Beyaz Rusya Kalkınma Bankası ile mutabakat
Borsa İstanbul ile Beyaz Rusya Cumhuriyeti Kalkınma Bankası, iki kurum arasında yapılacak işbirliğinin çerçevesini oluşturan bir Mutabakat Zaptı imzaladı. İki kurum, bu Mutabakat Zaptı çerçevesinde, Beyaz Rusya Kalkınma Bankası’nın ihraç edeceği tahvillerin Türk sermaye piyasasında işlem görmesini sağlamak üzere yakın işbirliği içinde çalışacaklar.
Borsa İstanbul, 12 Kasım tarihinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Beyaz Rusya hükümetinin ortaklaşa düzenlediği, üst düzey katılımla gerçekleştirilen Beyaz Rusya Yatırım Forumu’na katıldı. Forum, iş dünyası temsilcileri ile Beyaz Rusya hükümeti arasında açık bir diyalog ortamı sağlanması ve ortak çıkarların tespit edilmesi amacıyla düzenlendi.
Beyaz Rusya Forumda; Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı, Merkez Bankası, Kalkınma Bankası, Ulusal Yatırım ve Özelleştirme Ajansı ve önde gelen şirketler ile finans kuruluşları tarafından temsil edildi. Forumda, Türkiye tarafı da benzer düzeyde temsil edildi.
Forum sırasında, Beyaz Rusya Kalkınma Bankası Başkanı Sergei Roumas ile Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, Beyaz Rusya Başbakanı Andrei Kobyakov huzurunda, her iki ülkeden gelen üst düzey misafirlerin katıldığı törenle bir Mutabakat Zaptı imzaladı.
Törenin ardından düzenlenen ve Beyaz Rusya Kalkınma Bankası, Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası temsilcilerini bir araya getiren toplantıda, muhtemel işbirliği alanları hakkında görüşüldü.
Toplantıda, Borsa İstanbul yetkilileri Türkiye sermaye piyasasındaki ihraçlarla ilgili ayrıntılı bilgi verirken, muhtemel bir borçlanma araçları ihracıyla ilgili olarak çeşitli senaryo ve teklifler üzerinde görüş alışverişi yapıldı.
Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz toplantıyla ilgili olarak, “Kurumlarımız arasında bu Mutabakat Zaptı’nın imzalanmasından son derece memnunuz ve bu anlaşmanın iki ülke arasındaki eonomik işbirliğini geliştirmeye katkısı olacağını umut ediyoruz.
Ülkelerimiz arasında imzalanmış olan anlaşmaların bir yenisi olan bu Mutabakat Zaptı, kurumsal düzeyde işbirliği yapma isteğimizin de bir göstergesidir” açıklamasını yaptı.
Beyaz Rusya Kalkınma Bankası Başkanı Sergei Roumas da Borsa İstanbul’a teşekkür ederek Mutabakat Zaptı’nın iki kurum arasında üst düzeyde bir işbirliği başlatmak açısından faydalı bir araç olmanın ötesinde, Beyaz Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeye de katkı yapacağından emin olduğunu söyledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?