Zeytin sineği ile büyük mücadele

18.11.2014 - 10:46 | Son Güncelleme :

Zeytin sineğine dikkat

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4fdf601c04688fbd61b4.jpg">

Zeytin ihracatçıları, rekoltede yüzde 20 düşüşe yol açan zeytin sineği zararlısıyla mücadele için Avrupa’dan destek aldı.

Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytincilik sektöründe rekoltede yüzde 20 düşüşe yol açan zeytin sineği ile mücadele için geçtiğimiz günlerde “Entomatıc- Zeytin Sineği Zararlısı ile Mücadelede Yeni Otomatik Entegre Sistem Projesi” için Avrupa Birliği ile sözleşme imzaladı ve projeyi hayata geçirmek için faaliyetlerine başladı.

Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytin ve zeytinyağı sektöründe gelişim ve sürdürülebilir ihracat artışı için hazırladığı araştırma projesine Avrupa’nın en büyük araştırma fonu olan 7. Çerçeve Programı desteğiyle start verdi. Proje ile zeytin sineği zararlısı ve zararlı ile mücadele sırasında kullanılan yeni bir tuzak teknolojisi ile rekolteye verilen hasarın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Projeleri hakkında bilgi veren Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ “Zeytincilik sektöründe şu anki dünya ihracatı 3.2 milyar dolar. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ülke olarak tek başımıza ihracat hedefimiz ise 3.8 milyar dolar. 2023 hedefimize ulaşmak, pazarı genişleterek sektörümüzün rekabet gücünü artırmak amacıyla sanayileşmemizin, araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vermemiz gerektiğinin farkındayız. Bu bilinçle, zeytincilik sektörünün büyük sorunu zeytin sineği zararlısının yol açtığı tahribatı sıfıra indirmek için proje geliştirdik” dedi.

Rekoltenin yüzde 20'si zarar görüyor

Zeytin sineğinin neden olduğu zararlardan dolayı her yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltenin yaklaşık yüzde 20’sininin kaybolduğunu anlatan Renklidağ şöyle devam etti: “Bu soruna bir çözüm bulmak amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen 3 milyon Avro bütçeli bir araştırma geliştirme projesi hazırladık. Sinek küçük ama sektörümüze büyük zarar veriyor. Bu zararın önüne geçmek için İspanya, Almanya, Yunanistan, Portekiz, Fransa ve Belçika’dan önemli araştırma enstitüleri ve kurumlar ile kurduğumuz ortaklık yapısı ile sorunun çözümüne yönelik bir teknoloji geliştirmeyi amaçladık. Proje sonucunda zeytin sineği zararlısından kaynaklanan hasarı yarı yarıya azaltmayı, böylelikle ürün kalitesini ve rekolteyi artırmayı hedefliyoruz.”

Günümüzde çoğunlukla manuel sayıma dayalı zararlı tespitine yönelik tuzaklar kullanıldığını, insan gücü ve tahmine dayalı bu sistemler nedeniyle yanlış ya da aşırı zirai ilaç kullanımı ve negatif çevresel etki oluşturulurken ürüne de zarar verilebilmekte olduğuna dikkati çeken EZZİB Başkanı Renklidağ, “Bu durumun önüne geçmek için, otomatik tanıma, sayma ve karar verme sisteminden oluşan yeni bir tuzak teknolojisi geliştiriyoruz. Ortaklarımız ve üreticilerimizle birlikte zeytincilik sektöründe rekabet gücümüzü, ihracatımızı ve karlılığımızı artırmak için yaptığımız çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4333 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3430 Değişim: 0,30%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.842,20 Değişim: 0,28%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.