Borsa'da Halka Arza Teşvik Geliyor
Halka arzı teşvik etmek için çalışmalar başladı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5035601c04688fbd641d.jpg">
ımg>Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan eylem planı çerçevesinde halka arzı teşvik etmek için çalışmalar başladı. Ekim ayında detayları belirlenmesi hedeflenen teşvik için SPK'da yoğun bir mesai harcanıyor.
Seferberlik olarak başlatılan halka arzın yaygınlaştırılması adına yeni açıklanan eylem planı kapsamında birçok teşvik getirilmesi gündemde. Yakın tarihte sonuçlanması beklenen çalışmaya göre halka açılan, temettü dağıtan, sermaye koyan şirketlere vergi teşviği planlanıyor. Çalışma, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıkladığı bin 200 eylemden oluşan plan kapsamında yürütülüyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) tasarruf oranının artırılmasıyla ilgili kapsamlı eylem planı üzerinde çalışmalar yürütüyor.
İstanbul Finans Zirvesi’nde de konuya değinen SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, ‘halka açılmayı’, ‘ikinci temettü dağıtmayı’ teşvik eden, ‘öz kaynaklarını güçlendiren’ ve ‘halka açılan şirketlere teşvik getiren’ bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını, takvimin ekim ayında açıklanacağını söyledi. Ertaş, şunları söyledi: “Türkiye’de şirketleri halka açılmaya teşvik etmemiz gerekiyor. Çaba sarf ediyoruz ama belli bir noktaya kadar geliyoruz. Son yıllarda özellikle küresel krizle birlikte hem Avrupa’da hem Amerika’da hem de Japonya’da faiz oranları adeta yüzde 0’lara çekildi. Bu, şirketleri halka açılmaktan uzaklaştırdı, borçla finansmana yönlendirdi. Sadece bizde değil dış dünyada da böyleydi.”
Daha yolumuz var
Ertaş, bugün sermaye piyasası mevzuatında yurt dışında olup da Türkiye’de olmayan hiç bir enstrüman bulunmadığının altını çizerek, ancak bunun kullanımıyla ilgili bazı eksikliklerin olduğunu söyledi. Bunun çeşitli nedenleri olduğuna dikkati çeken Ertaş “Tasarruf oranlarımız düşük. Kurumsal yatırımcılarımız yeterince gelişmiş değil. Ancak son dönemde olumlu gelişmeleri de gözardı edemeyiz. Kamunun ve özel sektörün yaklaşık 18 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı oldu. Teminatlı, ipotekli, varlığa dayalı menkul kıymetler gibi yeni düzenlemelerimiz de uygulamalarını görüyoruz. Düzenleme olarak eksiklik yok ama uygulama ve yatırımcı algısında katetmemiz gereken mesafe var” değerlendirmesinde bulundu.
Yatırımcıya tanıştıktan sonra üç yılda 10 kattan fazla büyüyen var
Borsa İstanbul’un 2012 yılından itibaren yoğun bir şekilde sürdürdüğü şirketlerin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha etkin bir biçimde faydalanmasına yönelik ‘halka arz’ seferberliği kapsamında bilgilendirme toplantılarının etkileri her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle Anadolu’da faaliyet gösteren şirketler için büyük önem taşıyan halka arz, tanıtımdan, kolay finansmana kadar birçok fayda sağlarken, şirketlere en önemli getirilerden birisi de sağlanan büyüme. Anadolu’daki halka açılan şirketlerin, borsaya geldikten sonra çarpıcı büyüme rakamlarına ulaştığı görülüyor. Halka açıldıktan sonra aktif büyüklüğü 3 yıl gibi kısa sürede 10 kattan fazla artan şirketler bile var. Bunlara en güzel örneklerden birisi Çemaş Döküm. Devlet tarafından 1976 yılında çimento ve madencilik sektörüne alaşımlı öğütme elemanları üretimi için Kırşehir’de kurulan Çemaş Döküm, 2010 yılının mart sonunda halka açıldı. 2014 Haziran sonu itibariyle şirketin toplam aktifleri 10 kata yakın yani yüzde 940 artış gösterdi. Borsa İstanbul’un halka arz toplantılarında hedef şirketlerin yer aldığı ISO 2. 500 Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan Katmerciler Ekipman da borsaya geldikten sonra hızlı büyüyen şirketlerin başında geliyor. İzmir’de kurulu olan ve 42 ülkeye ihracat yapan Katmerciler Ekipman, halka açıldığı Haziran 2010’dan bu yana yüzde 374 büyüdü. Geçen yıl halka açılan şirketlerden Sekuro Plastik Ambalaj’ın toplam aktifleri bir yıl gibi kısa sürede yüzde 58’den fazla arttı.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5035601c04688fbd641f.jpg">ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?