2. Borsa İstanbul Konferansı (BIFEC) gerçekleştirildi
2. Uluslararası Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı (BIFEC) 1-2 Ekim tarihlerinde The Marmara Hotel Taksim’de gerçekleştirildi. İki gün süren konferansta toplam 15 panel düzenlendi.
2. Uluslararası Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı (BIFEC) 1-2 Ekim 2015 tarihlerinde The Marmara Hotel, Taksim’de gerçekleştirildi. “Sermaye Piyasalarında Yeni Dönem” başlığı altında düzenlenen konferansta; Bankacılık ve Finans, Kurumsal Finans, Piyasa İç Yapısı, Davranışsal Finans, Varlık Fiyatlama, Sayısal Metotlar, Finansal Krizler ve Bulaşıcılık, Sermaye Akımları, Sahiplik Yapısı, Birincil Halka Arzlar ve Endeks Performansları gibi konular değerlendirildi.
Konferansın ilk günü Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç’in açılış konuşmasıyla başladı. Reel ekonomiyi daha efektif şekilde etkileyecek bir finansal ekosistemin yaratılması gerektiğini vurgulayan Dinç, perakende yatırımcıyla küçük ve orta boy işletmeler için daha kapsamlı bir yapı oluşturmak gerektiğini ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın yönettiği “İyi Finans” konulu bir panel düzenlendi. Panele, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Meclis Üyesi Dr. Ahmet Faruk Aysan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık ve Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç konuşmacı olarak katıldı. Dinç, paneldeki konuşmasında, herkesin FED’den gelecek haberleri beklediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Biliyoruz ki FED faizi artırdığı zaman 5-10 değil, 0,25 puan artıracak. Bu çok düşük ama etkisi çok büyük. Çünkü bütün dünya borçlu. Gelecek yıllarda borçlanmak daha zor hale geleceği için sermaye piyasalarının burada bir kaynak oluşturması seçeneği dünya genelinde daha mantıklı olacak.”
PATENT PAZARI KURULACAK
Borsacılığın pazarlama ve teknolojiyi bir araya getirdiğini; bunun da zaten inovasyon anlamına geldiğini dile getiren Dinç, Borsa İstanbul’un yeni pazarlara açılan kapılarından bahsetti. Bu kapsamda Borsa İstanbul Özel Pazar’ın startup ve yatırımcıları buluşturduğuna dikkat çeken Dinç, şöyle devam etti: “Yakın dönemde bir de Patent Pazarı kuracağız. Bu pazarla birlikte artık sadece şirketler değil patentlerin de ekonomik değerlerine ulaşmasını sağlayacağız.”
“İSRAİL VE FİLİSTİN BORSALARI BİRLİKTE TÜRKİYE’YE GELECEK”
Borsaya kote olan şirketlerin kurumsallaşmayı hızlandırdığını aktaran Dinç, "Borsaların değişik ülkelerden değişik grupları bir araya getirme gücü var. Borsada şu anda yatırımcıların yüzde 64'ü yabancı. Borsacılar siyasi olarak bir araya gelemez denilen grupları dahi bir araya getirir. İsrail Borsası bizi ziyaret etmek istedi; Filistin Borsası'nı da alın gelin dedik, gelecekler. Bunun için de bir tören yapacağız, çalışmalarımızı anlatacağız" ifadelerini kullandı.
TCMB Meclis Üyesi Dr. Ahmet Faruk Aysan, konuşmasında şunları söyledi: “Gelişme ve kalkınmanın borç üzerinden tanımlandığı bir küresel sistemin yeniden sorgulanması hem mevcut yapısal sorunlara hem de daha adil bir dünya arayışına çözümler sunabilir. Global ekonominin büyük oyun kurucularından sıradan bir vatandaşa kadar tüm aktörlerin para, servet ve borç üzerine yeniden düşünmeleri gerekiyor.”
SPK Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık da açılış panelinde yapmış olduğu konuşmada, iyi bir finansal sistemin sürdürülebilir büyümeye ve finansal istikrara katkı sağlaması gerektiğini belirterek, son yıllarda küresel ölçekte borç ve özkaynak finansmanı arasındaki dengenin borç lehine bozulduğunu ve ilk halka arzların ciddi düzeyde azaldığını ifade etti. Söz konusu durumun küresel büyüme açısından endişe yarattığını, bu nedenle piyasa koşullarının iyileştirilmesi ve ilk halka arzların teşvikine ilişkin yapısal önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Kınık, ülkemizde yeni Sermaye Piyasası Kanunu sonrası yapılan düzenlemelerin ve özkaynak finansmanının teşvikine ilişkin getirilen vergisel teşviklerin önemli yapısal önlemler olduğunu söyledi.
Prof. Vedat Akgiray ise şu konulara dikkat çekti: “Son elli yıldaki gelişmeler ve 2008 mali krizinin kökenleri, mevcut durumu sorgulamamız ve finansın hayatımızdaki rolünü tekrar tanımlamamız gerektiğini gösteriyor. Devamlı artan borçlar, karmaşık mali düzenlemelerden kaynaklanan istikrarsızlık, standart para politikasının etkisizliği, aşırı büyüyen finans sektörünün ve yeni teknolojilerin toplum üzerindeki olumsuz etkileri, üzerinde düşünülmesi gereken ve hayati önem taşıyan sorunlu alanlardır. Global toplumun, bir “İyi Finans” modeli arayışı içinde bu konuları tartışmasını öneriyoruz.”
Paralel oturumlarla bugün devam eden konferansta ana konuşmacı olarak Georgetown Üniversitesi’nden Prof. Reena Aggarwal da yer aldı. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, OECD ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası organizasyonlara danışmanlık yapan Prof. Aggarwal, dünya ekonomisindeki küçülmeyi ve finans piyasalarını ele alan bir sunum yaptı.
Konferansın ikinci günü düzenlenen panellerde ise bankacılık, sermaye piyasalarında derinleşme, varlık fiyatları, finansal yenilikler ve finansal krizlerle ilgili sunumlar yapıldı. Sermaye piyasalarıyla ilgili çalışması bulunan genç araştırma görevlilerinin sunumlarını katılımcılarla paylaştığı paneller öğrencilerin ve ekonomiyle ilgili çevrelerin ilgisini çekti. Sunumlar arasından seçilen başarılı çalışmalar ise akşam yapılacak ödül töreniyle duyurulacak.
Açılış konuşmasını Borsa İstanbul Genel Müdür/CEO Tuncay Dinç'in yaptığı BIFEC'te toplam 15 panel düzenlendi.
Anadolu Ajansı, 2. Uluslararası Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı’nı Global İletişim Ortağı olarak destekledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN
- Şirketler Borsa İstanbul'un sunduğu olanakları kullanarak nasıl fon temin edebilir?
- Pay halka arzı ile borçlanma aracı ihracı arasındaki temel fark nedir?
- Halka açılan şirketler kâr payı dağıtmak zoruda mı?
- Kamuya aydınlatmada şirketler ticari sırlarını koruyabilir mi?
- Halka açılma sonrasında şirket kontrolünün kaybı söz konusu olur mu?
- Şirketlerin kendi isteği ile Borsa kotundan/kaydından çıkması mümkün mü?
- Halka arzda hangi yöntem daha çok uygulanıyor, ortak satışı mı, sermaye artırımı mı?
- Halka arzda tahsisler nasıl yapılıyor?
- Halka Arz Maliyetleri ne kadardır?