Büyüyen şirketten devlet pay alıyor

08.06.2015 - 13:06 | Son Güncelleme :
Büyüyen şirketten devlet pay alıyor | Teşvik Haberleri

İstanbul Avrupa yakasındaki işinizi Anadolu yakasına yaymak için orada bir şube açıp bunu İstanbul Ticaret Odası'na bildirdiğinizde tam 2 bin 160 lira harç ödemek zorunda kalıyorsunuz

Devletin uygulamalarında ‘Bu kadar da olmaz' dedirten çok konu olduğunu biliyoruz. Bu konuların bazıları yöneticilerin veya bürokratların dikkatini çekince veya uygulamadan mağdur olanların yaptığı baskı ile değişiyor, bazıları ise olduğu gibi yıllardır varlığını sürdürüyor. Bugün bunlardan birisini daha gündeme getireceğiz. Şirketlerin küçük kalmasından büyüyememesinden ve gelecek nesillere aktarılamamasından ekonominin tüm aktörleri şikâyetçidir.

Haberin Devamı

Türkiye özellikle küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) cenneti olduğu için hem sivil toplum kuruluşları hem de devlet kurumları Türkiye'nin de temel ekonomik dinamiği olan bu işletmelerin daha da profesyonelleşip varlıklarını gelecek nesillere aktarılması için sürüyle rapor yayınlıyor. Siz eğer bir KOBİ'yseniz bu raporlara bakıp kurumların sizi ne kadar çok önemsediğini düşünebilirsiniz.Fakat bu önemsenme duygusundan yola çıkıp o raporlarda sıralananları yapmaya kalktığınızda işin renginin hiç de öyle olmadığını görürsünüz.

YÜZDE 226 DAHA FAZLA

Örneğin sadece İstanbul'da bir işletmesi olan ve bütün işlerini buradan yürütmeye çalışan bir kişi olarak Ege Bölgesi'ndeki işlerinizi yürütmek için İzmir'de bir şube açmaya karar verdiniz ve açtınız. Ticaret odasına bunu bildirdiğinizde sizden 2 bin 100 liranın üstünde harç istenecektir. İstanbul Avrupa yakasındaki işinizi Anadolu yakasına yaymak için bile orada bir şube açıp bunu İstanbul Ticaret Odası'na bildirdiğinizde tam 2 bin 160 lira harç ödemek zorunda kalıyorsunuz. Çarpıklığı anlamak için şirketi kurarken sadece 953 lira harç ödediğinizi hatırlamanız yeterli. Evet şirketinize şube açılışı, merkez açılışının 2 katından (% 226) daha fazla harca tabi. Konuyu gündeme getiren DKR Denetim Danışmanlık ortağı Yeminli Mali Müşavir Ekrem Öncü, bu nedenle şirketlerin şube açılışını tescil etmekten kaçınabildiğini belirtiyor. Şube açılış harcının merkez açılışından çok daha düşük harca tabi olması gerektiğini belirten Öncü'nün dikkat çektiği bir başka nokta, şubenin tescil edilmemesi halinde bunun cezai bir yaptırımı olması.

Haberin Devamı

Önce şunu belirtelim vergi daireleri şube açılışı için tescil şartını aramıyor. Bu yüzden şubenin bulunduğu vergi dairesiyle herhangi bir sorun olmuyor. Ancak bir şekilde denetimler sırasında şubenin tescil edilmediğinin anlaşılması halinde cezası var mı? Yeni Ticaret Kanunu'nun 51'inci maddesine göre, bütün mahkemeler, memurlar, ticaret ve sanayi odaları, noterler ve Türk Patent Enstitüsü görevlerini yaparlarken bir ticaret unvanının tescil edilmediğini, kanun hükümlerine aykırı olarak tescil edildiğini veya kullanıldığını öğrenirlerse durumu yetkili makamlara bildirmek zorunda. Eğer bildirmezlerse ikibin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır. Yani şube açılışını bildirmemenin cezası da 2 bin lira.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4215 Değişim: 0,26%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3422 Değişim: 0,30%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.847,85 Değişim: 0,48%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.