarılı bir şekilde gerçekleştirdi) güçlü bir sermaye piyasası tabanı olmalı. Bu anlamda Borsa İstanbul’un, gerçekleştirdiği yapısal iyileştirmeler, teknolojik gelişmeler ve süreç geliştirme çalışmaları ile Türkiye’yi küresel bir lider olarak konumlandırma konusunda ciddi katkıda bulunduğuna inanıyorum. Borsa İstanbul gelişmiş ülkelerle eşit konuma geliyor ve yabancı yatırımcıların ülkeye girişini engelleyen bariyerleri ortadan kaldırmak için standart teknolojiler ve süreçler kullanmaya başlıyor. Bu çalışmalar sayesinde piyasaya yönelik talebin de artmasını sağlıyor. Bu sürecin bir parçası olmaktan heyecan duyuyoruz. Tüm dünyada kabul görmüş uygun maliyetli çözümlerimizle, istikrarın desteklenmesine yardımcı olacağımıza inanıyoruz. Aynı zamanda Borsa İstanbul’un muadillerinden farklılaşmasına ve yeni gelir fırsatları yaratacak şekilde büyümesine katkı sağlıyoruz. Teknoloji desteğinin yanı sıra kapsamlı bir bilgi paylaşım programı geliştirdik. Burada borsa açısından, 40 yılı aşkın geçmişimizde kendi Nasdaq çözümlerimizi, merkezi kayıt kuruluşlarımızı ve takas odalarımızı nasıl işlettiğimizi ve pazarlamasını yapıp satışını gerçekleştirdiğimizi paylaşıyoruz. Bilgi birikimimizi ve deneyimimizi anlatıyoruz. Bu dönüşüm sürecinin, Borsa İstanbul’un kendi süreçlerini başarılı bir şekilde hayata geçirmesi ve gelecekte küresel varlığını güçlendirmesi için benzersiz bir adım olacağına inanıyorum.
(Borsa İstanbul Magazine 6. Sayı)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?