İnoksan 33 yılın sipariş rekorunu kırdı
`Ciddi oranda artış yaşadık`
Stratejik planlamalarını bu yılın başında, her yıl olduğu gibi yenilediklerini kaydeden İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, yılın ilk ayları itibarıyla siparişlerinde ciddi oranda artış yaşadıklarını söyledi.
Stratejik planlamalarını bu yılın başında, her yıl olduğu gibi yenilediklerini kaydeden İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, yılın ilk ayları itibarıyla siparişlerinde ciddi oranda artış yaşadıklarını söyledi. Varlık, “Sipariş artışları nedeniyle kayıtlı siparişlerimiz, ilk yarıda 33 yıllık firma rekorunu kırdı. Ocak ayı sonunda bunun geçici bir durum olduğunu ve firmaların yatırımlarını yıl sonundan sonraki yıla erteledikleri için siparişlerin bu oranda arttığını düşündük. İlk çeyreğin sonunda siparişlerin mevsim normallerine dönmesini beklerken, kayıtlı siparişler artmaya devam etti ve hâlâ rekor seviyelerde sipariş alıyoruz. İlk çeyreğin ciro hedefini yaklaşık yüzde 20 oranında aştık” diye konuştu.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Varlık, beş yıllık planlarında belirledikleri hedeflerinde değişikliğe gitmediklerini ancak güncel eğilimleri yakalamak adına bir takım revizyonlara gittiklerini kaydetti. Yüksek teknolojili öncü ürünler yerine, müşterilerin güncel beklentilerine uygun, ihtiyaca yönelik çözümlere ağırlık vermeyi tercih ettiklerini söyleyen Varlık, “Sektörümüzdeki rekabet, kalite ve teknolojiyi son yıllarda geri plana itti. Ürün değişim süreleri kısaldı. Müşterilerimizin ürün seçerken eğilimlerinin uzun süre paslanmayan ‘nikel crom’ oranı yüksek gereçler yerine, daha kısa sürelileri tercih ettiğini gördük” diye konuştu.
“Sektör, Türkiye ortalamasının üstünde büyüyecek”
Bu yıl bilanço ve kaynak yönetiminde verimlilik ihtiyacının had safhaya çıkacağını ve kural dışı çalışan sektörel firmaların bu konularda başarılı olamayacağını öngördüklerini belirten Varlık, endüstriyel mutfak sektöründe büyümenin Türkiye ortalamasının yaklaşık yüzde 50 üzerinde ve yüzde 6 seviyelerinde olmasını beklediklerini söyledi.
Sektörde vadelerin uzadığını, yatırımcıların finansman planlarını finans kurumları yerine imalatçılarla çözmek istediklerini belirten Varlık, sektördeki yoğun rekabet nedeniyle üreticilerin de buna ayak uydurduğunu söyledi. Varlık, bu durumun şirketlerin çalışma sermayelerinin müşterilere kullandırılması, müşterilerin sermayesiz yatırım kararı alması ve çalışma sermayesi devir hızının düşmesi anlamına geldiğini kaydetti. Varlık, “Çalışma sermayesi devir hızını yükseltmeye, dolayısıyla vadeleri kısaltmaya karar verdik. Sektörümüzdeki tüm firmalar bunu bilmesine rağmen ciro endişesi nedeniyle uygulamaya geçiremiyordu” dedi. Varlık, şöyle devam etti: “İnoksan olarak, önce faaliyet giderlerimizin etkin kullanımını planladık ve bu çerçevede başa baş satış noktasını, yaklaşık yüzde 30 oranında düşürdük. Daha düşük ciro yapmayı göze alarak, vadeleri kısaltma uygulamasına geçtik. Rakiplerimizin de kısa zamanda İnoksan’a uyacağını göreceksiniz. Beş yıl sonraki ciro hedefimiz aynı kalsa da 2013 ciro hedefinde giderlerle paralel olarak indirime gittik.”
Yan sanayinin gelişimiyle üretimi hızlandıracak
Varlık, sektörüne yenilikleri kazandıran ve öngörülü davranan İnoksan’ın, yan sanayi ve tedarikçilerinin gelişmesi yoluyla, üretim girdisi temin süresini azaltmayı hedeflediğini vurguladı. Böylelikle stok devir hızının yükselmesini ve stok tutma ihtiyacının azalmasını amaçladıklarını dile getiren Varlık, üretim aşamasında yapılan değişikliklerle imalat sürelerinde de önemli oranda düşüş sağlayacaklarını ifade etti. Bina ve makine yatırımları çok yakın bir tarihte yenilendiği için, herhangi bir yatırım revizyonu yapmadıklarını aktaran Varlık, 2013 başından bu yana farklı yöntemler geliştirerek hedeflerine ulaşırken, aynı zamanda kendilerini geliştirdiklerini ifade etti.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN