Yatırımda en son trend: Keçibank
Türkiye’de yatırımda son moda 'sözleşmeli hayvancılık'
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5670601c04688fbd877f.jpg">
Türkiye’de yatırımda son moda keçi sütü. Sözleşmeli hayvancılık la, ‘el sürmeden’ 800 TL’ye alınan bir keçi 2 yılda kendini amorti edebiliyor. 3’üncü yıl süt geliri sahibine kalıyor. 4’üncü yılda keçi 1000 TL’ye çiftliğe geri satılıyor
ımg>Milliyet.com.tr'den Duygu Erdoğan'ın haberine göre; alternatif yatırım araçlarındaki çeşitlilik her geçen gün artıyor. Son yıllarda öne çıkan ilginç bir trend ise ‘sözleşmeli hayvancılık’...
Örneğin bir keçi çiftliğinden belirli bir paraya aldığınız keçinin sütü sizin, yavrusu işletmecinin oluyor. Hayvanın tüm bakımını çiftlik sahibi üstleniyor. Keçinin süt geliriyle 2 yıl içinde fiyatını amorti etmesi öngörülüyor. Sonraki 1 yıldaki süt geliri yatırımcıya kalıyor. 4. yılda ise çiftlik sahibi yaklaşık yüzde 25 primle keçiyi geri alıyor.
Bu işi yapanlardan birisi Arşin Tarım ve Hayvancılık... ‘Keçileriniz çalışsın, siz kazanın’ sloganıyla 4 yıldır afyonkarahisar’da kurdukları 135 dönümlük çiftlikte sözleşmeli keçi satıyorlar. Arşin, şu anda 8 bin keçiye sahip.
Süt verimi yüksek Saanen cinsi keçi yetiştiren Arşin Hayvancılık’ın müdürü Tolga Çamlıca, aile şirketi olarak kurdukları çiftliğin daha önce zeytinyağı işiyle uğraştıkları için ‘hep akıllarında’ olduğunu söylüyor. Bu sistemi İsviçre’den görerek uyguladıklarını belirten Çamlıca, işleyişi şöyle anlatıyor:
Yavrular işletmenin...
“Avrupa ve Amerika’da çiftliklerde yaygın olarak kullanılan bu sistemde amaç çiftlik kurmaya imkânı yetmeyen, yetse bile bazı nedenlerden bu sektöre giremeyen kişilerin bu sektörden para kazanabilmesini sağlamak. Tasarruf sahipleri şirketimizin sahip olduğu keçileri satın alırlar. Satın alınan keçiler yine bizim çiftliğimizde bakılır ancak keçiler sizin malınız olur. Bütün bakım masrafları şirket tarafından karşılanır ve bunun karşılığında satın aldığınız keçilerin yavruları şirketimizin olur. Sözleşmeli hayvancılık sisteminde yaptığınız yatırıma karşılık yıllık yüzde 50 kazanç sağlayabileceğiniz bir model.”
800 liraya sattıkları keçileri alırken 1000 lira ödediklerini belirten Çamlıca, “10 keçisi olan da, 600 keçisi olan da var. Şu anda 45 yatırımcı var. Hem Türkiye’den, hem de Almanya, Hollanda, İngiltere gibi birçok ülkeden” diyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 yılı verilerine göre, Türkiye’de keçi sayısı 9 milyon 226 bin baş. Geçen yıl toplam 18 milyon ton olan toplam süt üretimindeyse keçi sütünün payı yüzde 2.3.
‘Gece görüşlü’ kamerayla izliyor
2014 yılını son 300 keçiyi satarak kapatmayı planlayan Arşin Hayvancılık, hayvanların doğumu, hastalanması ve çalınması gibi ani gelişmelere karşı çiftliği 24 saat, 14 gece görüşlü kamera ve silahlı güvenlikle takip ediyor. Alıcıların mutlaka çiftliği görmesini istediklerini belirten Tolga Çamlıca, “Biz insanlara gelir sağlamaları için yatırım aracı sunuyoruz. Onların paralarını tehlikeye atmamaları, bizim de bu devamlılığı sağlamamız için güven şart. Biz hayvanları görmeden almalarını istemiyoruz. Ayrıca sözleşme fesih hakları da bulunuyor. Süt ödemeleri içinse teminat senedi veriyoruz” diyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN