Girişimcilik destek programına nasıl başvurabilirsiniz?
Kendi işini kurmak isteyenler artık tek başına değil. Devlet destekli ve özel kuruluşlara ait birçok destek programı girişimcileri bekliyor.
Son yıllarda girişimci olmak isteyenler birçok farklı fırsatla karşılaşıyor. Finansman desteğinin yanı sıra doğru yatırımcıları bulup onlardan iş fikri ve network desteği alanların sayısı da az değil. KOSGEB de girişimcilere destek sağlayan bir başka devlet kuruluşu. Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak bilinen KOSGEB sağladığı destek ve hibe programlarıyla ülkemizdeki girişimcilere güzel olanaklar sunuyor.
İŞTE KOSGEB GİRİŞİMCİLİK BAŞVURU ŞARTLARI;
KOSGEB sadece KOBİ'leri desteklemiyor, iş fikri ve projesi olan girişimciler de bu destek programından yararlanabiliyor. KOSGEB'e başvurmak için internet sitesi üzerinde yer alan başvuru formunu doldurmak gerekiyor. KOBİ beyannamesi ve bilgi dokumanı kayıt işleminden hemen sonrası alınıyor. İş planının fikre dökülmesi ve bir dosya eşliğinde siteye kayıt edilmesi gerekiyor.
Kayıt işlemini tamamladıktan sonra KOSGEB birimleri tarafından her ilde farklı lokasyonlarda verilen uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılıp sertifika almak gerekiyor. Üniversiteler tarafından da müfredatta yer alan girişimcilik dersi ile birlikte girişimci adaylarının daha bilgili ve donanımlı bir şekilde iş hayatına atılması öngörülüyor. 24 saati atölye çalışmasından oluşan girişimcilik eğitimi toplam 70 saatlik dersten oluşuyor. KOSGEB'in sağladığı uygulamalı girişimcilik dersleri tamamen ücretsiz olup derslerden herkes faydalanabiliyor.
KOSGEB tarafından girişimcilik derslerini alan kişiler arasında iş planı ödül yarışması kapsamında çeşitli fırsatlar sunuluyor. Ders alan ve başvuru yapan kişiler arasında iş fikri ilk 3'e giren öğrencilere 24 ay içinde iş kurmaları karşılığında; yarışmada birinci seçilene 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye de 5 bin lira para ödülü veriliyor.
KOSGEB eğitiminden sonra başvurusu kabul edilen adayların hibe veya kredi desteği kurul tarafından onaylanmış ise KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmak gerekiyor. E-kobi sistemi aracılığıyla kobi beyannamesi doldurulmalı ve vergi levhası ve gerekli evrakların fotokopileri KOSGEB'e teslim edilmeli.
KOSGEB tarafından düzenlenen yeni girişimcilik yasasına göre girişimci adayları 50 bin lira hibe ile 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği alabiliyor. Bunlar arasında işletme giderleri için 30 bin, kuruluş giderleri için 2 bin, makine ve teçhizat giderleri için ise 18 bin lira olmak üzere toplam 50 bin lira destek alınabiliyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN