BIST’ten 40’ın üzeride proje ile Türkiye’nin ekonomik vizyonuna katkı
BIST'te 2015'in önceliği halka arzı tamamlamak...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5039601c04688fbd643a.jpg">ımg>
Sermaye piyasalarının en önemli aktörü Borsa İstanbul’un Türkiye’nin ekonomik vizyonunu gerçekleştirmede önemli paya sahip kuruluşlarından biri olacağı öngörülerek 40’ın üzerinde stratejik plan devreye alınarak hummalı bir çalışma sürdürülüyor.
İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması için yapılan çalışmalar aynı zamanda sermaye piyasalarının da geleceğini şekillendiriyor. Bu çerçevede 40’ın üzerinde proje hayata geçiriliyor. Öncelikle Türkiye sermaye piyasalarında hukuksal altyapının yenilenmesi noktasında çalışmalara başlandı ve yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile Türkiye dünya standartlarında bir hukuksal altyapıya kavuştu. Borsa’nın temel stratejik hedeflerinden biri; yatırımcıların tüm sermaye piyasası araçlarına tek bir yatırımcı ve saklama hesabı üzerinden ve tek bir platform üzerinden erişebildikleri, diledikleri yatırım aracına yatırım yapabildikleri bir sermaye piyasası süper marketi oluşturmak. Bu amaçla, sektörün yatay ve dikey entegrasyonuna yönelik çalışmaların tamamlanmasına öncelik verildi.
Rekabet gücü kazandı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası ve İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası birleşti ve bir anonim şirket olan Borsa İstanbul kuruldu. Diğer taraftan dikey entegrasyon sürecinin tamamlanması da Borsa İstanbul’un öncelikleri arasında yer aldı. Bu süreçte, Borsa İstanbul, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’de (Takasbank) ortaklık paylarını artırdı ve her iki şirkette de hakim ortak oldu. Şirketleşme ve konsolidasyon, BİST’e İstanbul’u bir finansal merkez haline getirme yolunda yapacağı stratejik hamlelerde, teknolojisini geliştirmek için yapacağı atılımlarda, markalaşma, bölgesel ve küresel birlikteliklerde esnek hareket edebilme kabiliyeti ve rekabet gücü kazandırdı.
Teknolojide dünya ligi
Dünya çapında bir teknolojik altyapıya sahip olmak tek bir platform üzerinden tüm piyasalara erişim hedefine ulaşabilmenin anahtarı konumunda. NASDAQ OMX ile gerçekleştirilen stratejik ortaklık, dünya çapında kullanılan bu teknolojiye sahip olabilme ve orta vadede kendi finans teknolojisini oluşturarak, bu alanda bilgi ve insan kaynağı ihtiyacını da karşılayabilme imkanı sundu.
Geniş ürün gamı
İFM’ye katkı yaparak, borsayı global boyutlara taşıyabilmek için yatırımcıların tercihlerine göre çeşitlendirilmiş ve onların tüm ihtiyaçlarına cevap verecek bir ürün gamına sahip olmak gerekiyor. Şirketleşme ve konsolidasyon, teknolojik altyapının yenilenmesi, uluslararası İşbirlikleri ile bu yönde adımlar atıldı. Önemli yeniliklerden biri olarak endekse dayalı opsiyon sözleşmeleri ve döviz opsiyonları BİST’te işlem görmeye başladı.
BIST'te 2015'in önceliği halka arzı tamamlamak
Türkiye sermaye piyasasının derinlik kazanmasını destekleyecek en önemli faktörlerden birisi hiç şüphesiz halka açık şirket sayısının artırılması olarak öne çıkıyor. 2012 – 2013 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemde, ikisi ikincil halka arz olmak üzere toplam 46 adet şirketin ve 5 adet borsa yatırım fonunun halka arzı ile kira sertifikaları dahil 567 adet borçlanma aracının ihracı gerçekleşti. İhraçlar ile ekonomiye, pay piyasasında 9,8 milyar TL, borçlanma araçları piyasasında 98,4 milyar TL kaynak sağlandı. 2014 yılının ilk 10 ayında gerçekleştirilen ihraçlar ile birlikte borçlanma aracı ihracı yoluyla ekonomiye kazandırılan kaynak miktarı 148 milyar TL’ye ulaştı.
Borsa İstanbul’un stratejik planının ana temaları kolay anlaşılabilir ve akılda kalıcı olması açısından ‘BİST’i ifade edecek şekilde, Bölgesel Güç, İnovasyon ve Çeşitlendirme, Sürdürülebilir ve Karlı Büyüme ile Teknoloji başlıklarından oluşturuldu ve önümüzdeki dönemde, bu dört ana tema çevresinde 40’ın üzerinde stratejik proje hayata geçirilmeye devam edecek. Borsa İstanbul’un halka arz sürecini tamamlamak ise 2015’in en önemli önceliği olacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?