‘Çiftçinin 3 milyar TL’lik borcu yapılandırılsın...’
Maliyette yüzde 400 artış...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59d4601c04688fbd9c7e.jpg">
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, tarımsal sulamada kullanılan elektrik ve çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla bir kanun teklifi hazırladı. Teklifin gerekçesinde, “Kamunun görevi özel şirketlerin tahsildarlığını yapmak değildir. Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde kamu yararının gözetilmediği görülmektedir” denildi.
ımg>CHP’li Yüksel tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, Bazı Alacaklıların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sigortası Kanunu’nda değişiklik içeriyor.
Maliyette % 400 artış
Teklif, üreticilerin elektrik dağıtım şirketlerine, tarımsal sulamada ve köy içme sularında kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlarıyla ilgili yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini öngörüyor. Teklifin gerekçesinde şunlar kaydedildi:
“Çiftçilerimiz elde ettiği gelirle çok yüksek olan elektrik, tohum ve gübre girdi maliyetlerini karşılayamaz duruma gelmiş ve borçlarını ödeyemez duruma düşmüştür. 2002’den 2013’e kadar geçen sürede çiftçinin maliyeti tamı tamına yüzde 400 artmıştır. TEDAŞ’a 1 milyar TL olan elektrik ana borcu, faiziyle birlikte 2 milyar TL’yi bulmuştur. Ayrıca özel şirketlere de 1 milyar borç bulunmaktadır. Toplamda 3 milyar TL’ye ulaştı. AB’de, tarımsal elektrik ücretleri 11 sent iken bizde 23 sent’ler civarında.
AB üreticisi KDV ödemezken bizde yüzde 18.5 ödemek zorunda. Abonelerden değişik isimler altında haksız olarak alınan 8 kalem yükün yanında KDV alınması da büyük bir haksızlık. Kayıp Kaçak bedelleri düşürülmesi gerekirken yükseltilmiş, özel elektrik şirketlerinin lehine düzenlemeler yapılmış. EPDK dağıtım şirketlerinin kar marjını yüzde 50 artırmıştır.”
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN