Niğdeli çilek üreticileri memnun
Tüzün, ektiği çileğe olan ilgiden dolayı mutlu olduklarını söyledi
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5370601c04688fbd78e4.jpg">
Niğde'nin Altunhisar İlçesi'nde Arpa ve Buğday ekimini bırakarak Çilek üretimine başlayan Ramazan Tüzün, ektiği çileğe olan ilgiden dolayı mutlu olduklarını söyledi.
ımg>Altunhisar'da yıllardır çiftçilik yapan Ramazan Tüzün, kurduğu çilek bahçesiyle diğer çiftçilere örnek oldu. Altunhisar'da 10 dönümlük arazi üzerinde kurulu çilek bahçesi görenlerden de büyük bir destek alan Çilek üreticisi Tüzün, yaklaşık olarak 67 Bin çilek fidesinin dikili olduğu bahçede Altunhisar Kaymakamlığının, Sosyal Yardımlaşma ve Daynışma Vakfı'nın, İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ve Altunhisar Belediyesi'nin emeğinin büyük olduğunu belirtti.
Tüzün, Çilek projesi İlçe Kaymakamımız Mehmet Yaşar Yeşiltaş'ın gözetimi altında hayata geçirildi. Kendim bu çilek projesi üzerinde çalıştığım için İlçe Kaymakamımız bu projeyi benim yapmam gerektiğini söyledi ve bu görevi bana verdi. Bende Kaymakamımız Mehmet Yaşar Yeşiltaş'ın sözleri üzerine on dönümlük bir araziye çilek fidesi dikimini gerçekleştirdim. Şuanda Kaymakam Bey bize her anlamda destek oluyor. Bu konuda kendisine de ne kadar teşekkür etsek azdır. Sosyal Yardımlaşa ve Dayanışma Vakfı'nın kanalıyla şimdide üç dönümlük bir projeyi daha hayata geçireceğiz dedi.
Tüzün ayrıca, Bor'dan Niğde'den gelen bazı vatandaşlarımız burada kendi elleriyle çileği dalından koparıp yiyor, kovalarına doldurup gidiyorlar. Bizim Altunhisar çileğini üretmemiz deki amaç hemşerilerimize Çukurova Bölgesi'nden gelen ve iki ay gibi bir süre tezgahlarda kalıp sonra biten çilekten daha iyisini sunmak istememizdir diye konuştuk.
Altunhisar Kaymakamlığı ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan maddi olarak büyük bir destek aldığını söyleyen Tüzün, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından bu proje için bir yılı ödemesiz, üç yıl içerisinde taksitler halinde geri ödemeli yaklaşık 11 bin TL destek aldık. Çileğimiz ise toptan 3 lira 50 kuruştan, perakende 4 lira gibi bir rakamdan kendine alıcı buluyor. Kendi ellerimizle yetiştirdiğimiz çileğimiz tamamen organik durumda şeklinde konuştu.
Niğdeli çiftçilere gönül rahatlığıyla çilek üretmeleri için tavsiye de bulunabileceğini belirten Ramazan Tüzün, Kesinlikle herkese tavsiye ederim. Bu işte kesinlikle harçlıksız kalmazlar. Gönül ister ki başta Altunhisarlı çiftçilerimiz daha sonra da Niğde'li çiftçilerimiz bu çilek üretimine dönsün. Niğde genelinde bir çok boş arazi var. Çiftçilerimiz arazilerini boş yere durmasının yerine çilek ekip kendilerine gelir kapısı elde edebilirler. Şahsım adına alternatif ürün olarak böğürtlen üretimine başlamayı düşünüyorum. 3 dönümlük bir arazi üzerine de bu işi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu konuda bize destek olmaları için İl Tarım Müdürlüğüne başvurduk fakat şuanda tamamen çileğe odaklandıklarını bize söylediler. Bizde bunun üzerine İlçe Kaymakamımız Mehmet Yaşar Yeşiltaş'a görüşlerimizi bildirdik. Kaymakamımız başta olmak üzere İlçe Tarım Müdürlüğü de bu konuda bize destek olacaklarını belirttiler ifadelerini kullandı.
Kuracakları sera için destek beklediğini söyleyen Tüzün, şunları kaydetti:
Altunhisar çileğinin gelişmesi için tünel sera'ya ihtiyacımız var. Çileğimizden tünel sera sayesinde daha uzun zaman ürün elde edeceğiz. Yetkililerimizden bu konuda anlayış ve yardım bekliyoruz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN