2014 Yılının En Büyük Halka Arzına Yoğun İlgi
Yatırımcılardan yoğun ilgi gösterdi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf501b601c04688fbd636c.jpg">
5-7 Kasım tarihleri arasında halka arzı gerçekleşen AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş.’nin payları 13 Kasım 2014 tarihinde yapılan Gong Töreni ile Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.
ımg>Gong töreni Borsa İstanbul'da, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, TÜSİAD Başkanlığının yanı sıra Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanlığı ve AvivaSA Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Haluk Dinçer ile AvivaSA Emeklilik Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş'ın katılımı ile gerçekleşti.
Güler Sabancı, törende yaptığı konuşmada, genel anlayışlarının, Sabancı Holding portföyünü daha şeffaf, anlaşılır yapmak ve elde ettikleri değerleri yatırımcılarla paylaşmak yönünde olduğunu, bu ilkeden hareketle belirli finansal büyüklüğe gelmiş şirketlerinin halka açılmasını teşvik ettiklerini söyledi.
Güler Sabancı, şunları kaydetti:
Tabana yayılmış sermayeden güç alarak bütün iş hayatı büyüsün. İnşallah oraya doğru giden yolculukta bu adımları atıyoruz. Sermayenin tabana yayılması cümlesini rahmetli Sakıp Bey çok kullanırdı. Onun için ben de kullanıyorum. O zamanlardan bu yana halka açık şirketlere her zaman büyük desteğimiz oldu. Çünkü yönetimi de disipline eden, şeffaflaştıran ve yönetimi de başarılı kılan bir modeldir. Dolayısıyla biz Sabancı'da bu olayı bütün yöneticilerimizle destekliyoruz. Bu çıkılan yolda da AvivaSA'nın halka arzının tüm halkımıza başarılar getirmesini istiyorum.”
İbrahim Turhan ise, şirketlerin halka açılmalarının kurumsal yönetim ilkelerini uygulamaları açısından şirketleri hızlandırdığını, kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması ve sermaye piyasalarının gelişimi ile birlikte, ömürleri bir insan ömrünü geçen şirketlerin sayısının da artacağını umduğunu ifade etti.
Turhan, şöyle konuştu:
Bu anlamda da Sabancı Ailesinin gösterdiği örneklik, Türk iş dünyası açısından da takip edilmesi gereken bir numune teşkil ediyor. 4 tane prensip bizim için çok önemli. Adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumluluk sahibi olmak, sermaye piyasasının olmazsa olmazı, vazgeçilmezidir. Sermaye piyasası ile tanışan tüm şirketlerimizin de bu kurumsal yönetim çerçevesi ile uyumlu hale gelmesi, şeffaf olması, adil olması, hesap verebilir olması, toplumdan elde ettiği kazancın bir kısmını toplumla paylaşarak sorumluluk sahibi olması son derece önemli.”
Yatırımcılardan Yoğun İlgi
41-49 TL fiyat aralığında talep toplama işlemi gerçekleştirilen halka arzda, yatırımcılardan gelen yoğun ilgi sonucunda halka arz fiyatı tavan fiyata yakın oluştu. 47 TL olarak belirlenen halka arz fiyatı üzerinden şirketin toplam değeri 1,7 milyar TL olurken, 330,8 milyon TL’lik halka arz büyüklüğü ile son bir buçuk yılda gerçekleşen en büyük birincil halka arz işlemi oldu. Ek satış hakkının da kullanılmış olduğu halka arzda AvivaSA Emeklilik’in toplam 7.037.348’lik nominal değerli payları halka arz edilerek, Şirketin halka açıklık oranı yüzde 19,67 olarak gerçekleşti.
AvivaSA Emeklilik halka arzına yaklaşık olarak 7 bin yatırımcı iştirak etti. Halka arzda toplam yatırımcı talebi arz edilen miktarın 2,8 katı, yurt içi bireysel yatırımcı talebi ise arz edilen miktarın 6,3 katı olarak gerçekleşti. Payların satışının yüzde 70’i yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 18’i yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 12’si yurtiçi bireysel yatırımcılara gerçekleşti. Bu halka arz ile birlikte binsekizyüzün üzerinde yeni yatırımcı sermaye piyasaları ile tanıştı.
Halka arza katılan yatırımcılar arasında İngiliz, Amerikan ve Arap fonları da yer alıyor. AvivaSA Emeklilik paylarının halka arzına gösterilen yoğun yerli ve yabancı yatırımcı talebi halka arzlara olan ilginin gelecek dönemde artacağına işaret ediyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?