KOBİ'lere 10 milyon lira 'tekno' hibesi
Toplamda sağlanacak destek üst limiti 10 milyon TL olacak
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf588f601c04688fbd94d2.jpg">
Teknoloji tabanlı ürünlerin üretimine yönelik yatırımların desteklenmesi amacıyla geliştirilen Tekno Yatırım Desteği Programı, 10 milyon TL’ye kadar destek sağlıyor.
ımg>
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca verilen ‘Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’na (Tekno Yatırım) başvurular başladı. dunya.com'dan Özüm Örs'ün haberine göre, destek programı kapsamında geri ödemesiz olarak sağlanacak desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 2 milyon TL, orta ve küçük işletmelerde ise 10 milyon TL olarak belirlendi. Destek programına son başvuru tarihinin ise, 3 Ekim olduğu belirtildi.
Tekno Yatırım programı ile teknoloji tabanlı ürünlerin üretimine yönelik yatırımların desteklenmesi hedefleniyor. Destek programı; öncelikli teknoloji alanlarında yer alan, Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerin ticarileştirilmesi, ülke ekonomisine katma değer oluşturulması, uluslararası pazarlarda yer alarak teknolojik ürün ihracatına öncülük edilmesi ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere geleceğe dönük Ar-Ge kültürünün benimsetilmesi amacıyla devreye alındı.
Program kapsamında sağlanacak geri ödemesiz desteklerin üst limitleri şöyle: “Büyük işletmeler; makine ve teçhizat desteği unsurundan yararlandırılacak ve sağlanacak destek üst limiti 2 milyon TL olacak .
KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...
Orta büyüklükteki işletmeler; makine ve teçhizat destek unsuru ile kredi faiz destek unsurundan yararlandırılıp, toplamda sağlanacak destek üst limiti 10 milyon TL. Küçük işletmeler; makine ve teçhizat destek unsuru, kredi faiz destek unsuru ile işletme gideri desteği unsurundan yararlandırılıp, toplamda sağlanacak destek üst limiti 10 milyon TL olacak.
Programın destek unsurlarını; makine ve teçhizat desteği, kredi faiz desteği ve işletme gideri desteği oluşturuyor. Destek süresi kredi faiz desteği unsurunda 36 ay, işletme gideri destek unsurunda ise 1 yıl olarak belirlendi. 36 ay destek süresi bulunan makine ve teçhizat desteğinde ise, ihtiyaç duyulması halinde bir defaya mahsus olmak üzere 6 aya kadar ek süre verilebiliyor.
‘Geleceğin teknoloji şirketlerine yatırım yapıyoruz’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’nın başvurularının başladığını belirterek, bu alanda faaliyet gösteren tüm ilgilileri programa başvurmaya davet etti. Işık, çalışmanın hedefinin, Ar-Ge sonucu ortaya çıkmış orta ve yüksek teknolojili ürünlerin yatırım ve üretimine destek vererek; bu ürünleri üreten teknoloji tabanlı firmaların ortaya çıkması ve büyümesini sağlamak olduğunu bildirdi.
Bu sayede ülkenin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve ekonomiye dinamizm kazandıracak büyük teknoloji şirketlerinin ülkeye kazandırılacağını vurgulayan Işık, “Biz aslında geleceğin teknoloji şirketlerine yatırım yapıyoruz. Yaptığımız çalışmaların yerini bulmasını ve ülkemizden, tüm dünyanın tanıdığı teknoloji devlerinin çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.
Program dahilindeki desteklere ilişkin de bilgiler veren Işık, programın kapsam alanının çok geniş olduğunu aktardı. Işık, sözlerine şöyle devam etti: “Bu programla, desteklenmeye değer bulunan yatırım projelerinin makine teçhizat, taşıma, sigorta, montaj, fizibilite raporu giderleri ile birlikte yüzde 75 oranında ve bir yıl için personel, kira, enerji gibi işletme giderleri karşılanacak.
Destek almaya hak kazanan ve ileri teknoloji üretecek KOBİ’lerimize nakdi olarak 5 milyon liraya kadar ve kalan kısmı da kredi faiz desteği olmak üzere toplamda 10 milyon lira hibe vereceğiz. Bu programın ülkemiz için hayırlı olacağını umuyor, teknoloji düzeyimizin artmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.”
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN