Borsa İstanbul’da Gong Via GYO için çaldı
Bünyesinde bulunan Viaport Asia, Viaport Marina, Viaport Venezia ve Vialand ile alışveriş, eğlence, konaklama ve marina hizmetleri sektörlerinde yepyeni bir konsept yaratan Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin payları, düzenlenen gong töreniyle birlikte Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.
Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş liderliğindeki konsorsiyum aracılığıyla 5-6 Mayıs 2016 tarihlerinde talep toplayan Via GYO’nun payları, 11 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen gong töreniyle birlikte ‘VIAGO’ koduyla Borsa İstanbul’da işleme açıldı.
Borsa İstanbul fuayesinde gerçekleştirilen gong törenine Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman, Via GYO A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Güneri ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman, 2015 yılında 6 halka arzdan 119 milyon TL halka arz hasılatı elde edildiğini belirterek, “Via GYO bu senenin ikinci halka arzı ve 2015 yılı başından bu yana yapılan 8 halka arzın en büyüğü. Bu başarının en önemli nedeninin de Via’nın halka dokunan projeler yapması olduğunu görüyorum. Eminim hepimiz bir Via projesinin içinde bulunma şerefine nail olmuşuzdur.” dedi. Borsa İstanbul’da 32 GYO’nun işlem gördüğünü belirten Seyman, “Gelen yüksek talep ile birlikte Via GYO Borsamızda işlem gören 5. büyük GYO oldu. Borsada halka arzlar, sonrasında şirketlerin deneyimlerini başkalarına aktarmasıyla çoğalarak etki yapıyor.” şeklinde konuştu.
COŞKUN BAYRAKTAR: “HEDEFLERİMİZE ULAŞTIK”
Via GYO’nun paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasıyla birlikte ‘yapılmayanı yapma’ misyonuyla çıktıkları yolda önemli bir eşiği geçtiklerini söyleyen Via GYO Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, “Merkezine insanı koyduğumuz perakende odaklı entegre gayrimenkul projelerimizden oluşan portföyümüzle, yapılmayanı yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün, 2008 yılında yola çıktığımızda önümüze koyduğumuz hedeflere ulaşmış bulunuyoruz. Sözleşmeye dayalı, sürdürülebilir ve yüksek bir gelir akışı elde etmeyi başardık. 2015 sonu itibariyle, 3,3 milyar TL aktif büyüklüğüne ve 3,2 milyar TL portföy büyüklüğüne ulaştık. Yatırımcıların büyük bir teveccühle taçlandırdığı halka arzımızla, ülkemizin sermaye piyasalarının derinleşmesine ve yatırımcı tabanının gelişmesine katkı sunduğumuzu, yeni yatırımcıları sermaye piyasalarına kazandırdığımızı düşünüyoruz. Mutluluğumuzun yanında yatırımcılarımızın birikimlerine değer katacak bir fırsat sunmanın gururunu da yaşıyoruz. Bu gong sesi, aynı zamanda bir başarı öyküsünün sesidir” dedi.
ÖZGÜR GÜNERİ: “YATIRIMCIDAN 2,3 KATIN ÜZERİNDE TALEP”
Törende konuşan Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Özgür Güneri ise; “2012 yılında yaptığımız Halkbank ikincil halka arzı sonrasında, 2015 yılından bugüne kadar piyasalarda yapılmış en büyük ve en önemli halka arzlardan birini gerçekleştirmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bilindiği gibi 13,60 TL sabit fiyatla gerçekleşen halka arzda, toplam 2.458 yatırımcıdan yaklaşık 710 milyon TL büyüklüğünde talep yaratılmıştır. Bu başarılı halka arzda konsorsiyum lideri Finansinvest ve 23 konsorsiyum üyesi tarafından arz edilen payın 2,32 katı kadar talep toplanmıştır. Halka arz sonrasında %25’i halka açılan Via GYO, gong törenin ardından “VIAGO” kodu ile 13,60 TL’den işlem görmeye başlayacaktır. Finansinvest olarak Via GYO halka arzını, yatırımcılarla buluşturmanın heyecanını yaşıyor ve bu arzın ülkemiz sermaye piyasaları, yatırımcılar ve Via GYO şirketimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
VİA GYO: ENTEGRE PERAKENDECİLİKTE YENİ BİR ANLAYIŞ
Via GYO 2015 yılının Ağustos ayında GYO’ya dönüşene kadar Bayraktar Kardeşler Grubu’nun bir parçası olarak faaliyet gösterdi. 2015 yılı sonu itibariyle portföy büyüklüğü 3,2 milyar TL’ye, aktif büyüklüğü ise 3,3 milyar TL’ye ulaşan Via GYO’nun gayrimenkul portföyünü; toplam 1,1 milyon m2alan üzerine inşa edilmiş 4 proje ve bu projelerde yer alan 697 ticari ünitedeki 290 bin m2’den fazla brüt kiralanabilir alan oluşturuyor.
Halka arzı gerçekleştirilen Via GYO’nun portföyündeki 4 proje ise; 2008 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Türkiye’nin en büyük açık hava outlet alışveriş merkezlerinden olan Viaport Asia, 2013 yılında açılışı yapılan Türkiye’nin ilk tema parkı olan Vialand, konut, ofis, ticari üniteleri ve Venedik’i İstanbul’a taşıyan alışveriş merkezi Viaport Venezia ile eğlence, alışveriş ve marinayı bir araya getiren Viaport Marina’dan oluşuyor.
Via GYO’nun portföyündeki projelerde planlanan yeni yatırımlar da devam ediyor. Viaport Asia’da inşaatı devam eden genişleme etabının bu yıl içinde tamamlanması planlanırken, Viaport Marina’da da akvaryum ünitesinin Mayıs ayında, otelin ise 2017 yılı içinde açılması planlanıyor. Vialand’de ise proje aşamasındaki 400 odalı yeni bir otelin 2017 yılı başında hizmete alınması hedefleniyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?