Borsa İstanbul ve Finansinvest’ten VİOP’da bir ilk
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ve Finansinvest, FBIST Bono BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi ile dayanak varlığı Borsa Yatırım Fonu (BYF) olan ilk vadeli işlem sözleşmesine imza attı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda ilk olan BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi, 5 Mayıs 2015’te işleme açıldı
Borsa İstanbul, Finansinvest işbirliği ile dayanak varlığı Borsa Yatırım Fonu (BYF) olan ilk vadeli işlem sözleşmesine imza atıldı. Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ile Finansinvest Genel Müdürü Özgür Güneri’nin de katıldığı gong töreninin ardından işleme açılan yeni yatırım aracı FBIST Bono BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi, Borsa İstanbul’da işlem gören FBIST Bono Borsa Yatırım Fonu’nu dayanak olarak alan ilk sabit getirili menkul kıymet borsa yatırım fonu vadeli işlem sözleşmesi olma özelliğini taşıyor. En yalın haliyle, bir bono sepeti üzerine dayandırılmış faiz vadeli işlem sözleşmesi olarak düşünülebilecek enstrüman niteliğinde olan yatırım aracı, faiz riskinin daha etkin yönetilebilmesini sağlayacak. Finansinvest bu yeni sözleşmede piyasa yapıcı olmayı ve etkin fiyat oluşumunu sağlamayı hedefliyor.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) faize ve bonoya yatırım
Dayanak varlık olan FBIST Bono Borsa Yatırım Fonu’nun, Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem gören Türkiye’nin ilk sabit getirili menkul kıymet borsa yatırım fonu olduğunu belirten Finansinvest Genel Müdürü Özgür Güneri, “FTSE Turkish Lira Government Bond Index’i baz alan FTSE Istanbul Bono B Tipi Borsa Yatırım Fonu, yatırımcılara tek işlem ile endeks kriterlerine uyan Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen iskontolu ve sabit kuponlu Devlet İç Borçlanma Senetlerine aynı anda yatırım yapma imkanı tanıyor. Borsa İstanbul’da işlem görmesi nedeniyle birden çok hazine bonosuna tek işlemle, tıpkı bir hisse senedi gibi ve aynı zamanda kaldıraçla alıp satma yapma imkanı veriyor” dedi.
Faiz oranlarındaki değişikliklerin hem yatırımcıları hem de işletmeleri olumlu veya olumsuz etkilediğini kaydeden Güneri, vadeli işlem sözleşmesinin sunduğu avantajı şu sözlerle açıkladı: “Fon yöneticileri, portföyünde bono veya tahvil bulunduran bireysel veya kurumsal yatırımcılar, kredi almış veya almayı düşünen reel sektör şirketleri kısaca faiz riskine maruz kalabilecek herkes, faiz hadlerinde oluşabilecek dalgalanmalara karşın FBIST Bono BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi kullanarak kısmen veya tamamen korunabiliyor. Birçok artısı olan bu hizmeti Borsa İstanbul’un da desteğiyle kullanıma sunuyor olmaktan gurur duyuyoruz.”
Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, “Bildiğiniz gibi İstanbul Uluslararası Finans Merkezi vizyonu çerçevesinde finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması konusunda Borsamız ve piyasa katılımcıları ile yakın çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, dayanak varlığı sabit getirili menkul kıymetlerden oluşan borsa yatırım fonu olan FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmeleri ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda bir ilk olacak yatırım enstrümanı bugün itibarıyla işleme açılıyor” şeklinde konuştu.
Borsa İstanbul olarak ilerleyen dönemde işleme açmak üzere yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını belirten Dönmez, VİOP’ta faiz riskinin etkin yönetimine imkan sağlayacak yeni sözleşmeler konusunda ise şunları söyledi: “Getiri eğrisinin daha kısa tarafına hitap eden bir diğer ürün olan gecelik repo işlemlerine dayalı vadeli işlem sözleşmesinin işleme açılması için de hazırlıklarımızı sürdürmekteyiz. Bu ürün de devreye girdiğinde özellikle yoğun işlem gerçekleşen gecelik repo piyasasından kaynaklanan risklerin yönetimi kolaylaşacak. Bunun sadece bankacılık sektörüne değil aynı zamanda reel sektörün risk yönetim ihtiyacına da cevap vereceğini piyasaları daha öngörülebilir hale getireceğini düşünüyoruz.”
Borsa İstanbul VİOP, geniş ürün yelpazesiyle bölgesindeki yatırımcıların ve şirketlerin her türlü risklerinin yönetilmesinde, merkezi karşı taraf güvencesi ve artan likiditesi ile tercih edilen platform olma vizyonuyla hareket etmektedir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?