9. Maden Tedarik Zincirleri Forumu gerçekleştirildi
Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı (ICGLR), OECD ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti BM Uzmanlar Grubu tarafından birlikte organize edilen 9. Sorumlu Maden Tedarik Zincirleri Forumu yapıldı. Forum’da Borsa İstanbul’un girişimiyle “Sorumlu Altın Piyasaları” paneli de düzenlendi
Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı (ICGLR), OECD ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti BM Uzmanlar Grubu tarafından birlikte organize edilen 9. Sorumlu Maden Tedarik Zincirleri Forumu, 4-6 Mayıs tarihleri arasında Paris’te bulunan OECD Konferans Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ağırlıklı olarak, Çatışmalardan Etkilenen ve Yüksek Riskli Bölgelerden Temin Edilen Madenler İçin Sorumlu Tedarik Zincirine İlişkin OECD Denetim Rehberi ile ICGLR Bölgesel Sertifikalandırma Mekanizması’na ilişkin dünyanın çeşitli bölge ve ülkelerindeki firmalarda uygulanmakta olan süreçlerin gözden geçirildiği ve tartışıldığı foruma ve rehbere, taraf çok sayıdaki ülkenin yanı sıra, uluslararası örgütler, madencilik firmaları, konuyla ilgili diğer firmalar ve sivil toplum örgütleri katıldı.
Borsa İstanbul’un girişimiyle Forum’da “Sorumlu Altın Piyasaları” başlığıyla bir panel gerçekleştirildi. Dünyadaki altın piyasaları ve altın ürünleri olan Borsa temsilcilerinin katıldığı ve moderatörlüğünün OECD Sektör Projeleri Müdürü Tyler Gillard’ın yaptığı panele, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Bölümü Müdürü Oğuzhan Aloğlu ile CME Group’tan Metal Bölümü Direktörü Anidya Boral, Londra Külçe Piyasası Birliği’nden Danışman Sakhila Mirza ve Çin Metaller, Mineraller ve Kimyasallar İthalatçıları ve İhracatçıları Ticaret Odası Direktörü Sun Lihui katılım sağladı.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürü Oğuzhan Aloğlu, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nın rehberin uygulamasına ilişkin yeri, önemi, faaliyetleri ve görevleri hakkında detaylı bilgi verdi. Ayrıca son bir yıl içerisinde Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri ve rehberin Türkçe’ye çevrildiği bilgisini de katılımcılarla paylaştı.
Diğer panelistler de OECD Rehberinin kendi ülke ve kurumlarındaki uygulamalarına ilişkin gelişmeleri özetlediler. Türkiye’nin ve Borsa İstanbul’un OECD prensiplerine uyum ve piyasanın kurumsallaşmasına verdiği özel önem de forumda anlatıldı; konuyla ilgili Türkiye’de yapılacak çalışmalara ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu.
Forum ve rehbere ilişkin detaylı bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.
http://www.oecd.org/daf/inv/mne/icglr-oecd-un-forum-paris-2015.htm
http://www.borsaistanbul.com/urunler-ve-piyasalar/piyasalar/kiymetli-madenler-ve-kiymetli-taslar-piyasasi/oecd-uyum-rehberi
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?