Karadeniz`in yeni gözdesi mavi yemiş

22.07.2013 - 15:02 | Son Güncelleme :

Kilosu 40 liradan alıcı buluyor...

Türkiye`de ve dünyada özellikle dondurma, pasta, meyve suyu, çay ve unlu mamüller yapımında ve ilaç sanayisinde kullanılan ülkemizde yaban mersini olarak bilinen mavi yemiş, kilosu 40 liradan alıcı buluyor. 

Ordu`da iki üretici tarafından 15 dekar arazi üzerine kurulu bahçede yetiştirilen mavi yemişin hasadına başlandı. Gölköy ilçesinde yaklaşık 3 yıl önce fındığa alternatif olarak 15 dekar arazi üzerine kurulan bahçede yetiştirilen mavi yemiş, hasat ediliyor.

Mavi yemiş üretimi yapan Ergül Erdal, yaptığı açıklamada, bahçesinden bu yıl ürün almaya başladığını söyledi.

SON 18 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

İlk Yıl 1 Ton Ürün Hasat Edilecek

Bu sezon 1 ton ürün hasat etmeyi beklediğini vurgulayan Erdal, Yaptığımız araştırmalar sonrası bu meyvenin bölgemize uygun olduğunu tespit ettik. Sonra bir başlangıç yaptık ve bahçemizi kurduk. Bugün gelinen noktada da verim almaya başladık. İlk yıl için 1 ton civarında ürün bekliyoruz ama hedefimiz 2-3 yıl içerisinde 5-6 ton ürün almak dedi.

Kilosu 40 Liradan Satılıyor

Erdal, mavi yemişin çok hassas bir meyve türü olduğunu belirterek, Mavi yemiş elle hasat ediliyor. Çok hassas bir meyve türü olduğu için toplandıktan sonra şoklanması gerekiyor ancak hemen satacaksanız iyi bir paketleme yapılmalı. Pazarı açık. Çok fazla yetiştirilen bir meyve türü olmadığı için kalitesine göre 20 ile 40 lira arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor diye konuştu.

En Değerli Meyve Türü

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam ise mavi yemişin üzümsü türler arasında yer alan meyvelerin en değerlisi olduğunu dile getirdi.

Meyvenin dünyada en çok ABD ve Kanada`da üretildiğini anlatan İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu ürün 2000 yılından itibaren ülkemizde de yetiştirilmeye başlandı. Karadeniz`in ekolojik yapısı meyvenin yetişmesine oldukça uygun olduğu için son yıllarda üretimde bir artış söz konusu. Üreticilerimiz daha çok ekonomik nedenlerden dolayı mavi yemiş yetiştiriyor. Çünkü oldukça geniş bir kullanım alanına sahip.

Mavi Yemişten Ne Yapılıyor?

İslam, mavi yemişin dünyada birçok sektörde kullanıldığını vurgulayarak, Mavi yemiş Türkiye`de ve dünyada özellikle ilaç sanayisi ile dondurma, pasta, meyve suyu, çay ve unlu mamüller yapımında kullanılıyor. Meyvenin kendisi ve ayrıca yapraklarından çay üretiliyor. Az miktarda da olsa sofralarda yerini alan bir meyve. Çünkü fazla üretim olmadığı için çok lezzetli olmasına karşın sadece seçkin sofralarda yer alıyor ifadelerini kullandı. İslam, mavi yemişin çeşitlerinin de olduğunu, Ordu`da ve ülke genelinde üretiminin yaygınlaşması için çalıştıklarını sözlerine ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4316 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3678 Değişim: 0,37%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,63 Değişim: 0,11%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.