Hareketli bir sezona başlıyorlar

22.11.2013 - 11:44 | Son Güncelleme :

Elektrikli ısıtıcıları hareketli bir sezon bekliyor

Dış pazarlarda yaşanan krize ve sıcak geçen havalara bağlı olarak geçen yıl umduğunu bulamayan üreticiler, umudunu yeni sezona bağladı.

Yoğun Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü Türkiye elektrikli ısıtıcılar sektörü, umudunu yeni sezona bağladı. Elektrikli ısıtıcılarda sezonun eylül ayı itibarıyla başladığını ve nisan ayı itibarıyla bittiğini belirten firma temsilcilerine göre, 2012-2013 sezonu sektörde satışların daraldığı bir sezon oldu. kobiden.com`un haberine göre; hava şartlarının ısıtıcı satışları üzerindeki etkisinin çok büyük olduğu değerlendirmesini yapan üreticiler, geçen yıl kış aylarında nispeten yumuşak geçen kışın bu anlamda satışlarının düşmesine neden olduğunu belirtiyor. Geçen yıl, havaların sıcak geçmesi ile dış pazarlarda yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik krizlere bağlı olarak satışlarda umduğunu bulamayan üreticiler, günümüz itibarıyla hem infrared hem de endüstriyel ısıtıcı pazarının son derece canlı olduğu ve yeni açılan sezonla birlikte bu hareketliliğin daha da artacağı konusunda birleşiyor. Yeni sezonla birlikte satışların artacağı ve artan satışlara bağlı olarak sektörün büyüyeceğine firma temsilcileri tarafından dikkat çekilirken, üreticiler ise artması beklenen satışlardan daha fazla pay alabilmek için yeni ürünlere yönelik çalışmalarına hız verdi. Yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirip pazara sundukları yenilikçi ürünlerle büyümelerini devam ettirme çabasında olan sektör aktörleri, bu hareketlilikle pazarın yeni sezonda yaklaşık yüzde 15 büyüyeceğine ve her geçen gün teknolojisini geliştiren sektörün önün açık olduğuna dikkat çekiyor.

Firmalar, pazar payını yenilikçi ürünlerle artırıyor

Ar-Ge çalışmalarının yoğun olduğu elektrikli ısıtıcılar pazarında üreticiler, rakiplerden geri kalmamak ve pazardaki paylarını korumak adına dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Dünyada teknolojide yaşanan gelişmeleri ve ürünlerde meydana gelen herhangi bir yeniliği anında Ar-Ge birimlerine aktardıklarını anlatan firma temsilcileri, pazar payını artırmak isteyen şirketlerin yenilikçi ürünlerle hedefine ulaşabileceği noktasında birleşiyor. Özellikle infrared ısıtıcılar pazarında yoğun bir teknolojik gelişme ve rekabetin yaşandığına dikkat çeken sektör aktörleri, üreticilerin hem yaşanan yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmek hem de pazardaki paylarını artırmak amacıyla yenilikçi ürünlere yönelik çalışmalarına hız verdiğini belirtiyor. Yeni ürün geliştirme konusunda Ar-Ge birimleri ve laboratuvarlar oluşturan firmalar, yıllık gelirlerinin bir kısmını da ürün geliştirmek amacıyla Ar-Ge faaliyetlerine harcıyor. Sektör temsilcilerine göre, tüm bu gelişmeler ve yaşanan yoğun rekabet, sektörü yukarı taşıyor.

Sektörün yükselen ürünü, infrared ısıtıcılar

Isınmada günümüzde artık kişisel istekler ön plan çıkarken, üreticiler de buna yönelik çalışmalarına hız verdi. Her yeri ve iyi ısıtmanın artık çok maliyetli olduğu konusunda hem fikir olan firma temsilcilerine göre, infrared ısıtıcılar sahip olduğu enerjiyi ekonomik kullanma avantajıyla hala piyasanın yükselen ürün grubu. Türkiye’de elektriğin pahalı olmasına rağmen bu ürünlere duyulan talebin her geçen gün artmasını enerji tasarrufuna yönelik artan bilince bağlayan firma temsilcilerine göre, açık ve kapalı alanlarda, yalnızca vücudun bir bölümüne yönelik çalışan ısıtıcılar, sektörde infrared ürünlere olan talebi canlı tutuyor. Ayrıca yüksek performans veren ve insan sağlığı noktasında yeterli belgeleri temin eden firmaların sektörde öne çıkacağı değerlendirmesini yapan sektör aktörleri, pazarda yaşanan yoğun rekabetin teknolojik gelişmelere ve yeniliklere de olumlu yansıdığı fikrinde birleşiyor.

 Sektör, alternatif pazarlara yöneldi

Türkiye elektrikli ısıtıcı pazarında 50’den fazlası infrared ve geri kalanı endüstriyel ısıtıcı firması olmak üzere 100’den fazla şirketin faaliyet gösterdiği tahmin ediliyor. Bunlara ithalatçı firmalar da eklendiğinde sayı daha da artıyor. Türkiye elektrikli ısıtıcılar pazarına dair net bir bilgi olmamak birlikte sektör aktörleri, sadece infrared pazarının 150 milyon TL’den fazla olduğuna dikkat çekiyor. Buna endüstriyel ısıtıcıların ve ithalatçı firmaların yarattığı ekonomik değer de eklendiğinde pazarın yarattığı ekonomi daha da artıyor. İhracatta ise önemli sıkıtılar yaşayan sektör, Avrupa pazarının daralmasıyla alternatif pazarlara yöneldi. Alternatif pazarlar konusunda Rusya Federasyonu ve Türk cumhuriyetlerinin öne çıktığını ifade eden firma sahipleri, Ortadoğu bölgesinde yaşanan Arap Baharı’nın da ihraç pazarlarını daralttığına dikkat çekiyor. İhracatın yanı sıra sektörün endüstriyel ısıtıcı alanıyla ilgili öneli sorunlar da gündemdeki yerini koruyor. Bu alanda kullanılan her rezistans veya hammaddenin Türkiye’de üretilmediğine dikkat çeken firma sahipleri, bu yüzden sektörde ithalatın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. İthalat konusunda Türkiye’deki gümrük uygulamaları devreye girerken, gümrükten dolayı kimi ürünler piyasa geç giriyor. Firma temsilcileri, bu durumun hammadde bekleyen firmaları olumsuz etkilediğini bu yüzden bu konudaki sıkıntılarını bir an evvel giderilmesini talep ediyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4292 Değişim: 0,28%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3052 Değişim: 0,20%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.838,77 Değişim: 0,15%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.