Borsa İstanbul ile BorsaKonya iş birliği
Borsa İstanbul ve BorsaKonya iş birliği ile Elektronik Ürün Senedine Dayalı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri işleme açılıyor.
Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılımıyla 25 Şubat’ta Konya’da düzenlenecek törenle İş birliği Anlaşması imzalanacak ve Borsa İstanbul’da Elektronik Ürün Senetlerine dayalı buğday vadeli işlem sözleşmeleri işleme açılacak. Bu İş birliği kapsamında, Borsa İstanbul Konya Ticaret Borsası (KTB), yerli ve yabancı tüm yatırımcılara sermaye ve emtia piyasaları gelişmiş ülke vadeli borsalarında olduğu gibi, Türkiye’de de buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatlı işlem yapma imkânı sağlanmış olacak.
Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası (KTB) arasında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik olarak yapılan bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik’in katılımları ile Konya Ticaret Borsası’nda düzenlenecek tören ile 25 Şubat’ta imzalanacak.
Uzun bir süredir devam eden ve iş birliği anlaşması ile taçlanan sürecin devamında, buğday sözleşmeleri başta olmak üzere tahıl ürünlerine dayalı ve fiziki teslimatlı vadeli işlem sözleşmelerinin likidite kazanması ve bu yolla özellikle üretici, tüccar ve reel sektör şirketlerine etkin risk yönetim imkânlarının sağlanması hedefleniyor. Artan likiditenin katkısıyla piyasaların derinlik kazanması hem Konya Ticaret Borsası’na hem Borsa İstanbul’a hem de Türkiye ekonomisine önemli faydalar sağlayacak. Konya Ticaret Borsası bu anlaşma ile Uluslararası İstanbul Finans Merkezi stratejisinin emtia ürün ve hizmetlerinin sunulması ayağında en önemli paydaşlardan biri haline gelmiş olacak.
Bu iş birliği anlaşması kapsamında açılacak buğday vadeli işlem sözleşmelerinin ulusal ve uluslararası piyasalarda yatırımcılar nezdinde ilgi görmesi bekleniyor. Türkiye’de ilk defa buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatın devreye girmesi ile Türk sermaye ve ürün piyasalarının uluslararası piyasalarda prestijinin artması, ayrıca artan piyasa derinliği ile özellikle üreticiler açısından alternatif ve daha az maliyetli finansman imkânlarının sağlanması da hedefleniyor.
Borsa İstanbul ile KTB’nin gerçekleştirdiği iş birliği anlaşması çerçevesinde ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) dayanak varlıklı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmelerinin Şubat, Mayıs, Temmuz ve Eylül vadeli olarak işlem görecek vade sonunda da BorsaKonya üzerinden yapılacak işlemlerle ELÜS teslimatı ile sonuçlanacak. Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında imzalanan söz konusu İş birliği anlaşması ayrıca Borsalar arasında veri paylaşımını ve gözetim işbirliğini de içeriyor. Böylece spot ve vadeli piyasalar arasındaki etkileşim, fiyat, işlem hacmi ve yatırımcı hareketleri her iki borsa tarafından uyumlu bir şekilde takip edilerek piyasa bozucu hareketlerin hızlıca tespiti ve önlenmesi de hedefleniyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?