Borsa İstanbul & DMCC Mutabakat Zaptı
DMCC ile DMCC’nin DGCX ve DMCC Tradeflow platformları, ikili ticaret ilişkilerini geliştirmek üzere Borsa İstanbul’la işbirliği yapıyor.
Dubai’nin Serbest Bölge otoritesi DMCC ile Borsa İstanbul, ikili ticaret ilişkilerini geliştirmek üzere bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Mutabakat Zaptı, tarafların ikili ticaret çalışmalarını ilerletmek ve piyasa katılımcıları için katma değerli üyelik hizmetlerini geliştirmek amacıyla işbirliği yapmasını öngörüyor.
DMCC’nin evsahipliğini yaptığı imza törenine DMCC Genel Müdürü Gautam Sashittal, Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç, DGCX Genel Müdürü Gaurang Desai ve DMCC Tradeflow Direktörü Sanjeev Dutta katıldı.
DMCC Genel Müdürü Gautam Sashittal şöyle dedi: “Biz DMCC olarak, stratejik ortaklıkların önemine ve sonuçlarına ve tüm dünyadaki şirket ve platformların karşılıklı işbirliğine büyük değer veriyoruz. İmzaladığımız bu Mutabakat Zaptı’nın hedefi, Borsa İstanbul, DMCC Tradeflow ve DGCX piyasa katılımcıları için etkin ve geliştirilmiş üye hizmetleri sunmak suretiyle, dünyanın en büyük külçe altın ticareti merkezlerinden olan Dubai ile İstanbul arasındaki ikili ticareti geliştirmektir.”
Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç ise “Kıymetli madenlerdeki ticaret hacmini artıracak ve Borsa İstanbul ile DMCC arasındaki işbirliğini geliştirecek bu Mutabakat Zaptı’nı imzalamaktan son derece memnunuz. Borsa İstanbul, kıymetli madenler için alım-satım ve işlem sonrası hizmetlerin gelişeceğine inanıyor; likit bir kıymetli madenler piyasasının önemini kabul ediyor ve kıymetli madenler için sunulan alım-satım hizmetlerinin daha kısa bir süre içinde geliştirilmesi için DMCC ile ortak bir strateji geliştirmeyi planlıyor” diye konuştu.
Mutabakat Zaptı, sorumlu kaynak standartlarına erişim, depolama altyapısı ve mali altyapı da dahil olmak üzere, Borsa İstanbul, DGCX ve DMCC Tradeflow platformlarının faydalanacağı bir dizi geliştirilmiş üyelik hizmetlerini kapsıyor.
DMCC HAKKINDA
DMCC, bugünün ve yarının önde gelen işletmelerinin yuvası olan Dubai’nin ticaret, işletmeler ve emtia ile ilgili otoritesidir. En başarılı olan piyasalar, üreticilerin, tüccarların ve tüketicilerin gelişmesini sağlayanlardır. DMCC, Dubai’nin bu ideal şartları sağlamak için çalışan kamu otoritesidir ve emtia ticaretini kolaylaştırma konusunda başarılı bir geçmişi vardır. DMCC, sunduğu platformlar aracılığıyla işletmeleri teşvik eder ve destekler. Bu platformlar arasında Serbest Bölge, emtia borsaları, hukuki ve düzenleyici çerçeveler ve güçlü menkul kıymet portföyü vardır.
DMCC, DMCC Serbest Bölge geliştirme stratejisi kapsamında önde gelen işletmelere, Dubai piyasasına özel ticari gayrimenkul portföyü sunacak “Burj2020 District” üzerinde çalışmaktadır. DMCC, Dubai’nin ekonomik büyümesinin en önemli şartı olarak; üyeleriyle birlikte, güçlü bir performans ortaya koyarken, yarın için de sürdürülebilir büyümeyi garanti etmektedir.
Ayrıntılı bilgi için: www.dmcc.ae
BORSA İSTANBUL HAKKINDA
Kökleri 1873’e kadar uzanan Borsa İstanbul, Türkiye’de pay, borçlanma aracı, repo, sukuk, aracı kuruluş varantı, opsiyon ve vadeli işlem sözleşmesi, sertifika ve Borsa Yatırım Fonu (BYF) gibi geniş bir yelpazeye yayılan ürünlerin alım-satım, takas, saklama ve kayıt işlemlerini gerçekleştiren kurumdur. 2012 yılında anonim şirkete dönüşen Borsa İstanbul, vadeli işlemler ve altın borsalarını bünyesine katarak yatay entegrasyonunu ve bundan kısa bir süre sonra, işlem sonrası süreçleri gerçekleştiren iki yerel kurumda çoğunluk hisse sahibi statüsü elde etmek suretiyle dikey entegrasyonunu tamamlamıştır.
Borsa İstanbul, piyasaları aracılığıyla bölgesindeki şirketlere, yatırımcılara ve borsacılara ihtiyaçlarına uygun, çok çeşitli finansal ürünler ve sermaye piyasalarına etkin erişim imkanı sunmaktadır. Borsa İstanbul piyasaları için işlem sonrası ve saklama hizmetlerini, Borsa İstanbul’un büyük hissedarı olduğu İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) gerçekleştirmektedir. Borsa İstanbul, Türkiye’de işlem gören paylar ve sabit getirili enstrümanlar üzerine 360 farklı endeks hesaplamaktadır.
Borsa İstanbul; Saraybosna, Bakü, Kırgızistan ve Karadağ Borsalarının yanısıra LCH.Clearnet’te pay sahibidir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?