Borsa İstanbul'da teknoloji ve inovasyon öncelikli

13.11.2014 - 14:53 | Son Güncelleme :

IFM için 8 komite kuruldu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5033601c04688fbd640e.jpg">

Uluslararası İstanbul Finans Merkezi Projesinin gerçekleşmesi amacıyla alınan birçok tedbir doğrultusunda Borsa İstanbul'un da öncelikleri teknolojik gelişim ve inovasyon olarak öne çıkıyor.

Finansal krizden çıkma konusunda, ‘teknolojik gelişim ve inovasyon’ hükümetçe alınan tedbirlerden sonraki en büyük etmenlerden biri olarak göze çarpıyor. Gelişmeler ışığında finans ve bankacılık alanında da inovasyon ve teknolojik gelişmişliğe rekabetin etkisi büyük oldu. Bölgesel ve küresel bazda diğer rakiplerle rekabet edebilmek ve müşteri kazanmak için bankalar, özel finans kurumları, borsalar teknolojik yenilik ve yatırımlara ağırlık verdiler.

İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve sosyal ağların yaygınlaşması yeni müşterilere erişimde ve finansal faaliyetlerin kolaylaştırılmasında etken oldu.

Siber güvenliğe geçiş

Örneğin, internet bankacılığı, Borsa’ya uzaktan erişim kolaylığı gibi gelişmeler yeni kullanıcılara erişim sağladı. Finans alanındaki teknolojik gelişmeler diğer taraftan güvenlik kavramına da ayrı bir boyut getirdi. Klasik güvenlik tedbirlerinin yerini teknolojik ve siber güvenlik tedbirleri almaya başlamıştır. Borsa İstanbul tarafında da teknoloji eksenli büyüme ön plana çıktı.

Fiber bağlantı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) alım satım platformları 5 Ağustos 2013 tarihi itibariyle birleşti. O tarihinden itibaren VOB’un BİAŞ VİOP piyasası ile entegre olmasının ardından Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, Borsa İstanbul VİOP bünyesinde tek bir alım-satım platformunda işlem görmeye başladı. İstanbul Altın Borsası ise Kıymetli Taşlar ve Madenler Piyasası olarak Borsa İstanbul A.Ş. organizasyonu altında faaliyete geçirildi. Bu şekilde öncelikle işlem alt yapılarının işletim sorumluluğunun konsolidasyonu tamamlanmıştır. Bugün tüm borsaları bünyesinde bulunduran Borsa İstanbul’da sistemlerin birbirine entegre, hızlı ve güvenilir olarak yatırımcıyla buluşması için söz konusu dönüşüm yapıldı. Üyelerle fiber bağlantıya geçilmiş ayrıca dünya standartlarında emir iletim altyapısı olan Fix ile emir iletimine Pay Piyasası ve VİOP’ta başlanmıştır. Üye bağlantı ve emir gönderme hızlarına paralel olarak mevcut Pay Piyasası İşlem Sistemi’nin (Stratus V500) kapasitesi artırılmış ve yeni nesil donanıma (Stratus V600) geçilmiştir. 23 Mart 2013 tarihinde devreye alınan sistem ile kapasite yaklaşık 2 kat artarak 5000 emir/sn. hızına ulaştı.

IFM için 8 komite kuruldu

İstanbul Finans Merkezi (IFM) İstanbul’un, öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olma vizyonunu içerirken, IFM kapsamında birisi teknoloji olmak üzere 8 adet komite kuruldu. 80’in üzerinde kamu ve özel sektör kurumu 300’den fazla sivil toplum kuruluşu ve üniversite temsilcisi görev alıyor. Borsa İstanbul günlük 1.5 milyar dolarlık Pay Piyasası, 15 milyar dolarlık BAP işlem hacimleri ile bölgesinde lider, bölgenin ve dünyanın en likit borsalarından biri olarak konumlanıyor. Finans Merkezi Projesi çerçevesinde küresel yatırımcıların borsamıza erişiminin kolaylaşması hedefleniyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.