Şekerleme İhracatında Yeni Rota: Amerika
Şekerleme Fuarı’nda Türkiye, 81 firma ile yer aldı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4a78601c04688fbd3bed.jpg">
Almanya'da gerçekleşen ISM 2015 - Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı’nda şekerleme ihracatına dair yeni bilgiler paylaşıldı. Köln'de gerçekleşen ISM 2015 - Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı’nda Türkiye, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği önderliğinde 81 firma ile yer aldı.
ımg>Fuarda şekerleme ihracatı ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, Rusya’nın ekonomik bunalımının, bölge ülkelerin siyasi sorunlarının satışlara darbe vurduğunu vurguladı.
Mete, şunları ifade etti:
“2015’in ilk ayında ihracatımızda ciddi bir gerileme var. 2014 Ocak ayında 173 milyon dolar olan ihracatımız, 2014’ün aynı ayında 140 milyon dolar seviyesinde. Bu, bizim birliğimizin rakamları, ülkede de rakamların iyi olmadığı görülüyor. Bu durum bizi yeni yerlere yönelmeye itti. İhracatı arttırmak için yeni alanlara gideceğiz. Gelecek ay Panama’da olacağız. Peru, Arjantin, Şili gibi yeni yerlere odaklandık. Bu ülkelerde ürünlerimize yoğun bir talep var.”
Sektörün 2014 rakamlarına işaret eden Mete, “Son 3 senede ihracatımızı 1,6 milyar seviyesinden 1,9 milyar dolar seviyesine getirdik. 2015 kolay bir sene olmayacak, ama buna rağmen hedefimiz 2 milyar doları yakalamak olacak.” dedi.
Maliyetlerden dolayı dünya ile rekabet etmekte güçlük çektiklerini anlatan Mete, şöyle devam etti.
Cihan'ın haberine göre; “Şekerleme ürünlerinde 1,92 dolardan ithalat, 2,5 dolardan ihracat yapıyoruz. Şeker fabrikaları ton başına 61 dolar navlun ücreti alıyor. Dünyada rekabet ettiğimiz firmalara karşı hep bir adım geride kalıyoruz. Türkiye’de imalatçı ana hammaddesi olan şekeri dünyanın diğer ülkelerine göre yüzde 10-20 daha pahalıya alıyor. Ülke içinde ton başı da 50 lira nakliye ödüyor. Senelerdir zarar eden fabrikaların maliyetlerini üstlenmek durumunda kaldık. Maliyetlerin indirilmesi gerekiyor aksi takdirde bu maliyetlerle ihracat yapmamız güç.”
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN