"Anadolu'daki KOBİ'ler teknolojiyle tanışmalı"
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, Anadolu'daki sanayici ve KOBİ'lerin teknolojiyle muhakkak tanışması gerektiğini söyledi.
TÜRKONFED ve Türkiye Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Malatya Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MASİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Büyüyen KOBİ'ler" toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlendi.
Malatya Valisi Süleyman Kamçı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, imalat sektörünün her alanında faaliyet gösteren KOBİ'lerin iş dünyasının en dinamik kısmını teşkil ettiğini söyledi.
Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere bütün ülkelerin KOBİ'ler için uygun ortamı oluşturması gerektiğini ifade eden Kamçı, "Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'ler, işsizliğin azaltılmasında ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rolleri, sosyal kalkınmanın sağlanmasına yaptıkları olumlu katkıları nedeniyle çok önemli bir görev üstlenmektedir. Küresel piyasa ekonomisinin temeli olan rekabetin yerleşmesi ve devamlılığı KOBİ'lerin varlığına bağlıdır. Bu vesileyle KOBİ'lerin her gün geçtikçe daha da önem kazanacağına inanıyorum" diye konuştu.
TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu da konfederasyonları hakkında bilgiler vererek, Türkiye'deki istihdamın ve ihracatın yüzde 55'inin üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.
KOBİ'lerin teknolojiyle tanışması ve Türkiye'nin en önemli sorunları arasında yer alan bölgeler arası eşitsizliği gidermek için Malatya'da bulunduklarını dile getiren Kadooğlu, Türkiye'deki bölgeler arasındaki eşitsizlik konusunun her zaman birinci gündem maddeleri olduğunu vurguladı.
"TÜRKİYE'DE 3 TÜRKİYE"
Türkiye'de "3 Türkiye" gördüklerini belirten Kadooğlu, "Bir tarafında 3 bin 500 dolarla sıkışmış 16 ilimiz, diğer tarafta 8 bin 500-9 bin dolarlarında orta gelir tuzağında olan 40 ilimiz, bir diğer taraftan ise İstanbul ve bölgesinde 14 ilin 16-17 bin dolarlık gelir seviyesiyle karşı karşıyayız. Böyle bir Türkiye'nin çözüm noktasında çok daha ilerlemesini düşünmek mümkün değil. Bu adaletsizliğin giderilmesi konusunda her zaman projeler geliştirdik, raporlar hazırladık" ifadelerini kullandı.
Çözüm sürecine de değinen Kadooğlu, şöyle devam etti:
"Barış süreciyle başlayan Türkiye'deki en büyük projesi olan Kürt sorununun çözümü noktasında TÜRKONFED ve TÜSİAD işbirliğiyle gerek Cizre'de gerek Batman'da ve Güneydoğu'nun değişik illerinde toplantılar yapıldı. Toplantıların amacı, barış süresinin iktisadi ayağı olmaktı. Çünkü biz biliyoruz ki siyasetin yanında iktisadın at başı yürümesi gerekir. Kalkınmanın olmadığı yerde sadece huzur olması mümkün değildir. Barış süreci ne yazık ki bugün her ne kadar buzdolabına alınmışsa da biz inanıyoruz ki ülkenin bütünlüğü, beraberliği için en kısa zaman içerisinde yeniden gündeme gelecektir. Bu sorunun barış içerisinde, kardeşlik duyguları içerisinde, Çanakkale'deki kardeşlik duyguları içerisinde çözüleceğinden hiç şüphemiz yoktur."
Kadooğlu, artık netice odaklı çalışmaya başladıklarını aktararak, "Malatya, bu bölgelere baktığımız zaman en gelişmiş illerimiz arasında yer alıyor. Sanayide 250'nin üzerinde fabrikası olan bir ilden bahsediyoruz ama ne yazık ki bugünkü dünyada teknolojinin önemi daha da artmaya başladı. Anadolu'da bulunan sanayici ve KOBİ'lerimizin teknolojiyle muhakkak tanışması lazım. Teknolojiye ayak uyduramayan, bugünkü piyasalara baktığımızda rekabet gücümüzün az olacağını çok aşikar olarak görebilirsiniz" değerlendirmesini yaptı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN