ORZİM, zeytinde karasu sorununu çözdü
ORZİM, arıtma tesisi yatırımıyla zeytinde karasu sorununu çözdü
ORZİM Yönetim Kurulu Başkanı Nogal, arıtma tesisi projesinin 2013 yılında hayata geçirilerek devreye alındığını söyledi.
Orhangazi Zeytin İşleme Merkezi (ORZİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Nogal, ülke ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayan merkezde yatırımların sürdüğünü ve arıtma tesisi projesinin 2013 yılında hayata geçirilerek devreye alındığını söyledi.
ORZİM’de 47 bağımsız dükkan bulunduğunu ve arıtma tesisinin bu dükkanların iki katına yetebilecek şekilde projelendirildiğini belirten Nogal, “Bölge inşaatı uzun süre önce tamamlanmasına karşın yatırımlarımız devam ediyor. Arıtma tesisimizi bugünü kurtarmak için değil, 5-10 yıl sonra da ihtiyacımızı karşılasın düşüncesiyle büyük ve donanımlı bir şekilde projelendirdik. Bazı prosedürler nedeniyle yapımı üç yıl kadar sürdü. Nihayetinde 150 bin TL’lik yatırımla arıtma ile ilgili en büyük sorunumuzu ortadan kaldırdık. Bundan böyle bölgede zeytini kuru olarak işlediğimiz için karasuyu atığı oluşmayacak. Tesisin ticaret hacmimizi de artıracağını düşünüyoruz” dedi.
Aylık 20 bin ton üretim kapasitesi
42 bin metrekare alan üzerinde 21 bin 500 metrekare kapalı alana sahip ORZİM’de tamamı zeytincilerden oluşan 450 metrekarelik 47 adet işletme ve 35 adet firma bulunduğunu dile getiren Nogal, bölgede yaklaşık 300 kişinin istihdam edildiğini aktardı. Aylık ortalama 20 bin ton üretim kapasitesine sahip ORZİM’in ülke ihtiyacının yüzde 15’ini karşıladığına dikkati çeken Nogal, “Zeytincilerin bir araya gelip iyi standartlarda üretim yapabilmesi, çevre köylerdeki zeytincilerin dışarıdaki tüccara olan bağlılığının sona erdirilmesi ve Orhangazi’de zeytinin hak ettiği yere gelmesi amacıyla yola çıktık. ORZİM kurulmadan önce bölgede faaliyet gösteren tüccarların büyük bölümü merdiven altı diye tabir edilebilecek yerlerde üretim yapıyordu. kobiden.com muhabiri Gülay Soydan Pehlevan haberine göre; merkez ile birlikte kalite ve hijyen belgelerini alıp Avrupa standartlarına uygun bir kimliğe kavuştular” diye konuştu. Nogal, ORZİM’deki üretimin yüzde 20’sinin Arabistan ve Almanya’ya ihraç edildiğinin bilgisini verdi.
‘Üründe kalite ve verim arttı’
Mithat Nogal, 2013 zeytin sezonunun çok iyi geçtiğini, üründe kalite ve verimin artığını bildirdi. Böyle bir sezonun 20 yılda bir denk gelebileceğini ileri süren Nogal, geçtiğimiz sezon yüzde 10-15 civarında olan verimin yüzde 90’lara ulaştığını vurguladı. Bu sezon ince, orta, iri yani her boy ürünün mevcut olduğunun altını çizen Nogal, “Bir önceki sezon ürün ufak olduğundan satış oranları düşüktü. Bu sezonsa talep artışı nedeniyle iyi satış yapıyoruz. Geçen yılın aksine bu yıl küçük zeytin pazarında açık meydana geleceği öngörülüyor. Tazede kalibre başfiyatı 2 ile 6,5 TL arasında değişiyor. Diğer yandan zeytinyağı tüketimi ülkemizde hızla artıyor. Bu yıl yağlık ürün az olduğu için zeytinyağı pazarında açık yaşanacağı ve fiyatların yükseleceği öngörülüyor. 4 kilo zeytinden bir kilo zeytinyağı elde ediliyor ve şu an zeytinyağı fabrika çıkış fiyatları 8-10 TL arasında değişiyor. Yağda iyi bir pazar oluşacağını düşünün bazı firmalar üretimini bu yöne kaydırmaya başladı” diye konuştu. Sektör sorunlarına değinen Nogal, bunların başında gelen mazot fiyatlarının köylüye destek olunması için aşağı çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN