Borsa İstanbul Özel Pazar’da Revo Capital’den 2 şirkete yatırım
Teknolojik girişimleri yatırımcılarla buluşturma misyonu ile hareket eden Borsa İstanbul Özel Pazar hızlı girdiği 2016 yılına 2 yeni yatırım ile devam ediyor. Borsa İstanbul Özel Pazar üyeleri arasında yer alan Revo Capital, Peoplise ve Digiform şirketlerine yatırım gerçekleştirdi.
Halka açılmadan pay alım-satımı amacıyla şirketler ile yatırımcıları bir araya getiren web tabanlı ve üyelik bazlı bir platform olan Borsa İstanbul Özel Pazar’da 2 yeni yatırım gerçekleşti. Özel Pazar üyeleri arasında yer alan taraflardan Revo Capital, işe alım öncesinde adaylara verilen sınavlar ve ön görüşmeleri kapsayan insan kaynakları çözümleri sunan Peoplise (Elba HR) ve ödüllü belge yakalama teknolojisi ile matbu belgelerdeki sayısal bölümlerin dijital ortama aktarma sürecini mobil öncelikli hale getiren Digiform şirketlerine yatırım gerçekleştirdi.
23 Haziran 2016 Perşembe günü Revo Capital ile Peoplise (Elba HR) ve Digiform şirketleri arasında gerçekleşen yatırımın imza ve gong töreni Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleşirken, törene Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Borsa İstanbul Özel Pazar Müdürü Recep Bildik, Revo Capital Genel Müdürü Cenk Bayrakdar, Peoplise (Elba HR) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Özenci, Genel Müdürü Çağatay Güney, Digiform CEO’su Gürkan Karagöz ve Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Ahmet Balkaya katıldı.
Gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, “Teknolojik ilerleme yüksek katma değerli ürün üretip bunları yurtdışına satmakla gerçekleşiyor. Sadece fikir ve teknoloji üretmek yetmiyor. Sermaye de lazım. Biz de Borsa İstanbul Özel Pazar olarak bu ikisini bir araya getiriyoruz.” dedi. ABD’de 2015 yılında 85 bin girişimin 30 milyar dolara yakın yatırım aldığını belirten Dönmez, “Türkiye’de henüz emekleme aşamasındayız. Teknokentlerin kurulması ve bunların hızla dolması önemli bir gösterge.” dedi. Borsa İstanbul Özel Pazar’ın bu noktada önemli bir eksikliği doldurduğunu belirten Dönmez, “Özel Pazar dünyadaki ilk örneklerden biri. Sadece girişimcilere para sağlamak için çalışan bir platform değil. Aynı zamanda mentorluk da sağlanıyor. Ancak elimizi çabuk tutmamız gerekiyor ve bu tür örnekleri hızlandırmamız ve çoğaltmamız gerekiyor. Özel Pazar’da 350 üyemiz var. Bunlar ağırlıklı olarak bilgi teknolojileri sektöründe. 33 tanesi yurt içi ve yurt dışı kurumsal yatırımcı olmak üzere toplam 107 yatırımcı üye var. Revo Capital’in gerçekleştirdiği bu yatırımlarla bu yıl Özel Pazar’da 6. yatırıma ve toplamda da 27 Milyon TL’lik yatırım hacmine ulaşmış durumdayız. Borsa İstanbul olarak bu yatırımları çok önemsiyoruz. Ancak ABD’de gerçekleşen 30 milyar Dolar’a yakın yatırım ile kıyaslandığında maalesef çok düşük, dolayısıyla hızlanmamız lazım.” şeklinde konuştu.
Dönmez’in konuşmasının ardından Revo Capital ve yatırım alan şirketler Peoplise (Elba HR) ve Digiform arasında imza töreni gerçekleşti. Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Özcan Tahincioğlu ve Turkcell eski Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayraktar tarafından 2013 yılında kurulan ve Özel Pazar üyeleri arasında yer alan taraflardan Revo Capital Genel Müdürü Cenk Bayraktar ise henüz startup aşamasındaki bu yeni şirketlerin, çok kısa zamanda Borsa İstanbul’da işlem gören büyük firmalar haline dönüşmesini görmenin en büyük temennileri olduğunu belirtirken, “Girişimcilerin finansman ile buluşmasında halen aksaklıklar, eksiklikler yaşanmakta. Bu eksikliği ortadan kaldırmak adına Özel Pazar inisiyatifini gerçekleştirmiş olan Borsa İstanbul’a teşekkür ediyorum. Bugün Özel Pazar, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki girişimciler için finansmana ulaşmak adına en önemli köprü görevini görmekte; ayrıca girişimci ve yatırımcılara hukuk, finans, denetim gibi alanlarda sunulan ek hizmetler ve eğitimler ile Türkiye’de eşsiz bir konumda.Gerek Peoplise ekibi, gerek Digiform ekibi, kurumsal firmalar için ürettikleri ürünler ile Türkiye’nin önemli firmalarını, markalarını müşterileri yaparak ürünlerinin değerini kanıtladılar. Bu kadar erken aşama girişimciler için en önemli eşiklerden bir tanesi olan ‘müşteri-çözüm eşleşmesi aşamasını’ başarılı girişimcileri sayesinde hızla geçtiler. Bundan sonra hep birlikte yapmamız gereken bu büyümeyi hızlandırmak, bu başarılarını Türkiye dışına taşımalarına yardımcı olmak.”dedi.
Yatırım alan şirketlerden Peoplise (Elba HR) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Özenci ve Genel Müdürü Çağatay Günay ise Revo Capital ve Borsa İstanbul Özel Pazar’a teşekkür ederken, “Yeni başlıyoruz, bizden gözünüzü ayırmayın. İleride Türkiye’nin gurur duyacağı bir firma yaratıyoruz.” şeklinde konuştular.
Yatırım alan diğer şirket olan Digiform’un kurucusu ve CEO’su Gürkan Karagöz ise Borsa İstanbul Özel Pazar’a hem kendisi hem de Türkiye adına teşekkür ederken, “Şu an her girişimcinin hayalini yaşıyoruz. Bu hayal sadece para almak değil. Girişimci için önemli olan başarmaktır. Başarı için inatla çalışır. Ancak her girişimci zamanla bir şeylerin eksikliğini hissetmeye başlar. Dünya çapında bir çözüm sunmama rağmen yurtdışından gelen taleplere cevap veremez olmuştum. Revo’nun katkısı burada devreye girdi ve başarımızı görerek ihtiyacım olan katkıyı verdi.” dedi.
50 Milyon dolar sermaye ile kurulan ve şu ana kadar dokuz adet kendi alanında çok başarılı teknoloji şirketine yatırım yapan Revo Capital Türkiye girişimcilik ve teknoloji dünyasındaki en başarılı girişim sermayesi yatırım fonlarından biri olarak gösteriliyor.
Güçlü Özenci, Çağatay Güney ve Mehmet Ali Özenci tarafından 2013 yılında ODTÜ Teknokent bünyesinde kurulan Peoplise (Elba HR) insan kaynakları ve işe alım süreçlerini hedefleyerek video görüşmelerin yanı sıra işe alım öncesinde adaylara verilen sınavlar ve ön görüşmeleri kapsayan çözümler sunuyor. Henüz ilk yılında on binden fazla adayın iş görüşme sürecine dâhil olan şirket, Vestel, Turkcell, Garanti, Akbank gibi şirketlere hizmet veriyor.
Gürkan Karagöz tarafından 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi Teknokent’te kurulan Digiform ise bugüne kadar masaüstü odaklı sürdürülen belge yakalama diğer bir deyişle matbu belgelerdeki sayısal bölümlerin dijital ortama aktarma sürecini mobil öncelikli hale getiriyor. Digiform, kendine özel teknolojisiyle bu alanda 2015 yılında Dünya üçüncülüğü elde etti.
Revo Capital tarafından gerçekleştirilen sözkonusu 2 yatırım ile birlikte Borsa İstanbul Özel Pazar üzerinden bu sene gerçekleşen toplam yatırım sayısı 6’ya yükseldi. Böylece, 350 üyeye ulaşan Özel Pazar aracılığıyla Pazarın kuruluşundan itibaren bugüne kadar geçen 1,5 yıllık sürede yapılan toplam yatırım sayısı 9’a, toplam yatırım tutarı ise 27 milyon TL’ye çıktı.
Borsa İstanbul Özel Pazar
Halka açılmadan pay alım-satımı amacıyla şirketler ile yatırımcıları bir araya getiren web tabanlı ve üyelik bazlı bir platform olan Özel Pazar, şirketlere SPK mevzuatından muaf olarak finansman bulma, payını satmak isteyen şirket ortaklarına likidite sağlama, yatırımcılara ise hem yeni yatırım seçenekleri hem de yatırımlarını likide edebilme imkânlarını sunuyor.
Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) ve Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı (EBAN) tarafından “Bölgede Girişimciliği En Çok Destekleyen Borsa” ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle 2014 yılında düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında Yılın En İnovatif Girişimi ödülüne layık görülmüştür.
Özel Pazar sayesinde hem erken aşama Yeni Girişimler, hem de girişiminde yol kat ederek belirli bir büyüklüğe erişmiş Yükselen Girişimler, nitelikli bireysel, kurumsal ya da lisanslı melek yatırımcılara doğrudan erişim imkânı buluyor. Pazar’da, ortaklık ve pay alım-satım sürecinde ihtiyaç duyulan hukuki ve finansal danışmanlık gibi birçok konuda şirketler ile yatırımcılara destek olacak Servis Sağlayıcılar ve Aracılar ile Borsa İstanbul’un anlaşmalı çözüm ortakları da yer almakta olup, gerekli olan tüm hizmetler www.bistozelpazar.com platformundan sunuluyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?