BIST, İslami finansın küresel merkezi olma yolunda ilerliyor
BIST, İslami finansın küresel merkezi olmayı hedefliyor
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5032601c04688fbd6409.jpg">
Borsa İstanbul, dünyadaki diğer finansal süpermarketlerden farklılaşarak, küresel rekabette öne çıkmayı hedefliyor. Bu amaçla, İstanbul’un İslami finansın en önemli küresel merkezi olması için de çalışmalar devam ediyor.
ımg>Türkiye sermaye piyasasındaki büyük değişim 2012 sonunda yürürlüğe giren yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası ve İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, Borsa İstanbul anonim şirketi çatısı altında birleşmesiyle başladı. Böylelikle daha önce farklı borsalarda işlem gören birçok farklı varlık sınıfının tek bir platformda etkin ve hızlı işlem görmesine imkan sağlandı. Şirketleşmenin akabinde, borsamız bünyesinde yeni piyasa ve ürünlerin devreye alınma süreçleri başladı. Aynı zamanda bu piyasa ve ürünlerin küresel platformda işlerlik kazanmasını sağlayacak NASDAQ OMX ile stratejik İşbirliği ve teknoloji yatırımları gerçekleştirildi.
Üç kategoride proje
NASDAQ OMX ile başlatılan süreç basit bir karşılıklı pay satın alma birlikteliğinin çok üzerinde olarak görülüyor. Endekslerin geliştirilmesi, veri dağıtımı, pazarlama ve satışı da kapsayan çok geniş bir alanda, birlikte 30 proje yürütülecek. İstanbul Uluslar arası Finans Merkezi (İFM) projesi kapsamında, küresel know-how transferi Borsa İstanbul’un uluslararası arenada rekabet edebilmesinde, global bakış açısı ve iş yapış tarzı açısından çok kritik bir rol oynayacak. Piyasa ve iş geliştirme, yönetim ve kurumsal etkinlik, takas ve mutabakat süreçleri olmak üzere üç temel başlık altında kurgulandı ve özel projeler, yapılandırılmış çalıştaylar, mentorluk hizmetleri olarak da üç farklı kategori oluşturuldu.
Ayrıca proje, 2014-2016 yılları arasında alınacak olan toplam 36 hizmetten oluşuyor ve 1800 adam/gün olarak planlandı. Bütün bu çalışmalar ile BİST küresel bir marka olarak İstanbul’un dünyanın en önde gelen finans merkezleri arasında yer almasında hayati rol oynayacak.
İslami finans merkezi
Borsa İstanbul diğer süpermarketlerden farklılaşarak, küresel rekabette öne çıkmayı da hedefleniyor. Bu amaçla, İstanbul’un İslami finansın küresel en önemli merkezi olması için de çalışmalar devam ediyor. İstanbul’un bu açıdan önemini gözler önüne seren en büyük gelişme ise 2013 yılında Borsa İstanbul yerleşkesinde Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi’nin faaliyete geçmesi oldu. Bu merkez, Dünya Bankası’nın uluslar arası düzeyde, İslami finans alanında açtığı ilk ofis özelliği taşıyor. Merkez, İslami finans ürünlerinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacak.
Uluslararası tanıtım
Borsa İstanbul, sadece bir süpermarket kurmakla kalmıyor aynı zamanda bu süpermarketin tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Listingİstanbul projesi ile yabancı şirketlerle görüşülerek İstanbul’un bölge için önemi aktarılıyor. Bu sayede uluslararası sermayenin İstanbul’da varlığının artırılması hedefleniyor. Çeşitli kurum ve borsalar ile Borsa İstanbul arasında oluşturulan bağlantılar ve karşılıklı imzalanan ‘memorandum of understanding’ anlaşmaları da İstanbul Uluslararası Finans Merkezi imajı için önemli kazanımlar olarak görülüyor.
Birincil veri merkezi
Bu süpermarketin bir nevi beyni olacak veri merkezi ise yeniden tasarlandı. 2013 yılı ilkbaharında başlayan çalışma ile ‘Birincil Veri Merkezi’ inşası tamamlandı ve 4 Nisan 2014 tarihinde basın tanıtımı gerçekleştirildi. Altyapısında Türkiye’de ilk defa kullanılan teknolojileri de barındıran veri merkezinde, Borsa İstanbul’un yanı sıra Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun da sunucu sistemleri barındırılacak ve bu kurumlar arasında oluşturulacak olan ‘Ortak Veri Merkezi’ altyapısı hayata geçirilecek. Böylece, iletişim altyapısı da konsolide edilmiş olacak.
İFM vizyonuna uygun
Borsa İstanbul’un stratejik plan çerçevesi içinde attığı her adım İstanbul’u ulusal ve uluslararası finans piyasası katılımcılarının konumlandığı, yeni finansal piyasaların sürdürülebilir şekilde gelişmesi için gerekli finansal, hukuki ve teknik altyapıya sahip, finansal faaliyetlerin diğer merkezlerden daha etkin ve hızlı bir şekilde yapılabildiği bir merkez konumuna getirmeyi hedefleyen İFM projesi ile birliktelik arz ediyor. Borsa İstanbul, İFM vizyonuna uygun şekilde işlem hacmi ve likiditenin yüksek olduğu, uluslararası şirket ve yatırımcıların ilgi odağı olan, her türlü talebe cevap verecek finansal ürün çeşitliliğine ve teknolojik altyapıya sahip finansal piyasaların küresel süpermarketine dönüşme yolunda hızla çalışıyor.
Ürün yelpazesi genişleyecek
NASDAQ OMX ile gerçekleşen stratejik ortaklığın yanında, küresel yatırımcılara hizmet verebilmek için ürün yelpazemizi de geliştirme çalışmaları devam ediyor. Borsa İstanbul’un tüm emtia ürünlerinin ve aynı zamanda emtia ve enerji ürünlerine dayalı türev ürünlerin alım-satımına imkân sağlayan ‘ticari platform’ hüviyeti kazanması bu açıdan önem arz ediyor. Çalışmaları hızla devam eden elektrik piyasası ve emtia piyasası konsolidasyonları ülkemizin stratejik konumuna katkı sağlarken, Borsa İstanbul’un da ortağı olacağı enerji türev ürünleri ile risklerin daha etkin yönetilmesi de sağlanacak. Benzer bir yapının doğalgaz piyasası için de oluşturulması gündemde. Bu çalışmalar ile finansal ürün çeşitliliği sağlanırken, risklerin daha sağlıklı yönetilmesine imkân sağlanacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?