Organik nar ekşisi ile yurtdışına açılıyor
Gapnatura Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Medet Abbasoğlu, yurtdışı atağına geçeceklerini söyledi
Şanlıurfa’nın Suruç ve Siverek-Katine bölgesinde yetişen narlardan “nar ekşisi” ürettiklerini anlatan Gapnatura Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Medet Abbasoğlu, yurtdışı atağına geçeceklerini söyledi.
Organik tarımı yaygınlaştırmak adına 11 yıl önce 20 nar üreticisiyle Gap Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Derneği’ni kurduklarını anlatan Abbasoğlu, “60 üyemiz var. Organik narların işlenme ve pazarlaması noktasında yaşanan sorunların çözümü için de ziraat mühendisi, organik tarım kontrolörü olan kızım Dicle Roza Abbasoğlu ile birlikte iki yıl önce GAP Natura’yı kurduk” dedi. Narları bölgedeki çiftçilerden aldıklarını dile getiren Abbasoğlu, çiftçilere tarlada budama eğitimleri verdiklerini de vurguladı. Abbasoğlu, “Türkiye’de ilk defa briksi yani kuru madde oranı 70-72 olan tamamıyla organik kaliteli nar ekşisini biz ürettik diyebilirim. Kobiden'den Gülistan Tor'un haberine göre; bu yıl dernek üyesi üreticilerimizden yaklaşık 85 ton organik nar alarak 6 ton nar ekşisi ürettik. 2016'da da 300 ton nar işleyerek 22 ton nar ekşisi üreteceğiz. Yıllık üretim kapasitemizi 6 tondan 22 tona çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“Ürünlerimizi İstanbul’daki organik tarım ürünleri satan firmalara ve organik pazarlara veriyoruz” ifadelerini kullanan Abbasoğlu, “Almanya’da pazar araştırması yapıyoruz. Ürünlerimizi Siverek ilçesindeki bir köyün adı olan ‘Katine’ isimli marka ile piyasaya sunuyoruz. Yurtdışına açılmayı planlıyoruz” dedi. Abbasoğlu, KOSGEB, GAP Bölge Kalkınma İdaresi gibi kurumların desteklerinden faydalanmak adına sürdürülebilir nar üretimini gerçekleştirmek için proje geliştirdiklerini sözlerine ekledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN