Avrupa Melek Yatırım Forumu İstanbul’da düzenlendi

16.12.2014 - 10:09 | Son Güncelleme :

Avrupa Melek Yatırım Forumu, Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde ilk kez İstanbul’da düzenlendi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4da7601c04688fbd520d.jpg">

Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde ilk kez İstanbul’da düzenlenen Avrupa Melek Yatırım Forumu’nda konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Türkiye’nin girişimcilik konusunda büyük bir potansiyeli bulunduğunu, bu potansiyeli hayata geçirerek startup’lar için bölgesel bir merkez olarak konumlandırmayı amaçladıklarını belirterek, “Borsa İstanbul olarak Özel Pazar adını verdiğimiz yeni bir girişimi başlattık. Özel Pazar’da yeni girişimler ile yükselen girişimler doğrudan doğruya yatırımcılar ile buluşacaklar ve finansman imkanlarına kavuşacaklar“ dedi.

Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN), Avrupa’da ilk kez organize edilen Avrupa Melek Yatırım Forumu’nu TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği, Borsa İstanbul ve Forbes I Para Konferansları’nın ev sahipliğinde 15 – 16 Aralık 2014 tarihlerinde Shangri – La Bosphorus Hotel ve İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoparkı’nda düzenledi.

Avrupa Melek Yatırım Forumu’nun ilk gününde forumun açılış konuşmalarını Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Aktif Bank Genel Müdürü & Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Önder Halisdemir ve TBAA - Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş gerçekleştirdi.

Forbes I Para Konferansları İcra Kurulu Başkanı Tuncel Sunar ve EBAN Başkanı Candace Johnson’ın hoş geldin konuşmalarının ardından Avrupa Birliği Horizon 2020 Birim Başkanı Dr. Bernd Reichert, “KOBİ’ler İçin Finansmana Ulaşımın Önemi”, Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan da “Türkiye’nin Finansmana Ulaşımı Kolaylaştıran Global Hareket Planlarına Uyumu” başlıklı birer konuşma gerçekleştirdiler.

Türkiye, Girişimcilik Eğilimi Dünyada En Yüksek Ülke

Forumda konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Türkiye’nin girişimcilik konusunda büyük bir potansiyeli bulunduğunu belirterek, bu potansiyeli hayata geçirerek ülkeyi startup’lar için bölgesel bir merkez olarak konumlandırmayı amaçladıklarını belirtti.

Eurobarometre (Eurobarometer) adlı araştırma kuruluşunun yaptığı araştırmalara göre, AB’de kendi işinin sahibi olmak isteyen insanların oranı yüzde 37 iken, ABD’de bu oranın yüzde 45, gelişmekte olan ülkelerden Çin’de yüzde 56, Brezilya’da ise yüzde 63’e çıktığını anlatan İbrahim Turhan, Türkiye’deki oranın ise yüzde 82 ile girişimcilik eğilimi en yüksek ülke olduğunu vurguladı.

Yine Eurobarometre’nin araştırmasına göre, KOBİ’lerin yaklaşık yüzde 80’inin finansmana erişimi en büyük engel olarak gördüklerini belirten İbrahim Turhan, girişimcilerin kendi işini yapma hayallerini gerçekleştirmek için köprü görevi üstlenmelerinin önemine dikkat çekti.

İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında erken dönem yatırım ve melek yatırımcılar konusuna Hükümetin büyük önem verdiğini belirten İbrahim Turhan, bu tür yatırımlar için önemli vergi indirimleri ve mali yardımlar sağladığını söyledi.

Borsa İstanbul’un Yeni Girişimi Özel Pazar Yatırımcılar ve Girişimcileri Buluşturacak

KOBİ’lerin küresel ekonomi açısından da önemine dikkat çeken İbrahim Turhan, dünyada küresel kriz sonrasında gerçekleşen istihdamın yüzde 60’ını KOBİ’lerin sağladığını, yine istihdam için yaratılan işlerin yarısının KOBİ’lerden geldiğini kaydetti.

Küresel Girişimcilik Raporu’na göre; erken aşama KOBİ’lerin önümüzdeki 5 yıl içinde en az 5 kişi istihdam etme beklentisi oranında ise Türkiye’nin, yüzde 60 ile ilk sırada yer aldığını kaydeden İbrahim Turhan, “Borsa İstanbul olarak Özel Pazar adını verdiğimiz yeni bir girişimi başlattık. Özel Pazar, WEB tabanlı ve üyelik esasına dayalı bir yapı. Yatırımcılar ve girişimciler birbirlerini bu dijital platform üzerinden bulabilecekler. Özel Pazar’da startup şirketleri yani yeni girişimler ile yükselen girişimler doğrudan doğruya yatırımcılar ile buluşacaklar ve finansman imkanlarına kavuşacaklar” diye konuştu.

İbrahim Turhan, Özel Pazar’daki girişimcilere mentorluk desteği de verebilmek için California Üniversitesi, Berkeley gibi saygın, akademik, araştırma ve eğitim kurumu ile iş birliği yaptıklarını belirtti.

Borsa İstanbul’un Melek Yatırımcılar Hedefi

Açılış konuşmalarının ardından Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, “Avrupa Melek Yatırım Ekosisteminde Borsaların İkincil Pazarlarının İşlevselliği ve Rolü” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Mustafa Kemal Yılmaz yaptığı konuşmada, Melek Yatırımcılıktan faydalanan şirketlerin hayatta kalma oranının, böyle bir yatırımdan faydalanmayanlara oranla çok daha fazla olduğunu kaydederek, “Melek Yatırımcılıkta, 25 milyar dolar yatırım mevcut ve çok hızlı bir büyüme trendi gözlemleniyor” dedi.

KOBİ’lerin genellikle krizlerden etkilendiğini, bu çerçevede Borsa İstanbul olarak 2011 yılında Gelişen İşletmeler Piyasası’nı (GİP) kurduklarını belirten Mustafa Kemal Yılmaz, şunları söyledi: “Çünkü Melek Yatırımcılarda çıkış daha çok satın alma – birleşmelerle oluyor. Halka arz oranının çok düşük olduğu Melek Yatırımcıları cezbetmek adına piyasa derinliği artırılmalı. Böylelikle yatırımcılar, çıkış yaparak yeniden yatırım imkanı bulabilsinler. GİP’in ardından bu sene Özel Pazar’ı kurduk. 120 üye ile başladığımız Özel Pazar’da bugün 151 üyeye ulaştık. Bunun yanı sıra, tematik bir teknopark kuruyoruz. Borsa İstanbul olarak yatırım düzeyini artırmak istiyor, melek yatırımcıları hedefliyoruz.”

Dr. Mustafa Kemal Yılmaz’ın konuşmasının ardından “Girişimcilerin ‘Yatırım Boşluğu’ Aşamasının Doldurulmasında Borsaların Üstlenebileceği Roller” başlığıyla moderatörlüğünü yaptığı ve Borsa İstanbul Kotasyon ve Özel Pazar Grup Müdürü Sertaç Fuad Karaağaoğlu, EBAN Yönetim Kurulu Üyesi Peter E. Braun, Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan ile Apex Investments Kurucu Başkanı Peter Chun’un katıldığı panele geçildi.

Panelde konuşan Borsa İstanbul Kotasyon ve Özel Pazar Grup Müdürü Sertaç Fuad Karaağaoğlu, Avrupa Birliği kriterlerine göre yıllık cirosu 50 milyon Euro altındaki tüm firmaların KOBİ statüsüne girdiğini belirtti.

Türkiye’de 700 firmanın bu kriterin dışında kaldığını belirten Sertaç Fuad Karaağaoğlu, “Amacımız, bu 700 firmanın dışında kalanları büyütmek olmalı. Büyümenin yollarından biri de halka arz. Ancak Borsa İstanbul’da son beş yılda yalnızca 59 KOBİ’nin halka arz yaptığını görüyoruz. Son 5 yılda 1,3 milyon KOBİ kuruldu ama sadece 59'u halka arz gerçekleştirerek 800 milyon TL gelir elde ettiler. Bu oranı artırmak ve yatırım kültürünü değiştirebilmek adına girişimcilerle yatırımcıları bir araya getiren Özel Pazar’ı hayata geçirdik” diye konuştu.

Avrupa Melek Yatırım Forumu

Forum’da Avrupa’nın en iyi KOBİ, Kamu Otoriteleri, Melek Yatırımcıları, Girişim Sermayesi Fonları, Borsa Yönetimleri ve girişimcilerin finansmana ulaşımını kolaylaştırmak için çabalayan tüm kurum ve kuruluşların bir araya geldiği Avrupa Melek Yatırım Forumu kapsamında hem Startup’tan Erken Çıkış Aşaması’na kadar girişimcilerin finansmana ulaşımlarını kolaylaştırmak için nelerin yapılması gerektiği tartışıldı, hem de özellikle borsaların girişimciler için finansman yaratma konusunda nasıl daha aktif rol alabileceği görüşüldü.

Forum’un ikinci günü ise Avrupa’nın en kapsamlı Melek Yatırımcılık Sertifika Programı, İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoparkı’nda düzenlenecek. Ayrıca Güney Doğu Avrupa Super Founders Demo Günü’nde ise pek çok girişimci, projelerine yatırım alabilmek için Avrupalı melek yatırımcılarla buluşma fırsatı yakalayacak.

Manifesto
Ümit Kanoğlu / umit@manifesto.tc / 0 507 318 4280
Muzaffer Ergun / muzaffer@manifesto.tc / 0 507 789 8921
Aylin Levendoğlu/ aylin@manifesto.tc / 0 507 789 8932


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.