‘Stant’ların efendisi
ASEL Expo Fuarcılık Hizmetleri’nin kurucusu Yunus Ete, işi Chicago’da öğrenciyken ‘ek iş’ yaparak öğrendi ve Türkiye’ye gelip stant üretimine başladı.
<ımg style="HEIGHT: 191px; WIDTH: 300px" hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5ed5601c04688fbdbc84.jpg" width="618" align="right" height="349">ASEL Expo Fuarcılık Hizmetleri’nin kurucusu Yunus Ete, işi Chicago’da öğrenciyken ‘ek iş’ yaparak öğrendi ve Türkiye’ye gelip stant üretimine başladı. İstanbul, Köln ve Chicago’da stant üretimi, tasarımı ve uygulaması yapan Ete, geçen yıl toplam 25 milyon lira ciro yakaladı.
ımg>Türkiye’nin fuarcılıkta çekim merkezi olması, bu konuda organizasyon hizmeti veren firmalar kadar, fuarlara ‘stant’ tasarımı ve üretimi yapan firmalara da yaradı. Endüstri Mühendisliği okuduktan sonra Chicago’ya master yapmak için giden Yunus Ete, öğrenciliği sırasında bu kentteki fuarlarda stant kurulumu işinde çalıştı. 2006’da Türkiye’ye döndü ve bir sürede farklı firmalarda ticareti öğrendikten sonra kendi şirketini kurarak fuar sektörüne adım attı. Ete’nin şimdi İstanbul’da ve Köln’de stant malzemeleri üreten ve tasarım yapan bir firması, Chicago’da ofisi, Cezayir’de de Kuzey Afrika için bir deposu var. Ete’nin firması Asel Expo, Türkiye’de 10 milyon TL, Almanya’da 5 milyon Euro (15 milyon TL) ciro yapıyor. Asel Expo Uluslararası Fuar Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete şöyle konuşuyor:
BITCOIN İLE İLGİLİ TÜM VERİLERİ VE HABERLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...
ABD’DE ÜÇ YIL
Biz Vanlı bir aileyiz. Ancak ben küçükken İstanbul’a göçmüşüz. Babam arsa gayrimenkul işleri yapan iyi bir tüccardır. Benim okumamı istedi ben de Endüstri Mühendisliğini bitirdim. ABD’de de master yapmamı istedi. Chicago’ya gittim ve orada farklı eğitim programlarına katılarak 3 yıl süren bir öğrencilik dönemi yaşadım. Öğrencilik sırasında da Chicago’daki fuarlara katılan özellikle Türk firmalarının stant işlerinde çalıştım. Böylece bu işe adımımı öğrenciyken atmış oldum.
ÖNCE TİCARETİ ÖĞRENDİM
TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...
2006’da ailemin isteği üzerine Türkiye’ye döndüm. 1 yıl kadar babamın yanında adeta ‘ticaret stajı’ yaptım. Muhasebe, bürokrasiyle ilişkiler v.s. Bunlar iş şapabilmek için çok önemli konulardı. Sonra babamın da isteği ile farklı bir iş yapmak üzere karar aldık. Önce bir fuar şirketinde kısa süreli de olsa yine profesyonel olarak çalıştım. Sonra da fuar organizasyonları yapmak hedefiyle kendi şirketimi kurdum. Ancak organizasyon yapabilmek için lisans v.s. Gerekliydi ve ben de Chicago’da öğrendiğim stant konusuna odaklandım. Küçük bir atölye kurarak stant üretimine başladım. Tasarım, uygulama derken piyasada tanınmaya başladık.
KÖLN’DE ŞİRKET ALDIM
Almanya’da okuyan bir arkadaşım vardı ve Türkiye’ye dönmeyi planlıyordu ki ona orada bir fuar şirketi kurmayı önerdim. Sonra da fuar stantı üreten ve kuran bir Alman firmasını satın aldık. Şirketimiz Köln’de ve malumunuz Almanya halen dünyanın en büyük fuarlarını düzenleyen ülke. Orada da işimiz hızla büyümeye başladı. Çok güçlü bir altyapımız oluştu. İlk yılımızda tabii ki ciromuz yüksek değildi ama her yeni ve başarılı işi teslim ettikçe müşteri çoğaldı.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
FABRİKAYI BÜYÜTÜYORUZ
İlk imalatımız İkitelli Demirciler Sanayi Sitesi’ndeydi. Sonra yetmedi başka yerler tuttuk. Şu anda 3 bin metrekarelik üretim, 3 bin metrekarelik depomuz ve 2 bin metrekarelik de ofisimiz var. 60 kişilik burada, 8 kişilik de Almanya’da ekibimiz var. Güneşli’de 6 bin metrekarelik bir bina aldık ve oraya taşınıyoruz.
Fuar yapmaya da BAŞLADIK
ASEL Expo Uluslararası Fuar Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, stant üretiminin büyüyerek devam ettiğini, bu arada fuar düzenleme yetkisi de aldıklarını anlatıyor ve şunları söylüyor: “Esenler Belediyesi ile birlikte ‘istihdam’ fuarları yaptık. Bazı fuarlara da alt çözümcü olarak katılmaya başladık. ABD’deki ‘biyoteknoloji’ fuarını Türkiye’ye getirmek için çaba harcıyoruz. ABD, bu fuarın ülke dışında olmasına pek sıcak bakmıyor ama görüşmelerimiz sürüyor.”
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN