Borsa İstanbul ve TKYD arasında Dev İş Birliği
Kıstas olarak kullanılan endeksleri artık Borsa İstanbul hesaplayacak
Borsa İstanbul ve TKYD arasında 29 Nisan’da imzalanan anlaşmayla KYD endekslerinin piyasa katılımcılarına lisanslanması ve ticarileştirilmesi, Borsa İstanbul tarafından gerçekleştirilecek. Kolektif yatırım kuruluşları piyasasının ihtiyaçları dikkate alınarak yeni endekslerin geliştirilmesi ise Borsa ve TKYD tarafından oluşturulacak ve periyodik olarak toplanacak komite tarafından belirlenecek.
TKYD, kurumsal yatırımcılığın gelişmesi ve yaygınlaşmasını sağlayıcı çalışmaların yanısıra, 1999 yılından bugüne yatırım fonları, bireysel emeklilik fonları, borsa yatırım fonları, yatırım ortaklıkları, serbest fonlar ve portföy yönetimi şirketlerinin yönettikleri fonların ve portföylerin performanslarını değerlendirmek üzere kıstas olarak kullandığı endekslerin bir çoğunu hesaplamaktaydı. TKYD’nin hesapladığı bu 30 endeks, Borsa İstanbul ve TKYD iş birliği neticesinde artık Borsa İstanbul tarafından hesaplanacak. İşbirliğiyle piyasanın ihtiyaç duyduğu endekslerin geliştirilmesi ve fon piyasasının büyümesi hedefleniyor.
Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen imza töreni sonrasında konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, Nasdaq sistemlerine geçiş sürecinde olan Borsa’nın yeni endeks hesaplama teknolojisi ve bu konudaki tecrübesi ile endekslerin kalitesinin artacağını söyledi. Bu iş birliğiyle piyasanın ihtiyaç duyduğu endekslerin geliştirilmesi ve fon piyasasının büyümesinin hedeflendiğini dile getiren Dr. Yılmaz, İstanbul Finans Merkezi vizyonu ile son yıllarda önemli atılımlarda bulunan Borsa İstanbul’un, endeks alanında da uluslararası standartlara uygun olan ve piyasa ihtiyaçlarını gözeten bir yaklaşımla TKYD ile yaptığı iş birliği çerçevesinde, 2000 yılından bu yana TKYD tarafından hesaplanan ve kolektif yatırım kuruluşları tarafından fonların performansını değerlendirmekte kıstas olarak kullanılan KYD endekslerini 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren hesaplayarak piyasaya sunacağını belirtti. TKYD’nin piyasa tecrübesi ve Borsa İstanbul’un endeks alanındaki uzmanlığının bir araya gelmesinin Türkiye’de fon sektörünün gelişimine önemli katkıları olacağını düşündüğünü ifade eden Dr. Yılmaz “Bu iş birliğinin sermaye piyasamız için hayırlı olmasını temenni ederim” diye konuştu.
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Dr. Alp Keler, portföy yönetimi sektörü’nün Türkiye ekonomisinin gelişmesi ve İstanbul’un finans merkezi olması yolunda çok önemli bir rol oynadığını, bu nedenle güçlü bir portföy yönetimi sektörüne sahip olunması gerektiğini belirtti. Dr. Keler “Portföy yönetimi sektörünün doğru konumlandırılması için performansın doğru ölçülmesinin çok önemli olduğu görülmüştür” dedi. TKYD’nin bu ihtiyacı belirlediği ve kıstas ölçütlerini sektöre kazandırmak için birçok emekle KYD endekslerini geliştirdiği ve endekslerin 2000 yılından itibaren hesaplanmaya başlandığını ve yıllar itibarı ile sektörün ihtiyaçları doğrultusunda portföyüne yeni endeksler eklendiğini vurguladı. 2000 yılında 2 endeksle sektöre hizmete başlayan KYD endekslerinin bugün itibarı ile 426 Yatırım ve Emeklilik Fonu, 6 Yatırım Ortaklığı ve 62 şirket tarafından kullanıldığını açıklayan Dr. Keler 31 Mart 2015 itibarı ile KYD endekslerini kullanan kolektif yatırım kuruluşlarının toplam büyüklüğünün 70.4 milyar TL olduğunu açıkladı. Dr. Keler “Borsa İstanbul ile yapılacak iş birliği sonucu oluşturulacak sinerji ile endekslerin daha da geliştirilip sektörün ihtiyaçlarına göre öncü endekslerin yaratılmasına devam edilecektir.“ dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?