'Banyolifer' adlı ürünle evleri ısıtacak
Aksan Group, gazlı sobadan esinlenerek, odun ve kömürle ısıtan ancak kat kaloriferi mantığında çalışan ısıtıcı geliştirdi.
Kobiden.com'dan Zehra Oruç'un haberine göre; geçtiğimiz yıl Türkmenistan'la yaptığı anlaşma çerçevesinde devlet kurumlarına özel gazlı soba imalatı yapan Aksan Group, doğalgaz ihtiyacını tamamıyla ortadan kaldıracak yeni tasarımı 'banyolifer' ile bu yılda Türkiye'yi ısıtacak.
Yaklaşık 37 yıl önce, kullanımı oldukça yaygın banyo sobalarının ilk imalatına imza atan Aksan Group, bu faaliyet kolunu kısa zaman sonra yurtdışına da taşıdı. Grup, geçen yıl Türkmenistan ile yapılan anlaşma neticesinde, gerçekleştirdiği Ar-Ge ile gazla çalışan soba imalatına başladı. Aksan, yalnızca Türkmenistan devlet kurumlarına özel olarak imal edilen bu ürün gamı ile Türkmenistan'ın dünyadaki tek tedarikçisi unvanını aldı.
Türkmenistan devlet kurumları, devlet hastaneleri, okullar gibi geniş kullanım alanına sahip gazlı sobadan yola çıkarak, doğalgazsız çalışan soba tasarladıklarını anlatan Aksan Group Fabrika Müdürü Ali Kemal Kaboğlu, şu bilgileri verdi:
"Gazlı sobadan esinlenerek, Türkiye için daha farklı bir sistemde ürün tasarladık. Banyolifer adını verdiğimiz bu ürün de kat kaloriferi mantığında çalışıyor. Doğalgaz ihtiyacını ortadan kaldırıyor. İçinde çift deposu var. Hem radyatörleri ısıtıyor hem evin banyosunu ısıtıyor. Normalde evine soba kuran vatandaş sadece sobanın bulunduğu odayı ısıtırken, bu ürün hem kirliliği önlüyor hem de sobadan zehirlenme riskini ortadan kaldırıyor. Banyoda duran bu kazan, hem banyoyu ısıtıyor hem de tüm evi. Soba gibi odun veya kömürle çalışıyor. Cihaz pompa yardımıyla aynı zamanda evin her bağlantısına sıcak su sağlıyor. Doğalgazın olmadığı yerlerde ideal. Hatta doğalgaz olsa bile tasarruflu bir ısınma sistemi sunuyor."
Yakıttan da tasarruf sağlayan soba ile günlük ihtiyaç duyulan sıcak su ve ısınma ihtiyacının yalnızca 5 TL ile karşılanabileceğini söyleyen Kaboğlu, banyolifer cihazdan iki adet üretmiş olup, denemelerini yürüttüklerini ve önümüzdeki 6 aylık periyotta piyasaya süreceklerini açıkladı. Kaboğlu, Aksan markası ile piyasaya sürülecek ürünlerin TÜBİTAK başvurusunu gerçekleştirdiklerini ve patent başvurularını da yakın zamanda yapacaklarının bilgisini verdi.
Yeni ürün gamının daha çok henüz doğalgazın olmadığı kırsal kesimlerde kullanılmasını öngördüklerini aktaran Ali Kemal Kaboğlu, bu ürünün muadilinin kuzine adı ile tüketiciye sunulan sobanın üzerine koyulan sistem olduğunu, ancak bunun da soba ile aynı tehlikeleri taşıdığını kaydetti.
AR-GE 'TASARRUF ODAKLI' TASARLIYOR
Bu yıl yoğun Ar-Ge çalışmalarıyla sektöre yönelik 3 yeni ürün yaptıklarını belirten Ali Kemal Kaboğlu, "Mevcut elektrikli panel radyatör ürünümüze Ür-Ge yaparak daha tasarruflu hale getirdik. Bunun dışında çıkardığımız bir diğer ürün suyla çalışan kombi. Hidrokombi adını verdiğimiz bu üründe, kombi hidrojen üretiyor. Bizse hidrojeni yakıyoruz ve şu anda doğalgazdan yüzde 35 daha tasarruflu elektrikli olarak çalıştırıyoruz. Bu çeşidin patentini aldık. Tüketici doğalgazlı kombi yerine bu ürünü bağlayarak evini ısıtabiliyor. Ar-Ge'sini sürdürdüğümüz bu üründe tasarrufu yüzde 70'e çıkaracak, ayrıca gaz üretimi sağlayacağız. Bu ürünü de yılsonuna kadar piyasaya sürmeyi planlıyoruz" dedi. Kaboğlu, maliyeti sıfıra indirecek yeni bir kombi çeşidinin daha Ar-Ge çalışmalarını yürüttüklerinin de bilgisini verdi.
İRAN'DA 3 MİLYON DOLAR YATIRIMLA TESİS KURACAK
Kaboğlu, İran'da 4.5 dönümlük alanda, 3 milyon dolarlık yatırımla tesis kurmayı planladıklarını, üretim kapasitelerini 9 kat artıracakları bu bu tesisle Aksan markasında sıçrama yapacaklarını söyledi. Kaboğlu, "Aylık 15 bin adet üretim kapasitesiyle yıl sonunda devreye alınacak tesiste üretilen ürünlerle, İran ve Azerbaycan pazarının ihtiyacını karşılayacağız. Mevcut ihracat pazarımızı Çin'i genişleteceğiz. İran'daki üretimle hedef pazarın ilk etapta yüzde 5'ini, gelecek yıl ise yüzde 3035'ini karşılamayı öngörüyoruz" dedi. Kaboğlu, 2016 yılı itibariyle ürün imalatının yanı sıra makine üretimine de başlayarak, profesyonel anlamda yurtdışına tesis kurmayı hedeflediklerini belirtti. Bu doğrultuda da, ikinci ve üçüncü dünya ülkelerini hedef aldıklarını söyledi. Aylık 300 ton çelik sac işleyerek, yılda 200 bin metre panel radyatör üretebildiklerini ifade eden Kaboğlu, 36 ülkeye yaptıkları ihracatla, üretimdeki payını yüzde 30'dan 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN