Borsa İstanbul'da teknoloji ve inovasyon öncelikli
IFM için 8 komite kuruldu
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5033601c04688fbd640e.jpg">
ımg>Uluslararası İstanbul Finans Merkezi Projesinin gerçekleşmesi amacıyla alınan birçok tedbir doğrultusunda Borsa İstanbul'un da öncelikleri teknolojik gelişim ve inovasyon olarak öne çıkıyor.
Finansal krizden çıkma konusunda, ‘teknolojik gelişim ve inovasyon’ hükümetçe alınan tedbirlerden sonraki en büyük etmenlerden biri olarak göze çarpıyor. Gelişmeler ışığında finans ve bankacılık alanında da inovasyon ve teknolojik gelişmişliğe rekabetin etkisi büyük oldu. Bölgesel ve küresel bazda diğer rakiplerle rekabet edebilmek ve müşteri kazanmak için bankalar, özel finans kurumları, borsalar teknolojik yenilik ve yatırımlara ağırlık verdiler.
İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve sosyal ağların yaygınlaşması yeni müşterilere erişimde ve finansal faaliyetlerin kolaylaştırılmasında etken oldu.
Siber güvenliğe geçiş
Örneğin, internet bankacılığı, Borsa’ya uzaktan erişim kolaylığı gibi gelişmeler yeni kullanıcılara erişim sağladı. Finans alanındaki teknolojik gelişmeler diğer taraftan güvenlik kavramına da ayrı bir boyut getirdi. Klasik güvenlik tedbirlerinin yerini teknolojik ve siber güvenlik tedbirleri almaya başlamıştır. Borsa İstanbul tarafında da teknoloji eksenli büyüme ön plana çıktı.
Fiber bağlantı
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) alım satım platformları 5 Ağustos 2013 tarihi itibariyle birleşti. O tarihinden itibaren VOB’un BİAŞ VİOP piyasası ile entegre olmasının ardından Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, Borsa İstanbul VİOP bünyesinde tek bir alım-satım platformunda işlem görmeye başladı. İstanbul Altın Borsası ise Kıymetli Taşlar ve Madenler Piyasası olarak Borsa İstanbul A.Ş. organizasyonu altında faaliyete geçirildi. Bu şekilde öncelikle işlem alt yapılarının işletim sorumluluğunun konsolidasyonu tamamlanmıştır. Bugün tüm borsaları bünyesinde bulunduran Borsa İstanbul’da sistemlerin birbirine entegre, hızlı ve güvenilir olarak yatırımcıyla buluşması için söz konusu dönüşüm yapıldı. Üyelerle fiber bağlantıya geçilmiş ayrıca dünya standartlarında emir iletim altyapısı olan Fix ile emir iletimine Pay Piyasası ve VİOP’ta başlanmıştır. Üye bağlantı ve emir gönderme hızlarına paralel olarak mevcut Pay Piyasası İşlem Sistemi’nin (Stratus V500) kapasitesi artırılmış ve yeni nesil donanıma (Stratus V600) geçilmiştir. 23 Mart 2013 tarihinde devreye alınan sistem ile kapasite yaklaşık 2 kat artarak 5000 emir/sn. hızına ulaştı.
IFM için 8 komite kuruldu
İstanbul Finans Merkezi (IFM) İstanbul’un, öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olma vizyonunu içerirken, IFM kapsamında birisi teknoloji olmak üzere 8 adet komite kuruldu. 80’in üzerinde kamu ve özel sektör kurumu 300’den fazla sivil toplum kuruluşu ve üniversite temsilcisi görev alıyor. Borsa İstanbul günlük 1.5 milyar dolarlık Pay Piyasası, 15 milyar dolarlık BAP işlem hacimleri ile bölgesinde lider, bölgenin ve dünyanın en likit borsalarından biri olarak konumlanıyor. Finans Merkezi Projesi çerçevesinde küresel yatırımcıların borsamıza erişiminin kolaylaşması hedefleniyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?