Kayıt yaptırmayan çiftçiye destek yok

19.06.2014 - 12:36 | Son Güncelleme :

Bu yıl kuraklık nedeniyle beklenen düzeyde hasat yok

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5a94601c04688fbda105.jpg">

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'Bir çok yerde çiftçilerimiz, kız çocuklarına miras bırakmamak için ’Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmıyor. Bu yüzden de oluşan afetler sonucu devletten destek almaya hak kazanamıyor' dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya’da Meram Ziraat Odası tarafından daha önce köy statüsünde olan Boyalı Mahallesi’nde düzenlenen ’2014 yılı Hububat Hasat Bayramı’na katıldı.

Bu yıl kuraklık nedeniyle beklenen düzeyde hasat olmadığını belirten Şemsi Bayraktar, şunları söyledi:

Ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat ayları maalesef mevsim normallerinin altında yağış aldı. Mart ayında nispeten yağış oldu. Ama üretimimizi kurtaracak seviyede değildi. Nisan ayında mevsim normallerinin yüzde 27 altında gerçekleşen yağış, bizi perişan etti. Arkasından mayıs ayında ve haziran ayında gelen yağışlar bizi rahatlattı, ancak hasar ve zararımızı karşılamaya yetmedi. Özellikle ocak ve şubat aylarında havaların sıcak gitmesi, yağışların az olması bizi tedirgin etti. Üreticimizi uyarmak zorunda kaldık. Don konusunda uyarıda bulunduk. Korktuğumuz başımıza geldi, mart ayında ve nisan başında don hadisesiyle karşı karşıya kaldık. Bazı bölgelerde meyvelerimiz yüzde 100’e yakın zarar gördü.

Bayraktar, 2007 yılında da kuraklık görüldüğünü ancak bu yıl kuraklık, arkasından don, birçok bölgede dolu, aşırı yağış, sel felaketi, hortum ve fırtınanın etkili olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Tarım sektörünün karşılaşmadığı afet kalmadı. Bunlar Allah’tan geldi yapacak bir şey yok. Ama mutlaka çiftçimizi ayakta tutmamız lazım. Çiftçinin önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamamız lazım. Bu sene çiftçimiz açısından tam bir felaket yılı oldu. Çiftçimizin bağ, bahçe, tarlasına adeta bir yangın ateşi düştü.

Karşılaştıkları afetlerin ardından çiftçilere yapılacak destekler konusunda rapor oluşturup, Başbakanlığa, ilgili bakanlıkları ve muhalefet partilerine raporu sunduklarını belirten Bayraktar, rapor sonucunda Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin çiftçinin borçlarını yapılandırmaya gittiğini kaydetti. Ancak bu durumun çiftçinin yangınını söndürmeyeceğini ifade eden Bayraktar, ”Muhakkak suretle, banka ve kooperatif borçlarının birkaç yıla faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Çiftçimizin SGK’ya olan borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz. Elektrik borçlarının yapılandırılmasını istiyoruz. Kapanan sayaçlarında açılmasını talep ediyoruz. çünkü bir doğal afet yaşıyoruz dedi.

Şemsi Bayraktar, çiftçilerin afetlerin ardından devletin sağladığı desteklerden yararlanması içinde ’Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları gerektiğini vurguladı. Ancak, birçok çiftinin Çifti Kayıt Sistemine kayıtlı olmadığını ve bunu da Sakarya’da düzenlenen toplantıda çiftçilere anlattığını belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dedim ki, kız kardeşlerinize miras bırakmamak için ÇKS’ye kayıt yapmıyorsunuz. Veraset ilamı elinizde ve bunun intikalini yaptırmıyorsunuz. Bunu yapmayın biran evvel intikali yaptırın. ÇKS’ye kaydınızı yaptırın ve devlet desteklerinden yararlanın. Kız çocuklarına miras bırakmayacağız diye birçok yerde intikal yaptırılmıyor. Devletten destek alınmıyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden düşük faizli ayni ve nakdi kredi kullanılmıyor. Bunu yapmamız lazım. Ama bu çiftçilerimizin de böyle bir dönemde yardıma ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Özel bankalardan kredi alan çiftçilerimizle ilgili bu bankalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Onlarında borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz. Pankobirlik’e olan borçların yapılanması için talepte bulunduk. Onlarda bu ayın içerisinde toplantı yapıp böyle bir yapılandırmayı düşünüyor.

DÜZENLEME YAPILMAZSA ÇİFTÇİ GÖÇ EDER

Bu düzenlemelerin yapılmadığı taktirde çiftçinin borçlarını ödeyebilmek için malını mülkünü ve gayri menkulünü satarak göç etmek zorunda kalacağını belirten Bayraktar, felaketten zarar gören çiftçilerin bulunduğu bölgede kamuya alım yapılırken, çiftçi çocuklarına öncelik sağlanmasını istedi. Bayraktar, bu isteğini, hükümete de sunacaklarını kaydetti. Bayraktar, bu tedbirler alınmadığı taktirde tarım sektöründe çalışacak çiftçi bulunamayacağını, çiftçinin kente göç edeceğini belirtti.

Bayraktar, Türkiye’de her yıl ortalama 20 milyon ton buğday üretildiğini ancak bunun 600 bin tonunun hasat sırasında kaybedildiğini ifade etti.

Bayraktar, verimli tarım arazilerinin de imara açılmaması gerektiğini, bu arazilerin çiftçilerin ve çocuklarını istikbali olduğunu belirtti. Bayraktar, konuşma ardından beraberindekilerle biçerdövere binerek hasat yaptı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4172 Değişim: 0,25%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3364 Değişim: 0,29%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,73 Değişim: 0,12%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.