Teşviklerden haberleri yok
100 firmanın 85`inin teşviklerden haberi yok
Kobi Türkiye Genel Müdürü Aksu, İstanbul genelinde 4000 firma üzerinde yaptıkları araştırmada yüz firmadan 85’inin teşviklerden haberdar olmadığını veya başvuru yapmadığını tespit ettiklerini söyledi
Devletin ihracat yapan firmalara hibe niteliğinde ödediği teşvikler 1 milyar dolara yaklaşırken, pek çok firma ise hakkı olan teşvikleri kullanmıyor. Bugüne kadar 5 binden fazla firmanın ihracat teşviği almasında aracılık eden Kobi Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, yurt dışı iş seyahatlerinden, global marka tesciline, şubeleşmeden depo yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede destekler sunulduğunu ifade ediyor.
Devletin ihracat yapan firmalara dönük teşvik çalışmaları her geçen gün genişlerken firmaların büyük çoğunluğu desteklerden habersiz. 15 yıldır ihracat yapan firmalara danışmanlık yapan Kobi Türkiye`nin yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlara ulaştı. dunya.com haberine göre; ağırlıklı olarak İstanbul genelinde Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren 4 bin firma ile bir anket gerçekleştiren kurum, 100 firmadan 85`inin hiç teşvik almadığını ortaya koydu. 2002 yılında Türkiye genelinde 5 bin 704 firma devlet desteklerinden faydalanırken 2012`de 17 bin 293 firmaya ulaştığına dikkat çeken Kobi Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, İstanbul’da araştırmamıza katılan firmaların devletin vermiş olduğu desteklerden yüzde 85’inin haberi olmadığı, yüzde 10’unun bilgisi olduğu fakat kullanmadığı ve sadece yüzde 5’inin kullandığını tespit ettik.
İhracat yapan firma sayısı 50 bini aştı
Devletin sağladığı hibeler 2002-2012 döneminde TL bazında yaklaşık üç kat artmış. 2002`de 252 milyon TL iken, bakanlık 2012`de 676 milyon TL`lik bir parasal destek vermiştir. Halihazırda ihracat yapan firma sayımız 50 bini aşmıştır. Araştırmaya katılan firmalara yurt dışı yatırımlara devletin hibe desteği verdiğini söylediğimizde hemen başvuru yapmak istiyor. Bizim aracılığımızla hem ihracatını katlıyor hem de yatırım maliyetlerini devlete fatura edebiliyor ifadelerini kullanıyor.
Harcanan 100 liranın 50 lirasını devlet ödüyor
Firmalar yoğun iş tempolarının içinde teşviklerden yeteri kadar bilgi sahibi olamadığını anlatan Koray Aksu, Özellikle aile şirketlerinde genç yöneticiler yurt dışına açılma konusunda daha istekli ve teşvikleri kullanmada daha öncü. Gelen siparişleri hazırlamakla yetinmeyip dünya çapında iş yapmak için çabalıyor. Firmalar çoğu zaman düzenli tebliğ takibi yapamadıkları için, eski tebliğe göre hareket ettiklerinden sonuca ulaşamıyorlar. Bürokrasi ile, mevzuatla, evrakla,formla, uğraşmak istemedikleri için belli bir noktadan sonra zorlanıyorlar. Kobi Türkiye olarak bu noktada, tüm evraksal işlemleri yaptığımız için ciddi anlamda, firmalarımızı iş yükünden, zamandan ve maliyetten kurtarmış oluyoruz. Firmaların nasıl harcama yapacaklarını ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini adım adım anlatıyoruz. İhracat teşviği kapsamında miktara göre devlet her 100 liranın 50 lirasını hibe olarak geri ödüyor. Yurtdışı İş Seyahatleri, Pazar Araştırma İstatistik Raporları, Yurtdışı Reklam, Markalaşma ve Tanıtım, Yurtdışı Marka Tescil, Kalite belgeleri alma, CE Belgesi, Laboratuvar Analiz Raporları, Yurtdışı Ofis, Yurtdışı Depo, Yurtdışı Mağaza, Yurtdışı Showroom, Eğitim, Yurtdışı Bireysel Fuar, gros marketlerde reyon açma, konaklama bedellerinin ortalama yarısı devlet tarafından karşılanıyor diye konuştu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN